Η Τεχεράνη απειλεί να εκδικηθεί το Ισραήλ για τους 11 νεκρούς στην ιρανική πρεσβεία της Δαμασκού: Νέο πολεμικό μέτωπο; Η Χεζμπολά προειδοποιεί για τιμωρία του Εβραϊκού Κράτους

epa11254915 Iranians burn Israel and US flags during an anti-Israeli demonstration at Palestine Square in Tehran, Iran, 01 April 2024. EPA, ABEDIN TAHERKENAREH




Τουλάχιστον 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο ισραηλινό πλήγμα εναντίον του προξενικού τμήματος της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που δημοσιοποίησε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Ο απολογισμός των ισραηλινών πληγμάτων στο προξενικό γραφείο της ιρανικής πρεσβείας ανέρχεται σε 11 νεκρούς: οκτώ Ιρανούς, δύο Σύρους και έναν Λιβανέζο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, διευθυντής της ΜΚΟ που εδρεύει στη Βρετανία και διαθέτει ευρύ δίκτυο πηγών στη Συρία. Διευκρίνισε ότι δεν υπάρχουν άμαχοι μεταξύ των νεκρών.

Νωρίτερα, η Τεχεράνη διεμήνυσε πως στο Ισραήλ θα ανήκει η ευθύνη για τις συνέπειες που θα έχει η επίθεση στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν, επικαλούμενα δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον σύρο ομόλογό του.

Ο πρεσβευτής του Ιράν στη Δαμασκό, ο Χοσεΐν Ακμπαρί, διαβεβαίωσε ότι η χώρα του «θα απαντήσει αποφασιστικά» στο πλήγμα από το οποίο σκοτώθηκαν τουλάχιστον επτά μέλη των Φρουρών της Επανάστασης, μεταξύ αυτών δύο διοικητές των ειδικών δυνάμεων.

Το κτίριο «χτυπήθηκε από έξι πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από μαχητικά F-35», είπε σε δημοσιογράφους ο Ακμπαρί.

Από την πυραυλική επίθεση καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς το προξενικό γραφείο που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο κτίριο της ιρανικής πρεσβείας, στην πρόσοψη του οποίου υπάρχει ένα τεράστιο πορτρέτο του στρατηγού Σουλεϊμανί, αρχιτέκτονα των ιρανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Μέση Ανατολή ο οποίος δολοφονήθηκε από αμερικανικό drone στο Ιράκ τον Ιανουάριο του 2020.

Οι ΗΠΑ ενημέρωσαν το Ιράν πως δεν είχαν «καμιά ανάμιξη»

Οι ΗΠΑ «ενημέρωσαν απευθείας» το Ιράν πως δεν είχαν «καμιά ανάμιξη», ούτε διέθεταν ενημέρωση εκ των προτέρων, για την αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ σε παράρτημα της πρεσβείας της Ισλαμικής Δημοκρατίας στη Δαμασκό χθες Δευτέρα, που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν μέλη των Φρουρών της Επανάστασης, ανάμεσά τους δυο ανώτατοι αξιωματικοί αυτού του επίλεκτου σώματος του ιρανικού στρατού, αναφέρει δημοσίευμα του ειδησεογραφικού ιστότοπου Axios, ο οποίος επικαλείται πηγή του στην αμερικανική κυβέρνηση

Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει εκατοντάδες αεροπορικά πλήγματα στη Συρία από τότε που ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος στη γειτονική του χώρα, πριν από 13 χρόνια, βάζοντας κυρίως στο στόχαστρο δυνάμεις που υποστηρίζονται από το Ιράν και θέσεις του συριακού στρατού.

Κλιμάκωσε τις επιθέσεις μετά την έναρξη του πολέμου με τη Χαμάς, την 7η Οκτωβρίου, καθώς η ένταση κορυφώνεται στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Το Ισραήλ σπανίως σχολιάζει κατά περίπτωση τα πλήγματα στη Συρία, αλλά έχει τονίσει επανειλημμένως ότι δεν θα επιτρέψει στο Ιράν – το οποίο υποστηρίζει την κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ – να ενισχύσει την παρουσία του στη γειτονική χώρα.

  • Ο απολογισμός περιλαμβάνει έναν διοικητή και πέντε μέλη των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν

Τα ισραηλινά πλήγματα, που κατέστρεψαν ένα παράρτημα της πρεσβείας του Ιράν στη Δαμασκό, είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης, πέντε μέλη τους, όπως και δύο σύμβουλοι, σύμφωνα με έναν νέο απολογισμό της μη κυβερνητικής οργάνωσης Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στη Βρετανία και βασίζεται σε πηγές στη Συρία, ανακοίνωσε πως «επιβεβαιώνει τη δολοφονία ενός υψηλόβαθμου αξιωματικού που έχει υπηρετήσει ως επικεφαλής της Δύναμης Κουντς για τη Συρία και τον Λίβανο, δύο Ιρανών συμβούλων και πέντε μελών των Φρουρών της Επανάστασης».

Ο διοικητής ανήκει στη δύναμη Κουντς, μια ειδική μονάδα του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης που είναι επιφορτισμένη με επιχειρήσεις στο εξωτερικό.

Ένας εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού που ρωτήθηκε για το θέμα απάντησε: «Δεν σχολιάζουμε αναφορές ξένων μέσων ενημέρωσης».

Φωτογραφίες του Γαλλικού Πρακτορείου δείχνουν ένα κατεστραμμένο κτίριο από το οποίο δεν έχουν απομείνει παρά μόνο ερείπια. Σε μικρή απόσταση, είχαν συγκεντρωθεί δεκάδες άνδρες και ασθενοφόρα.

  • Ποιός ήταν ο στρατηγός των Φρουρών που εξόντωσαν μέσα στο ιρανικό προξενείο της Δαμασκού, ισοπεδώνοντάς το από αέρος

Ένα από τα βασικά πρόσωπα στη στρατιωτική ιεραρχία του Ιράν εξόντωσε το Ισραήλ με την αεροπορική επιδρομή το απόγευμα της Δευτέρας εναντίον του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό, το οποίο σύμφωνα με πηγές της Τεχεράνης, ισοπεδώθηκε «από μαχητικά F-35 και έξι πυραύλους».

Ο Ρέζα Ζαχεντί διοικούσε μονάδες των δυνάμεων Κουντς – (πρακτορικής ομάδας των Φρουρών της Επανάστασης που εστιάζει τη δράση της στο εξωτερικό) και εν προκειμένω στον Λίβανο και τη Συρία.

Θεωρείτο κρίσιμο πρόσωπο στις σχέσεις της Τεχεράνης αφενός με τη Χεζμπολάχ και αφετέρου με τον πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ο Ζαχεντί, φέρεται να βρισκόταν στο επίκεντρο της προμήθειας ιρανικής κατασκευής πυραύλων προς στη Χεζμπολάχ και εναντίον του είχαν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ ήδη από το 2010.

Προηγουμένως, είχε διατελέσει επικεφαλής της πολεμικής αεροπορίας και των χερσαίων δυνάμεων του Ιράν, καθώς επίσης έπαιξε ρόλο στη συντριβή των ιρανικών διαδηλώσεων το 2019.

  • Το πλήγμα στο ιρανικό προξενείο συνιστά “παραβίαση των διεθνών συνθηκών”, λέει η Τεχεράνη

Η Τεχεράνη καθιστά το Ισραήλ υπεύθυνο για τις συνέπειες που θα έχει η επίθεση στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν, επικαλούμενα δηλώσεις τις οποίες έκανε ο υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σύρο ομόλογό του.

Το πλήγμα στο προξενείο του Ιράν συνιστά «παραβίαση όλων των διεθνών συνθηκών», είπε ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν, ζητώντας να υπάρξει μια «σοβαρή απάντηση» εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, σε αυτήν την τηλεφωνική επικοινωνία ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν είπε ότι η Τεχεράνη θεωρεί την επίθεση εναντίον του παραρτήματος της ιρανικής πρεσβείας «παραβίαση όλων των υποχρεώσεων και των διεθνών συνθηκών, κατέστησε υπεύθυνο το σιωνιστικό καθεστώς για τις συνέπειες και υπογράμμισε την ανάγκη μιας σοβαρής απάντησης εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας απέναντι σε τέτοιες εγκληματικές πράξεις».

Ο πρεσβευτής του Ιράν στη Δαμασκό, Χοσεΐν Ακμπαρί, διαβεβαίωσε ότι η χώρα του «θα απαντήσει αποφασιστικά» στο πλήγμα από το οποίο σκοτώθηκαν τουλάχιστον πέντε μέλη των Φρουρών της Επανάστασης.

Το κτίριο που ισοπεδώθηκε χτυπήθηκε «από μαχητικά F-35 και έξι πυραύλους», είπε στους δημοσιογράφους ο Ακμπαρί. Μεταξύ των θυμάτων ήταν και ένας διοικητής της Δύναμης Κοντς, των ειδικών δυνάμεων των Φρουρών της Επανάστασης.

  • Η Χεζμπολά διαμηνύει πως η επιδρομή του Ισραήλ στην πρεσβεία του Ιράν στη Συρία θα «τιμωρηθεί»

Η λιβανική παράταξη Χεζμπολά, που πρόσκειται στο Ιράν, προειδοποίησε σήμερα ότι το Ισραήλ θα «τιμωρηθεί» μετά τον θάνατο αξιωματικών των Φρουρών της Επανάστασης σε επιδρομή εναντίον παραρτήματος της πρεσβείας του Ιράν στη Δαμασκό.

Ένας υπήκοος Λιβάνου ήταν ανάμεσα στους τουλάχιστον 11 νεκρούς του πλήγματος αυτού.

«Αυτό το έγκλημα δεν θα περάσει χωρίς να τιμωρηθεί ο εχθρός», διεμήνυσε η Χεζμπολά, ξεκαθαρίζοντας πως πρόθεσή της είναι να πάρει «εκδίκηση» για το πλήγμα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters
Δαμασκός, Syrian Arab Republic
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Βηρυτός, Lebanon
ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP -Reuters
Τεχεράνη, Iran

Σκληρό μήνυμα από το Ισραήλ και απειλή ανάφλεξης: Ποιός ήταν ο στρατηγός των Φρουρών που εξόντωσαν μέσα στο ιρανικό προξενείο της Δαμασκού, ισοπεδώνοντάς το από αέρος

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: