Ο κ. Μπάιντεν παρουσίασε μία ζοφερή εικόνα για τον (επερχόμενο) πόλεμο του Ισραήλ με το Ιράν: «Πιο γρήγορα παρά αργότερα»…. Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου στο Omega (video)

epa11271334 US President Joe Biden (L) and US First Lady Jill Biden (R) walk out to greet Prime Minister Fumio Kishida of Japan and the Prime Minister’s spouse Yuko Kishida upon their arrival for the State dinner, at the North Portico of the White House, in Washington, DC, USA, 10 April 2024. EPA, MICHAEL REYNOLDS EPA-EFE, MICHAEL REYNOLDS




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Αν παρακολουθεί κανείς εκ του σύνεγγυς τα τεκταινόμενα στο Λευκό Οίκο εύκολα καταλαβαίνει ότι η αμερικανική κυβέρνηση ανησυχεί πραγματικά για το ενδεχόμενο επίθεσης του Ιράν εναντίον του Ισραήλ.

Η ανησυχία είναι ένα γεγονός αδιαμφισβήτητο, καθώς πάντα υπάρχει ο φόβος αναγκαστικής ανάμειξης των Ηνωμένων Πολιτειών, σε ένα νέο περιφερειακό πόλεμο, με δύο χώρες που διαθέτουν πυρηνικά: Το Ισραήλ και το Ιράν. Έχουμε επίσης δεδομένη την απόφαση του προέδρου Τζο Μπάιντεν να σπεύσει η Αμερική προς βοήθεια του Εβραϊκού Κράτους, εάν δεχθεί κτύπημα από την Τεχεράνη.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, δήλωσε ότι θεωρεί πραγματικές και απολύτως αξιόπιστες τις πληροφορίες για την αντίδραση του Ιράν στο “χειρουργικό” κτύπημα του Ισραήλ στη Δαμασκό.

Στην Ουάσιγκτον θεωρούν ότι επίκειται η απάντηση της Τεχεράνης εναντίον του Εβραϊκού Κράτους, αλλά μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές τις γραμμές δεν είχε πραγματοποιηθεί η απειλή του Ιράν.

Ο Τζον Κίρμπι, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, δεν τοποθετήθηκε για το χρόνο της επίθεσης, δεν είπε πότε η Ουάσιγκτον αναμένει ότι θα γίνει, αλλά πληροφορίες αναφέρουν ότι μπορεί να συμβεί και σήμερα.

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Παρασκευή το απόγευμα (τοπική ώρα) ότι αναμένει ότι το Ιράν θα επιτεθεί στο Ισραήλ «πιο γρήγορα παρά αργότερα».

Παρά το γεγονός ότι προειδοποίησε την Τεχεράνη να μην προβεί σε τέτοια ενέργεια, η στάση του κ. Μπάιντεν δείχνει μια απαισιόδοξη εκτίμηση της κατάστασης, όπως ανέφερε το Politico.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι η ζοφερή προοπτική, όπως την παρουσάισε, βασίστηκε σε αναφορές πληροφοριών των μυστικών υπηρεσιών, αλλά δεν είχε την ελευθερία να τις περιγράψει περαιτέρω.

Ρωτήθηκε ο κ. Μπάιντεν τι θα έλεγε στο Ιράν γι’ αυτή την επίθεση, και απάντησε: «Μην» (το κάνετε).

Οι αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής βρίσκονται σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού. Αναμενόμενο ήταν, και αυτό συμβαίνει εδώ και αρκετό καιρό.

Αλλά ειδικά τις τελευταίες ημέρες είναι σε συναγερμό και οι δυνάμεις ασφαλείας καθώς το FBI προειδοποιεί για το ενδεχόμενο τρομοκρατικών ενεργειών εναντίον αμερικανικών στόχων.

Ο εκπρόσωπος τοποθετήθηκε και για την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στην περίπτωση που το Ισραήλ δεχθεί επίθεση από το Ιράν.

Η Ουάσιγκτον λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη την ασφάλεια του Ισραήλ και κάνει τα πάντα για να βεβαιωθεί ότι και οι αμερικανικές δυνάμεις στην ευρύτερη γειτονιά της Μέσης Ανατολής είναι σε κατάσταση ετοιμότητας για να βοηθήσουν, αν απαιτηθεί, την Ιερουσαλήμ.

Μιχάλη αυτό που είπε προφανώς αφορά την αμερικανική βοήθεια, μέσω της αντιαεροπορικής άμυνας που διαθέτει στην περιοχή και σε βάσεις και σε αεροπλανοφόρα. Τώρα, αν φτάσουν σε πόλεμο το Ισραήλ και το Ιράν, αυτή είναι μία άλλη ιστορία, για το τι θα πράξει ο Πρόεδρος Μπάιντεν.

Πάντως, εδώ πιστεύουν ότι το Ισραήλ μπορεί να αμυνθεί στρατιωτικά καθώς διαθέτει τα καλύτερα αντιαεροπορικά συστήματα στον κόσμο. Το ζήτημα είναι στην περίπτωση που υπάρξει αυτό το ιρανικό κτύπημα, πως θα αντιδράσει το Ισραήλ, που μονίμως στοχεύει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Πιστεύουν ότι και το Ισραήλ θα απαντήσει με κτυπήματα με όλα τα μέσα. Και με τη χρήση των “αόρατων” μαχητικών F-35. Θα είναι ένας πολύ αιματηρός πόλεμος, χωρίς αμφιβολία.

Οι φόβοι για μια επίθεση αντιποίνων έχουν αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες, ιδιαίτερα μετά από το ισραηλινό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία, την 1η Απριλίου. Σκοτώθηκαν αρκετοί ανώτεροι Ιρανοί αξιωματικοί.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, είχε δηλώσει ότι το Ισραήλ «πρέπει να τιμωρηθεί» για την επίθεση στο ιρανικό προξενείο.

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Γιατί ο Ερντογάν δεν πρέπει να προσκληθεί στο Λευκό Οίκο: Η επίσκεψη του αποτελεί ύβρη για τις κοινότητες που στάθηκαν δίπλα στον κ. Μπάιντεν όταν ο νεοσουλτάνος τον πολεμούσε

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: