Σκληρό μήνυμα από το Ισραήλ και απειλή ανάφλεξης: Ποιός ήταν ο στρατηγός των Φρουρών που εξόντωσαν μέσα στο ιρανικό προξενείο της Δαμασκού, ισοπεδώνοντάς το από αέρος

Destruction following an airstrike on a building next to the Iranian consulate in Damascus, Syria, 01 April 2024. According to the Syrian Arab News Agency SANA, Israel on 01 April launched an airstrike targeting the Iranian consulate building in Damascus. The consulate was damaged while the building next to it was destroyed. EPA/YOUSSEF DAFAWWI




Ένα από τα βασικά πρόσωπα στη στρατιωτική ιεραρχία του Ιράν εξόντωσε το Ισραήλ με την αεροπορική επιδρομή το απόγευμα της Δευτέρας εναντίον του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό, το οποίο σύμφωνα με πηγές της Τεχεράνης, ισοπεδώθηκε «από μαχητικά F-35 και έξι πυραύλους».

Ο Ρέζα Ζαχεντί διοικούσε μονάδες των δυνάμεων Κουντς – (πρακτορικής ομάδας των Φρουρών της Επανάστασης που εστιάζει τη δράση της στο εξωτερικό) και εν προκειμένω στον Λίβανο και τη Συρία.

Θεωρείτο κρίσιμο πρόσωπο στις σχέσεις της Τεχεράνης αφενός με τη Χεζμπολάχ και αφετέρου με τον πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ο Ζαχεντί, φέρεται να βρισκόταν στο επίκεντρο της προμήθειας ιρανικής κατασκευής πυραύλων προς στη Χεζμπολάχ και εναντίον του είχαν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ ήδη από το 2010.

 

Προηγουμένως, είχε διατελέσει επικεφαλής της πολεμικής αεροπορίας και των χερσαίων δυνάμεων του Ιράν, καθώς επίσης έπαιξε ρόλο στη συντριβή των ιρανικών διαδηλώσεων το 2019.

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός κάνει λόγο για τουλάχιστον πέντε ανθρώπους νεκρούς από την ισραηλινή επίθεση στο κτίριο του ιρανικού προξενείου.

Ιράν και Συρία καταδίκασαν την επίθεση.

Ο ισραηλινός στρατός αρκέστηκε να πει ότι δεν σχολιάζει δημοσιεύματα ξένων μέσων ενημέρωσης.

Αλλά η όλη υπόθεση μόνο ως μια σοβαρή κλιμάκωση μπορεί να εκληφθεί.

Οι Ισραηλινοί φαίνεται να δοκιμάζουν την αποφασιστικότητα των Ιρανών και των συμμάχων τους, δηλαδή της Χεζμπολάχ.

Πρόκειται σαφώς για ένα μήνυμα από τους Ισραηλινούς ότι πρόκειται να αυξήσουν την πίεση στους εχθρούς τους.

  • Εμπλέκουν δε ακόμη περισσότερο την αμερικανική διπλωματία στις «υποθέσεις του Ισραήλ» στη Μέση Ανατολή, την ώρα που οι ΗΠΑ παίρνουν αποστάσεις από τις πρακτικές Νετανιάχου.

Βάσει όσων έχουν γίνει μέχρι τούδε γνωστά, τα ισραηλινά αεροσκάφη στόχευσαν το κτίριο του προξενείου από την κατεύθυνση των κατεχόμενων Υψωμάτων του Γκολάν περίπου στις 17:00 τοπική ώρα τη Δευτέρα. Αυτό τουλάχιστον ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Συρίας.

Φωτογραφίες και βίντεο από το σημείο έδειξαν καπνό και σκόνη να υψώνεται από τα ερείπια του κτιρίου που κατέρρευσε και υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης να σπεύδουν επί τόπου.

  • Η παρακείμενη ιρανική πρεσβεία δεν φαίνεται να υπέστη σημαντικές ζημιές.

Η κρατική τηλεόραση του Ιράν μετέδωσε τον θάνατο του ταξίαρχου Ζαχεντί, τον οποίο αναγνώρισε ως ανώτερο διοικητή του υπερπόντιου τμήματος επιχειρήσεων των Φρουρών της Επανάστασης, δηλαδή της Δύναμης Κουντς.

 

Το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν Tasnim μετέδωσε ότι ο 63χρονος υπηρέτησε ως ανώτερος διοικητής της δύναμης Quds στη Συρία και τον Λίβανο.

Ο βοηθός του Ζαχεντί, Μοχάμαντ Χάντι Χατζί-Ραχίμι, σκοτώθηκε επίσης στην επίθεση, σύμφωνα με το Tasnim.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο), το οποίο βασίζει την πληροφόρησή του σε ένα δίκτυο πηγών επί της Συρίας, ανέφερε ότι οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν – ένας υψηλόβαθμος ηγέτης της δύναμης Quds, δύο Ιρανοί σύμβουλοι και πέντε μέλη των Φρουρών της Επανάστασης.

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν γνώριζε τις πληροφορίες και ότι «η ομάδα του το εξετάζει».

Το υπουργείο Άμυνας της Συρίας είπε ότι η αεράμυνα κατέρριψε μερικούς από τους πυραύλους που εκτοξεύθηκαν οι Ισραηλινοί, αλλά άλλοι κατάφεραν να περάσουν και «κατέστρεψαν ολόκληρο το κτίριο, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας όλους όσοι βρίσκονταν μέσα».

Το υπουργείο είπε ότι συνεχίζονται οι εργασίες για την ανάκτηση των σορών και τη διάσωση των τραυματιών κάτω από τα ερείπια, χωρίς να αναφέρει πόσα θύματα ή να κατονομάσει κανέναν από αυτούς.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Faisal Mekdad δήλωσε ότι καταδικάζει έντονα αυτό που αποκάλεσε ως «αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση», προσθέτοντας ότι είχε σκοτώσει «έναν αριθμό αθώων ανθρώπων».

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Μεκντάντ, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν χαρακτήρισε την επίθεση ως «παραβίαση όλων των διεθνών υποχρεώσεων και συμβάσεων» και «κατηγόρησε τις συνέπειες αυτής της ενέργειας στο Σιωνιστικό καθεστώς», ανέφερε το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Τόνισε επίσης την ανάγκη για σοβαρή απάντηση από τη διεθνή κοινότητα.

Η επίθεση της Δευτέρας έρχεται ως συνέχεια «ύποπτων» για ισραηλινή ανάμειξη πληγμάτων στη Δαμασκό και το Χαλέπι την περασμένη εβδομάδα

Το Ισραήλ έχει διαχρονικά αναγνωρίσει ότι πραγματοποίησε εκατοντάδες χτυπήματα τα τελευταία χρόνια σε στόχους στη Συρία που, όπως λέει, συνδέονται με το Ιράν και συμμαχικές ένοπλες ομάδες που οπλίζονται, χρηματοδοτούνται και εκπαιδεύονται από τους Φρουρούς της Επανάστασης.

Με πληροφορίες από Guardian, ΒΒC

Επίθεση στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό: Θα απαντήσουμε αποφασιστικά στο χτύπημα του Ισραήλ προειδοποιεί η Τεχεράνη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: