Μαζική δηλητηρίαση προστατευόμενων ειδών στον Εβρο: Νέο περιβαλλοντικό έγκλημα, ζητήθηκε η επέμβαση ειδικών μονάδων

Ασπροπάρης. Ένα από τα πλέον αινιγματικά και παράξενα πουλιά του πλανήτη μας βρίσκεται στα πρόθυρα της εξαφάνισης, μη εξαιρουμένης και της χώρας μας. ΑΜΠΕ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΝΙΟΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ/Πέτρος Μπαμπάκας




Ένα τραγικό περιστατικό μαζικής δηλητηρίασης προστατευόμενων πουλιών και θηλαστικών στον Έβρο κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Ειδική Μονάδα Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων της Εταιρείας Βιοποικιλότητας Θράκης (ΕΠΒΘ).

Το περιστατικό μαζικής δηλητηρίασης ήταν τόσο σοβαρό που άμεσα ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) ζήτησε τη συνδρομή των δύο Ειδικών Μονάδων Ενίσχυσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων (ΕΜΑΔΔ) του από την Κεντρική Μακεδονία και τη Ροδόπη.

Επί 10 ημέρες σαρώθηκε μία περιοχή περίπου 5 τ.χλμ μεταξύ Φερών και Αρδανίου και εντοπίστηκαν 47 νεκρά ζώα, μεταξύ των οποίων προστατευόμενα αρπακτικά πουλιά, τσακάλια, αλεπούδες και σκύλοι.

Μάλιστα την τελευταία ημέρα παρατηρήθηκε να διέρχεται από την περιοχή ένας Ασπροπάρης, ο πιο απειλούμενος γύπας στην Ευρώπη και αυστηρά προστατευόμενος στην Ελλάδα, ο οποίος κινδύνευε να δηλητηριαστεί και αυτός αν δεν είχε γνωστοποιηθεί το περιστατικό και δεν είχαν περισυλλεγεί τα δηλητηριασμένα δολώματα από τις ΕΜΑΔΔ.

Σύμφωνα με την ΕΠΒΘ «η τεράστια έκταση που έλαβε το περιστατικό αυτό, αποδεικνύει την ανάγκη για άμεση παρέμβαση σε περίπτωση υποψίας ύπαρξης δηλητηριασμένου δολώματος στη φύση,» ενώ καλεί τους πολίτες εάν έχουν υποψία για ύπαρξη δηλητηριασμένου δολώματος στην ύπαιθρο να μην το αγγίζουν και να επικοινωνούν άμεσα με την Δασική Υπηρεσία, την Αστυνομία ή, αν βρίσκονται σε προστατευόμενη περιοχή, με την τοπική Μονάδα Διαχείρισης του ΟΦΥΠΕΚΑ.

Πηγή: ertnews

Η χαρά του ερασιτέχνη ψαρά: Στη Θεσσαλονίκη, λειτουργεί 24/7 ο μοναδικός αυτόματος πωλητής δολωμάτων – Ακροβάτης, µονοδόλια, αµερικάνος, μάνες, φαραώ…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: