Κρίση στη Μέση Ανατολή: Εσπευσμένη επιστροφή του Προέδρου Μπάιντεν στην Ουάσινγκτον για συσκέψεις με το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου

File Photo US President Joe Biden speaks to members of the media on the South Lawn of the White House before boarding Marine One in Washington, DC, USA, 18 January 2024. The US Congress’ continued failure to act on Ukraine aid endangers US national security, the NATO Alliance and the rest of the free world, Biden told congressional leaders during a meeting on Wednesday 17 January, according to a statement from the White House. EPA/TING SHEN / POOL




Την εσπευσμένη επιστροφή στην Ουάσινγκτον του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος το απόγευμα του Σαββάτου, διακόπτοντας το σαββατοκύριακό του στο Ντελαγουέρ, για να διαβουλευθεί με την ομάδα του Συμβουλίου Ασφαλείας του για τα γεγονότα στην Μέση Ανατολή, μετά την κατάληψη από τους Φρουρούς της Επανάστασης του φορτηγού πλοίου, το οποίο, σύμφωνα με την Τεχεράνη, «συνδέεται» με το Ισραήλ.

Επιπλέον, ο Λευκός Οίκος κάλεσε το Ιράν να απελευθερώσει «αμέσως» το φορτηγό πλοίο που κατέλαβε σήμερα κοντά στα Στενά του Χορμούζ και καταδίκασε αυτήν την «πράξη πειρατείας».

«Καλούμε το Ιράν να απελευθερώσει αμέσως αυτό το πλοίο και το πλήρωμά του που αποτελείται από Ινδούς, Φιλιππινέζους, Πακιστανούς, Ρώσους και Εσθονούς», δηλώνει σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Αντριέν Γουότσον. «Η απρόκλητη κατάληψη εμπορικού πλοίου συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και πράξη πειρατείας».

Επιπλέον, οι Ηνωμένες Πολιτείες επαναδιατύπωσαν προς το Ισραήλ την «ακλόνητη δέσμευσή τους» μετά την κατάληψη από το Ιράν φορτηγού πλοίου, το οποίο, σύμφωνα με την Τεχεράνη, συνδέεται με το Ισραήλ, σε ένα πλαίσιο κλιμάκωσης της έντασης στην Μέση Ανατολή, δήλωσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν.

«Σήμερα το πρωί συνομίλησα με τον ισραηλινό ομόλογό μου (…) για τα γεγονότα στην Μέση Ανατολή», έγραψε στο Χ ο Τζέικ Σάλιβαν. Κατά την διάρκεια του τηλεφωνήματος αυτού, επανέλαβα την ακλόνητη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών στην ασφάλεια του Ισραήλ».

ΧΘΕΣ, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι αναμένει το Ιράν να αναλάβει “σύντομα” δράση, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις ιρανικές απειλές για αντίποινα εναντίον του Ισραήλ, και κάλεσε την Τεχεράνη να μην επιτεθεί.

“Δεν θέλω να δώσω εμπιστευτικές πληροφορίες, αλλά περιμένω αυτό να είναι σύντομα”, είπε ο πρόεδρος Μπάιντεν, ο οποίος απάντησε επίσης σε ερώτηση σχετικά με το μήνυμα που θα ήθελε να στείλει στην Τεχεράνη: “Μην το κάνετε!”, τόνισε.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Μπάιντεν δήλωσε επίσης: “Είμαστε αφοσιωμένοι στην υπεράσπιση του Ισραήλ. Θα στηρίξουμε το Ισραήλ. Θα βοηθήσουμε στην υπεράσπιση του Ισραήλ και το Ιράν δεν θα τα καταφέρει”.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Πενταγώνου, Υποστράτηγο Πατ Ράιντερ:

Ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν μίλησε με τον Ισραηλινό Υπουργό Άμυνας Yoav Gallant σήμερα για να συζητήσουν τις επείγουσες περιφερειακές απειλές και επανέλαβε την ακλόνητη υποστήριξη των ΗΠΑ για την άμυνα του Ισραήλ.

Ο υπουργός Ώστιν κατέστησε σαφές ότι το Ισραήλ μπορεί να βασιστεί στην πλήρη υποστήριξη των ΗΠΑ για να υπερασπιστεί το Εβραϊκό Κράτος έναντι οποιωνδήποτε επιθέσεων από το Ιράν και τους περιφερειακούς πληρεξούσιούς του.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έστελαν νέες ενισχύσεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, καθώς εντείνονται οι φόβοι για μια ενδεχόμενη επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, που κατηγορείται από την Τεχεράνη για την πολύνεκρη επίθεση στο ιρανικό προξενείο της Δαμασκού.

«Αναπτύσσουμε πρόσθετα μέσα στην περιοχή για να ενισχύσουμε τις περιφερειακές προσπάθειες αποτροπής και να ενισχύσουμε την προστασία των αμερικανικών δυνάμεων», ανέφερε ένας Αμερικανός αξιωματούχος του αμυντικού τομέα, ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Ο αξιωματούχος δεν διευκρίνισε τι είδους είναι αυτές οι ενισχύσεις.

Στα χωρικά ύδατα του Ιράν το πλοίο

Οι εξελίξεις έρχονται στον απόηχο της είδησης ότι οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν κατέλαβαν σήμερα, Σάββατο, πλοίο ισραηλινής εταιρείας με πορτογαλική σημαία στα στενά του Ορμούζ.

Οι κομάντο των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης κρατούν το 25μελές πλήρωμά του και πολλοί εκτιμούν ότι αυτή η κατάληψη είναι μέρος των αντιποίνων του Ιράν, για τη φονική επίθεση στην πρεσβεία του στη Δαμασκό, όπου σκοτώθηκαν Ιρανοί αξιωματικοί, την 1η Απριλίου.

Το πλοίο μεταφέρεται στα χωρικά ύδατα του Ιράν, σύμφωνα με το IRNA.

Μετά το περιστατικό, που περιγράφεται από το Ισραήλ ως «ομηρεία», ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ισραελ Κατζ κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ενωση να περιλάβει στον κατάλογο των «τρομοκρατικών οργανώσεων» του Φρουρούς της Επανάστασης, τον ιδεολογικό στρατό της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν.

«Καλώ την Ευρωπαϊκή Ενωση και τον ελεύθερο κόσμο να κηρύξει αμέσως το σώμα των Φρουρών της Επανάστασης τρομοκρατική οργάνωση και να επιβάλει άμεσα κυρώσεις στο Ιράν», έγραψε ο ισραηλινός υπουργός στον λογαριασμό του στο Χ, χαρακτηρίζοντας «εγκληματικό» το ιρανικό καθεστώς.

Νωρίτερα, ο Ισραελ Κατζ είχε κατηγορήσει την Τεχεράνη για πειρατεία. «Το καθεστώς του Αγιατολάχ Χαμενεΐ είναι ένα εγκληματικό καθεστώς που υποστηρίζει τα εγκλήματα της Χαμάς και τώρα διεξάγει επιχείρηση πειρατείας παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο», δήλωσε ο Κατζ. «Καλώ την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ελεύθερο κόσμο να ανακηρύξουν αμέσως το σώμα των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης τρομοκρατική οργάνωση και να επιβάλουν κυρώσεις στο Ιράν τώρα», πρόσθεσε ενώ προειδοποίησε ότι το Ιράν «θα υποστεί τις συνέπειες της επιλογής του να επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση».

Το περιστατικό αυτό λαμβάνει χώρα εν μέσω αυξανόμενων περιφερειακών εντάσεων από την έναρξη της εκστρατείας του Ισραήλ στη Γάζα τον Οκτώβριο.

Το Ιράν έχει απειλήσει με αντίποινα για τις αεροπορικές επιδρομές που αποδίδονται στο Ισραήλ στο προξενείο του στη Δαμασκό την 1η Απριλίου, στις οποίες σκοτώθηκαν επτά αξιωματικοί των Φρουρών της Επανάστασης, ανάμεσά τους δύο ανώτεροι διοικητές.

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: