Στα πρόθυρα της διχοτόμησης η Κύπρος: Οι δικοί μας πολιτικοί, στη Λευκωσία και την Αθήνα, από το τραγικό 1974 μέχρι στο Κραν Μοντανά, έκαναν μόνο οδυνηρές υποχωρήσεις

Ο ανταποκριτής της Hellas Journal και του Omega Κύπρου στο Λευκό Οίκο Μιχάλης Ιγνατίου με τον παρουσιαστή ειδήσεων Κωνσταντίνο Αθανασίου. Φωτογραφία από το κανάλι Omega




Ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ, παρουσιάστηκε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, όπως τον περιμέναμε. Αδιάλλακτος στον υπερθετικό βαθμό απορρίπτοντας κάθε προσπάθεια για επανάληψη των διαπραγματεύσεων εάν δεν αναγνωριστεί το ψευδοκράτος.

Έτσι ξεκίνησε στο χθεσινό δελτίο ειδήσεων του καναλιού Omega, ο Μιχάλης Ιγνατίου, αρθρογράφος της Hellas Journal και διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Αναφέρθηκε στα νέα δεδομένα κατά την ανάλυση-ανταπόκρισή του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού Omega.

Ήταν απόλυτος σε ότι αφορά την κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς του παράνομου κατοχικού καθεστώτος με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Τα ίδια είπε και στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και στους Αμερικανούς αξιωματούχους που τον επισκέφθηκαν στο ξενοδοχείο, που διέμενε στην Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με πληροφορίες και ο Γενικός Γραμματέας και οι Αμερικανοί του τόνισαν ότι δεν αποδέχονται τίποτα άλλο εκτός της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, η οποία είναι επίσης μία φιλοτουρκική διευθέτηση. “Κατασκευάστηκε” αποκλειστικά για την Τουρκία, αλλά πλέον οι Αττίλες την απορρίπτουν.

  • Ο κατοχικός ηγέτης επέμενε στις θέσεις του, πάντως. Τον ακούσαμε και στις δημόσιες δηλώσεις του. Καμία διαφορά σε ότι είπε έξω στους δημοσιογράφους και σε όσα εκστόμισε μέσα στο γραφείο του Αντόνιο Γκουτέρες.

Ζητήσαμε από τον εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα να τοποθετηθεί για τη συνάντηση αυτή καθ’ αυτή. Μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου, 24 ώρες μετά το ραντεβού, δεν είχε εκδοθεί κάποια ανακοίνωση για τη συνάντηση του κ. Γκουτέρες με τον Ερσίν Τατάρ. Αίφνης, στις 4 το απόγευμα (τοπική ώρα) και μετά από οχλήσεις των ανταποκριτών, ο εκπρόσωπος σημείωσε τα εξής:

«Ο Γενικός Γραμματέας συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη με την αυτού εξοχότητα τον κ. Ερσίν Τατάρ, ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Συζήτησαν το Κυπριακό πρόβλημα».

Λιτά και χωρίς πολλές κουβέντες, δεν λένε απολύτως τίποτα…

Ο κατοχικός ηγέτης δεν άφησε κανένα περιθώριο για θετική κατάληξη της προσπάθειας της απεσταλμένης των Ηνωμένων Εθνών.

Η Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ προγραμματίζει να επιστρέψει στη Λευκωσία μετά τις εορτές του Πάσχα. Ο Τατάρ επανέλαβε ότι ολοκληρώνεται η αποστολή της τον Ιούνιο, οπότε θα πρέπει και να παραδώσει στον κ. Γκουτέρες τις αποφάσεις της μετά τις επαφές της στη Λευκωσία, στην Αθήνα, στην Άγκυρα, στο Λονδίνο, στην Ουάσιγκτον, στις Βρυξέλλες.

Μπορούμε να υποθέσουμε με ακρίβεια ότι ο στόχος των Τούρκων είναι να οδηγηθεί σε ναυάγιο η αποστολή της κ. Ολγκίν με τη διαπίστωση ότι απέχουν οι θέσεις των πλευρών με αποτέλεσμα να μην μπορεί ο Γενικός Γραμματέας να καλέσει διαπραγματεύσεις.

  • Στην περίπτωση αυτή τίθεται το ερώτημα: Θα καταγράψει ο κ. Γκουτέρες την αλήθεια; Θα αναφέρει ότι οι τουρκικές θέσεις δεν καλύπτονται από κανένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας;

Αυτά είναι τα μεγάλα ερωτήματα. Πάντως, με τα μέχρις στιγμής δεδομένα, η προσπάθεια της απεσταλμένης των Ηνωμένων Εθνών οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια σε αποτυχία, με αποκλειστική ευθύνη των Τούρκων.

Η Λευκωσία και η Αθήνα δεν πρέπει να δεχθούν άλλα μασκαραλίκια από τη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών. Φέτος κλείνουν πενήντα χρόνια από την άνανδρη τουρκικη εισβολή και την κατοχή της μισής σχεδόν Κύπρου από τις δυνάμεις του Αττίλα, και η συζήτηση γίνεται για δύο κράτη, δηλαδή για τη διχοτόμηση. Σίγουρα κάποιοι ευθύνονται και ας σταματήσουμε να δείχνουμε πάντα τους ξένους, που βεβαίως βοήθησαν τους Τούρκους να εισβάλουν.

Οι δικοί μας πολιτικοί, στην Κύπρο και την  Ελλάδα, από το τραγικό 1974 μέχρι πρόσφατα, στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας, δεν έκαναν τίποτα άλλο εκτός από οδυνηρές υποχωρήσεις. Γι’ αυτό φτάσαμε στα πρόθυρα της διχοτόμησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Ξύπνησαν επιτέλους οι Ισραηλινοί; Καλούν τους πολίτες να μην πηγαίνουν στην κατεχόμενη Κύπρο, προειδοποιούν για μεγάλους κινδύνους, “δεν θα μπορούμε να σας βοηθήσουμε”…

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Όταν η ισχύς σου είναι ο κατοχικός στρατός του Αττίλα: Οι Τούρκοι απαιτούν υποταγή της Λευκωσίας (και της Αθήνας) και αποδοχή της “λύσης”-διάλυσης των δύο κρατών (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: