Σε ύψιστο συναγερμό το Ισραήλ αναμένοντας τις επόμενες λίγες ώρες την επίθεση του Ιράν: Σε ισχύ από απόψε ειδικά μέτρα προστασίας, ματαίωση σχολικών εκδρομών και εκδηλώσεων [video]

File Photo Military equipment moves next to a portrait of Iranian supreme leader Ayatollah Ali Khamenei during a ceremony marking the annual National Army Day in Tehran, Iran, 18 April 2023. EPA/ABEDIN TAHERKENAREH




Ιδιαιτέρως τεταμένη παραμένει η κατάσταση στη Μέση Ανατολή με τις σχέσεις Ισραήλ – Ιράν να κρέμονται σε τεντωμένο σχοινί.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η επίθεση αναμένεται τις επόμενες λίγες ώρες.

Η κατάληψη πλοίου ισραηλινών συμφερόντων από τους Φρουρούς της Επανάστασης στα Στενά του Ορμούζ το Σάββατο εκτιμάται ως το νέο επεισόδιο ιρανικών αντιποίνων για την επίθεση του Ισραήλ στο προξενείο του Ιράν στη Δαμασκό και οι ρευστές ισορροπίες ανάγκασαν τον πρόεδρο Μπάιντεν να επισπεύσει την επιστροφή του στην Ουάσινγκτον για να διαβουλευθεί με την ομάδα του Συμβουλίου Ασφαλείας του.

Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε μπαράζ ρουκετών από τον Λίβανο στο βόρειο Ισραήλ, που αναχαιτίστηκαν απο την ισραηλινή αεράμυνα, ενώ κατά πληροφορίες, το Ιράν έχει σε ετοιμότητα έως και 100 πυραύλους. Το ερώτημα είναι αν το κάνει για να απαντήσει σε ενδεχόμενη πρόκληση στο εσωτερικό της χώρας ή για να προετοιμάσει μία ευρεία επίθεση. «Μην το κάνετε» ήταν η δραματική προειδοποίηση του προέδρου Μπάιντεν στην Τεχεράνη.

Σε ισχύ από απόψε ειδικά μέτρα προστασίας 

Η υπηρεσία πολιτικής άμυνας του Ισραήλ ανακοίνωσε ειδικά μέτρα προστασίας για τους πολίτες της χώρας που αρχίζουν να ισχύουν από απόψε στις 23:00 τοπική ώρα.

Συγκεκριμένα, απαγορεύονται σε όλη τη χώρα δημόσιες συγκεντρώσεις άνω των χιλίων ατόμων, ενώ στην περιμετρική ζώνη της Λωρίδας της Γάζας απαγορεύονται δημόσιες συγκεντρώσεις σε ανοικτό χώρο άνω των 300 και 100 ατόμων σε ανοικτούς και κλειστούς χώρους αντίστοιχα.

Επίσης, από αύριο τα σχολεία σε όλη τη χώρα θα παραμείνουν κλειστά, απαγορεύονται οι παιδικές κατασκηνώσεις που είχαν προγραμματισθεί ενόψει της δεκαήμερης αργίας του Εβραϊκού Πάσχα, που φέτος αρχίζει στις 22 Απριλίου, ενώ αλλαγές θα ανακοινωθούν στον τρόπο συνέχισης των μαθημάτων στα Πανεπιστήμια.

Όπως ανακοινώθηκε από την υπηρεσία πολιτικής άμυνας, λόγω των νέων μέτρων που εφαρμόζονται από απόψε, θα σημειωθούν μεταβολές των δρομολογίων των αεροπορικών πτήσεων από και προς το διεθνές αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ.

Το Ισραήλ «παρακολουθεί στενά σχεδιαζόμενη επίθεση» εναντίον του από το Ιράν και τους συμμάχους της Τεχεράνης στην περιοχή, δήλωσε το Σάββατο ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ, χωρίς να δώσει στοιχεία για την απειλή.




Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι ανακοίνωσε την ματαίωση όλων των σχολικών εκδρομών και εκδηλώσεων για τις επόμενες ημέρες και δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού.

Ανακοινώνοντας τα μέτρα από τηλεοράσεως, ο Χαγκάρι δήλωσε ότι δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη βρίσκονται στο αέρα στο πλαίσιο της κατάστασης συναγερμού.

Διαβουλεύσεις στις ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επαναδιατύπωσαν προς το Ισραήλ την «ακλόνητη δέσμευσή τους» μετά την κατάληψη από το Ιράν φορτηγού πλοίου, το οποίο, σύμφωνα με την Τεχεράνη, συνδέεται με το Ισραήλ, σε ένα πλαίσιο κλιμάκωσης της έντασης στην Μέση Ανατολή, δήλωσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν.

«Σήμερα το πρωί συνομίλησα με τον ισραηλινό ομόλογό μου (…) για τα γεγονότα στην Μέση Ανατολή», έγραψε στο Χ ο Τζέικ Σάλιβαν. Κατά την διάρκεια του τηλεφωνήματος αυτού, επανέλαβα την ακλόνητη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών στην ασφάλεια του Ισραήλ».

Επιπλέον, ο Λευκός Οίκος κάλεσε το Ιράν να απελευθερώσει «αμέσως» το φορτηγό πλοίο που κατέλαβε σήμερα κοντά στα Στενά του Χορμούζ και καταδίκασε αυτήν την «πράξη πειρατείας».

«Καλούμε το Ιράν να απελευθερώσει αμέσως αυτό το πλοίο και το πλήρωμά του που αποτελείται από Ινδούς, Φιλιππινέζους, Πακιστανούς, Ρώσους και Εσθονούς», δηλώνει σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Αντριέν Γουότσον. «Η απρόκλητη κατάληψη εμπορικού πλοίου συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και πράξη πειρατείας».

Χθες, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι αναμένει το Ιράν να αναλάβει “σύντομα” δράση, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις ιρανικές απειλές για αντίποινα εναντίον του Ισραήλ, και κάλεσε την Τεχεράνη να μην επιτεθεί.

“Δεν θέλω να δώσω εμπιστευτικές πληροφορίες, αλλά περιμένω αυτό να είναι σύντομα”, είπε ο πρόεδρος Μπάιντεν, ο οποίος απάντησε επίσης σε ερώτηση σχετικά με το μήνυμα που θα ήθελε να στείλει στην Τεχεράνη: “Μην το κάνετε!”, τόνισε.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Μπάιντεν δήλωσε επίσης: “Είμαστε αφοσιωμένοι στην υπεράσπιση του Ισραήλ. Θα στηρίξουμε το Ισραήλ. Θα βοηθήσουμε στην υπεράσπιση του Ισραήλ και το Ιράν δεν θα τα καταφέρει”.

Νέο κύμα βίας κατά των Παλαιστινίων στη Δυτική Οχθη μετά τον μυστηριώδη θάνατο ενός 14χρονου ισραηλινού βοσκού: Για «αποτρόπαιο έγκλημα», μιλάει ο Νετανιάχου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: