Βυθισμένη αρχαία πόλη στις Φιλιππίνες αναδύθηκε από το νερό καθώς το πρωτοφανές κύμα ζέστης στέγνωσε φράγμα [video]

A shirtless man carries water bottles in Las Pinas city, Metro Manila, Philippines, 29 April 2024. EPA/FRANCIS R. MALASIG




Τα ερείπια μιας πόλης σχεδόν 300 ετών έχουν βγει στην επιφάνεια καθώς οι υπερβολικά ζεστές θερμοκρασίες στις Φιλιππίνες στέγνωσαν μερικώς ένα μεγάλο φράγμα.

Η πόλη Pantabangan βυθίστηκε στη δεκαετία του 1970 για να χτιστεί επάνω της μια δεξαμενή. Αλλά πλέον αναδύεται από το νερό σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, όταν ο καιρός είναι ξηρός και ζεστός.

Το φαινόμενο σημειώνεται καθώς σχεδόν η μισή χώρα βιώνει ξηρασία, με τις θερμοκρασίες να φτάνουν τους 50 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένα μέρη.

Αυτό είναι το μεγαλύτερο διάστημα που έχει μείνει ποτέ η πόλη πάνω από το νερό από τότε που κατασκευάστηκε το φράγμα, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ο Μάρλον Παλαντίν, μηχανικός της κρατικής υπηρεσίας που διαχειρίζεται τα φράγματα της χώρας.

Κλειστά σχολεία και τηλεργασία λόγω ξηρασίας 

Το πρωτοφανές κύμα ζέστης έχει αναστατώσει την καθημερότητα εκατομμυρίων ανθρώπων. Τα σχολεία είναι κλειστά για μέρες και οι εργαζόμενοι στα γραφεία καλούνται να εργαστούν από το σπίτι. Και θα μπορούσε ακόμα να κάνει ακόμη περισσότερη ζέστη τις επόμενες ημέρες, δήλωσε στο BBC News ο Benison Estareja, μετεωρολόγος στο κρατικό μετεωρολογικό γραφείο Pagasa.

Το 2023 επιβεβαιώθηκε ως η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί στον κόσμο. «Βλέπουμε ότι τα επίπεδα του φράγματος μας θα πέσουν, συμπεριλαμβανομένου του Pantabangan και άλλων περιοχών», είπε ο κ. Estareja. Η στάθμη του νερού εκεί έχει πέσει κατά σχεδόν 50 μέτρα από το κανονικό υψηλό επίπεδο των 221 μέτρων, με βάση επίσημα στοιχεία.

Τα ερείπια άρχισαν να ξαναβγαίνουν στην επιφάνεια τον Μάρτιο καθώς η περιοχή δεν δεχόταν σχεδόν καθόλου βροχή, είπαν οι Αρχές στο Γαλλικό Πρακτορείο. Η επανεμφάνιση των ερειπίων έχει προσελκύσει τουρίστες στην πόλη, περίπου 202 χιλιόμετρα, βόρεια της πρωτεύουσας, Μανίλα. Εκτός από τις Φιλιππίνες, το Μπαγκλαντές έχει επίσης αναστείελι μαθήματα, επηρεάζοντας 33 εκατομμύρια μαθητές.

Στην Ταϊλάνδη, 30 άνθρωποι πέθαναν από θερμοπληξία μεταξύ Ιανουαρίου και 17 Απριλίου φέτος, σε σύγκριση με 37 το σύνολο του 2023, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. Στα σύνορα της Μιανμάρ, οι θερμοκρασίες έχουν εκτοξευθεί πάνω από τους 45 βαθμούς Κελσίου.

Με πληροφορίες από ΒΒC

Στις φλόγες το «Κάστρο του Χάρι Πότερ» στην Οδησσό μετά από ρωσικό πυραυλικό χτύπημα: Τέσσερις νεκροί και 32 τραυματίες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: