Το μεταναστευτικό, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τα μέτρα για την ασφάλεια της Κύπρου στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου

FILE PHOTO: Kυπριακές εφημερίδες. ΚΥΠΕ




Ο απόηχος της επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ και η παγκόσμια αγωνία για την απάντηση, τα μέτρα για την ασφάλεια της Κύπρου και οι εκκλήσεις για σύγκληση Εθνικού Συμβουλίου αλλά και το πάγωμα της εξέτασης αιτήσεων Σύρων προσφύγων που έθεσε σε εφαρμογή από χθες η Κυβέρνηση είναι τα κύρια θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου της Τρίτης.

Προβάλλονται επίσης στα πρωτοσέλιδα η εγκατάσταση παράνομων φωτοβολταϊκών στη Λάρνακα, η επιβράδυνση στην αγορά των ακινήτων, οι αιτήσεις μετοίκησης ενόψει εκλογών και οι καταγγελίες για διατάγματα για παράδοση παιδιών σε γονείς με ιστορικό βίας.

H «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Αποκλιμάκωση αναμένει το παγκόσμιο», γράφει ότι καθολικές είναι οι εκτιμήσεις των αναλυτών για λήξη του συναγερμού μετά το χτύπημα του Ιράν στο Ισραήλ. Αλλού γράφει ότι τσάκωσαν τους πρώτους με παράνομα φωτοβολταϊκά στη Λάρνακα και ότι η ΑΗΚ αναμένει νομική συμβουλή για τα επόμενά της βήματα.

Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε επικοινωνιακή διαχείριση του Μεταναστευτικού και σφοδρές αντιδράσεις για την αναστολή εξέτασης ασύλου Σύρων προσφύγων και κάνει λόγο για νέες αφίξεις παρά τις ανακοινώσεις Χριστοδουλίδη.

Ο «Πολίτης» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Αγωνία για τα ισραηλινά αντίποινα, ισορροπίες τρόπου στην περιοχή», γράφει ότι ανθρωπότητα περιμένει με κομμένη την ανάσα την αναμενόμενη απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν και ότι εκείνο που παραμένει ακόμη μυστικό είναι ο ακριβής χρόνος εκδήλωσης της ισραηλινής επίθεσης, το μέγεθος και στόχευσή της.

Σε άλλο θέμα αναφέρεται στο πάγωμα αιτήσεων από Σύρους και γράφει ότι υλοποιούν το μέτρο εν μέσω αμφιβολιών. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε επιβράδυνση στην αγορά των ακινήτων το πρώτο τρίμηνο του 2024 συγκριτικά με το προηγούμενο τρίμηνο.

Ο «Φιλελεύθερος» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Σχέδιο ανακοπής για μετανάστες» γράφει ότι στον πάγο μπήκαν από χθες 10.000 αιτήσεις ασύλου από Σύρους και ότι φέτος έγιναν 3.337 επιστροφές ενώ υπήρξαν 3.703 αφίξεις .

Αλλού γράφει ότι κοχλάζει η Μέση Ανατολή και επικρατεί αγωνία για την απάντηση του Ισραήλ ενώ ασκούνται ασφυκτικές πιέσεις στον Μπενιαμίν Νετανιάχου για αποκλιμάκωση. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρει ότι λαμβάνει διαστάσεις το θέμα των αιτήσεων μετοίκησης ενόψει εκλογών και ότι υποβλήθηκαν πέραν των 20.000 αιτήσεων.

Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Βάλτε πάνω απ’ όλα την ασφάλεια της Κύπρου, κύριε Πρόεδρε!», γράφει ότι το ΑΚΕΛ αναφέρει ότι ο Πρόεδρος έχει υποχρέωση αν συγκαλέσει άμεσα Εθνικό Συμβούλιο μετά τα γεγονότα στη Μ. Ανατολή.

Αλλού γράφει ότι με διατάγματα αναγκάζουν θύματα να παραδίδουν τα παιδιά στους θύτες. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η απόφαση για τους Σύρους πρόσφυγες είναι «μια τρύπα στο νερό» και ότι θα πολλαπλασιάσει τις εκκρεμούσες αιτήσεις και θα δημιουργήσει εκ νέου συμφόρηση στα Κέντρα Φιλοξενίας.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” στο κύριο της θέμα με τίτλο «Οι Σύροι πρέπει να περιμένουν 21 μήνες για άσυλο» γράφει ότι χιλιάδες αιτήσεις ακόμα εκκρεμούν. Αλλού αναφέρεται σε φόβους ότι το πετρέλαιο θα φτάσει τα €2 το λίτρο μετά την κλιμάκωση της αβεβαιότητας στην Μέση Ανατολή και εν μέσω φόβων για αντεπίθεση του Ισραήλ κατά του Ιράν.

Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι η Κυβέρνηση λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για ασφάλεια μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ όπως ανέφερε τη Δευτέρα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ – Θάλεια Νεοφύτου
Λευκωσία, Κύπρος

Προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ του Τώνη Τουμαζή «Varosha European Fenced-off City»: Τα Βαρώσια στο Ευρωκοινοβούλιο από τον ευρωβουλευτή Λουκά Φουρλά

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: