Nέα συνεδρίαση του πολεμικού συμβουλίου του Ισραήλ τις επόμενες ώρες για να «κλειδώσει» ο τρόπος απάντησης στο χτύπημα του Ιράν

Aerial view taken with a drone showing general destruction in the city of Khan Yunis in the Gaza Strip, following the Israeli army withdrawal from the region, on 14 April 2024. More than 33,700 Palestinians and over 1,450 Israelis have been killed, according to the Palestinian Health Ministry and the Israel Defense Forces (IDF), since Hamas militants launched an attack against Israel from the Gaza Strip on 07 October 2023, and the Israeli operations in Gaza and the West Bank which followed it. EPA/STR




Νέα σύσκεψη θα έχει σήμερα το συμβούλιο πολέμου του Ισραήλ προκειμένου να συζητηθεί η απάντηση της χώρας στην επίθεση του Ιράν.

Η ώρα της σύσκεψης δεν έχει ακόμη οριστεί, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Reuters.

Είναι η τρίτη φορά που συγκαλείται το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ, μετά την μαζική ιρανική επίθεση, με drones και πυραύλους, το βράδυ του Σαββάτου.

Μέχρι στιγμής, την πλέον ξεκάθαρη επιβεβαίωση ότι το Ισραήλ θα αντεπιτεθεί, την έχει δώσει ο αρχηγός του επιτελείου των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων, υποστράτηγος Χέρτσι Χαλέβι λέγοντας το εξής: «Αυτή η εκτόξευση τόσων πολλών πυραύλων, πυραύλων κρουζ και μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο ισραηλινό έδαφος θα απαντηθεί».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ιράν Ebrahim Raisi φέρεται ειπών σε συνομιλία του με τον εμίρη του Κατάρ ότι «τώρα δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι η παραμικρή ενέργεια κατά των ιρανικών συμφερόντων σίγουρα θα αντιμετωπιστεί με μια σοβαρή, ευρεία και οδυνηρή απάντηση εναντίον όλων όσων την διαπράξουν».

Στην κρατική τηλεόραση του Ιράν, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Αλί Μπαγκερί Κάνι είπε ότι η χώρα του δεν θα περιμένει 12 ημέρες για να απαντήσει σε άλλη ισραηλινή επίθεση, αλλά θα απαντήσει σε «λίγα δευτερόλεπτα».

Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ αποτελείται από τον πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu, τον υπουργό Άμυνας Yoav Gallant και τον Benny Gantz, πρώην υπουργό Άμυνας και αντίπαλο του Netanyahu.

Η Χαμάς μείωσε στο ήμισυ τον αριθμό των ομήρων που είναι διατεθειμένη να απελευθερώσει

Σε μια παράλλλη εξέλιξη, και καθώς το μέτωπο Ισραήλ – Ιράν έχει επισκιάσει την αρχική αιτία, δηλαδή τη σύρραξη με τη Χαμάς, η Χαμάς μείωσε στο ήμισυ τον αριθμό των ομήρων που είναι διατεθειμένη να απελευθερώσει

Σύμφωνα με το CNN, στην τελευταία της αντιπρόταση, η Χαμάς προσφέρθηκε να απελευθερώσει λιγότερους από 20 ομήρους με αντάλλαγμα μια κατάπαυση του πυρός έξι εβδομάδων, μειώνοντας περισσότερο από το μισό τον αριθμό των 40 ομήρων που ήταν η βάση των διαπραγματεύσεων εδώ και μήνες.
Ανώτερος Αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι η Χαμάς επικεντρώνεται σε αυτούς τους 20 ομήρους για την πρώτη φάση μιας πιθανής συμφωνίας.

Η Χαμάς ζήτησε επίσης την απελευθέρωση περισσότερων Παλαιστινίων κρατουμένων με αντάλλαγμα λιγότερους ομήρους σύμφωνα με την πηγή, καθώς και μεγαλύτερο αριθμό κρατουμένων που εκτίουν ισόβια κάθειρξη.

Η ισραηλινή πηγή ανέφερε ότι η τελευταία αντιπρόταση της Χαμάς καταδεικνύει ότι ο Yahya Sinwar, ο ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα, δεν θέλει μια συμφωνία, επιδιώκοντας να εκμεταλλευτεί τις ρωγμές μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ σχετικά με τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα και την εσωτερική πίεση στην ισραηλινή κυβέρνηση.

Με πληροφορίες από Guardian, CNN

Στάχτες από τεράστια φωτιά το εμβληματικό παλιό Χρηματιστήριο της Δανίας: Από τα παλαιότερα τοπόσημα της Κοπεγχάγης [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: