Γιατί ο Ερντογάν δεν πρέπει να προσκληθεί στο Λευκό Οίκο: Η επίσκεψη του αποτελεί ύβρη για τις κοινότητες που στάθηκαν δίπλα στον κ. Μπάιντεν όταν ο νεοσουλτάνος τον πολεμούσε

epa11273861 US President Joe Biden (C) speaks during a trilateral meeting with Philippines’ president Ferdinand Marcos Jr. (2-L) and Japan’s prime minister Fumio Kishida (2-R) in the East Room of the White House in Washington, DC, US, on 11 April 2024. EPA, Al Drago POOL




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν θα επισκεφθεί το Λευκό Οίκο στις 9 Μαϊου, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, που δημοσίευσαν τη διαρροή του τουρκικού υπουργείου των Εξωτερικών.

Μέχρι σήμερα, η αμερικανική Προεδρία δεν επιβεβαίωσε επίσημα την πληροφορία, αν και η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, απαντώντας σε φυτευτή ερώτηση άφησε να εννοηθεί ότι η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί.

Την ίδια στιγμή, τα μέλη των αρμόδιων Επιτροπών του Κογκρέσου, που συνήθως ενημερώνονται για τα ταξίδια των ξένων ηγετών στην Ουάσιγκτον, δηλώνουν άγνοια για το θέμα.

  • Παρ’ όλα αυτά, δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά. Εάν ο Πρόεδρος Μπάιντεν δεν είχε πρόθεση να τον προσκαλέσει, το γραφείο του θα είχε ήδη ξεκαθαρίσει το θέμα.

Η επίσκεψη εάν πραγματοποιηθεί αποτελεί ύβρη για όλες τις κοινότητες, την ελληνική, την αρμενική, την κουρδική και άλλες, που στάθηκαν στο πλευρό του Αμερικανού Προέδρου από την ημέρα που εισήλθε στην πολιτική, πριν 50 και πλέον χρόνια. Ο ίδιος ομολόγησε ότι χωρίς τις ψήφους των ομογενών μας του Ντελαγουέαρ, θα είχε χάσει τις πρώτες εκλογές και σήμερα ίσως να μην ήταν Πρόεδρος.

Οι κοινότητες που εναντιώνονται στην Τουρκία, τον ψήφισαν μαζικά και το 2020 όταν νίκησε τον Ντόναλντ Τράμπ και σε δύο ειδικά πολιτείες πρέπει να έκαναν τη διαφορά. Άρα δικαιούνται να του λένε ότι οφείλει την εκλογή του στην «αντιτουρκική ψήφο». Σε αυτούς που στέκονται απέναντι στην κατοχική Τουρκία.

Δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί μέχρι τις 9 Μαϊου. Θα έλεγα ότι ήδη συμβαίνουν πολλά. Η Τουρκία έχει ταχθεί αναφανδόν εναντίον του Ισραήλ και υπέρ της Χαμάς, και το Ιράν, που είναι σύμμαχος της Άγκυρας, απειλεί να βομβαρδίσει το Εβραϊκό Κράτος. Ήδη το Εβραϊκό Λόμπι έχει δραστηριοποιηθεί και απαιτεί να επιβληθούν κυρώσεις στην κατοχική χώρα.

Όλα τα παραπάνω, αλλά και άλλα που «μαγειρεύονται» μπορεί να αναγκάσουν τον Πρόεδρο Μπάιντεν, να αποσύρει -εάν έχει στείλει- την πρόσκληση στον Ερντογάν. Αλλά, και να μην συμβούν, πρέπει να το πράξει.

  • Ήδη ο Λευκός Οίκος διέπραξε ατόπημα με την αναβολή της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη, που ήταν προγραμματισμένη για την 4η Απριλίου. Θα έλεγα ακόμα, πως επειδή δεν ήρθε ο Έλληνας Πρωθυπουργός στην Ουάσιγκτον είναι ένας ακόμα λόγος για να μην προσκληθεί και ο Ερντογάν.

Και κάτι άλλο: Η δικαιολογία για την έλευση του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας, είναι έωλη. Δεν είναι λόγος ότι έγκρινε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Επρόκειτο για βρώμικο εκβιασμό. Ήταν και συμμαχική του υποχρέωση.

Ας τα μετρήσουν καλά όλα τα παραπάνω στο Λευκό Οίκο και ας πάρουν τις αποφάσεις τους. Οι Έλληνες, οι Αρμένιοι και οι Κούρδοι ψηφοφόροι, αλλά και άλλων κοινοτήτων δεν είναι αρνιά…

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Μία μεγάλη ομάδα Αμερικανών βουλευτών, και από τα δύο κόμματα, έστειλαν επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και στον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν, για τη στρατηγική σημασία της Κύπρου με αφορμή το ξεκίνημα της επιχείρησης Αμάλθεια.

Όπως είναι γνωστό, οι Τούρκοι προσπάθησαν απεγνωσμένα να ακυρώσουν την ανθρωπιστική επιχείρηση και απέτυχαν. Προς τιμή τους οι Αμερικανοί απέρριψαν όλες τις αιτιάσεις τους και στήριξαν την Κυπριακή Δημοκρατία. Αν θέλουν, κάνουν και σωστά πράγματα, παίρνουν ορθές αποφάσεις.

Οι βουλευτές συγχαίρουν την αμερικανική κυβέρνηση που σε αυτή τη κρίσιμη στιγμή καλλιεργεί και αξιοποιεί τη συνεργασία με στρατηγικούς εταίρους όπως η Κυπριακή Δημοκρατία.

«Πιστεύουμε –αναφέρουν οι βουλευτές– ότι αυτός ο θαλάσσιος διάδρομος θα δημιουργήσει ένα πιο ασφαλές μέλλον για την Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους Ευρωπαίους και Άραβες συμμάχους μας».

Η επιστολή είναι ύμνος για την Κυπριακή Δημοκρατία.

Οι βουλευτές ομιλούν για τις υφιστάμενες σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, των Ευρωπαίων, των Αράβων εταίρων μας και της Κυπριακής Δημοκρατίας – αναφέρουν δε χαρακτηριστικά την αξιέπαινη, όπως γράφουν, ηγεσία του προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη.

Πιστεύουμε, τονίζουν, ότι αυτός ο διάδρομος και η αποστολή του θα εφαρμοστούν στο ακέραιο.

Σημειώνουν ότι ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ και ως ιδρυτικό μέλος του Φόρουμ για το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου, η Κύπρος έχει μια μοναδική ικανότητα να λειτουργεί ως χώρα διευκόλυνσης μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών.

«Γράφουμε αυτή την επιστολή -υπογραμμίζουν οι Αμερικανοί βουλευτές- για να εκφράσουμε την ισχυρή στήριξη μας στην πρωτοβουλία της Κύπρου για τον ανθρωπιστικό θαλάσσιο διάδρομο της Αμάλθειας που στοχεύει στην αύξηση της ποσότητας της ανθρωπιστικής βοήθειας που φθάνει σε Παλαιστίνιους αμάχους στη Γάζα.

Ο θαλάσσιος ανθρωπιστικός διάδρομος, ο οποίος θα επιτρέψει τη ροή βοήθειας και προμηθειών από την Κυπριακή Δημοκρατία προς τα λιμάνια της Γάζας, συμπεριλαμβανομένου του λιμανιού που ανακοινώθηκε πρόσφατα από τον πρόεδρο Μπάιντεν, αποτελεί μια ευκαιρία για μείωση της ανθρωπιστικής κρίσης βραχυπρόθεσμα και διασφάλιση της περιφερειακής σταθερότητας μακροπρόθεσμα”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Για την επιχείρηση «Αμάλθεια»: Επιστολή Αμερικανών Βουλευτών στον Άντονι Μπλίνκεν, τονίζεται η στρατηγική σημασία της συνεργασίας με την Κυπριακή Δημοκρατία

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Το Εβραϊκό Λόμπι έπιασε δουλειά: Ισχυρές οι φωνές στη Γερουσία για κυρώσεις στην Τουρκία λόγω της υποστήριξης στη Χαμάς και των κυρώσεων εναντίον του Ισραήλ.. (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: