Γιατί αποχή; Γιατί όχι καταψήφιση; Η Ελλάδα δεν θα υπερψηφίσει την ένταξη του Κοσόβου στο ΣτΕ, λέει ο Γεραπετρίτης: Αναγκάστηκε να μιλήσει 48 ώρες μετά τον σάλο που προκάλεσε η Ντόρα [video]

FILE PHOTO Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Η Ελλάδα θα απόσχει από την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Υπουργών τον ερχόμενο μήνα όπου και θα ληφθεί η τελική απόφαση για την ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Τα παραπάνω διαβεβαιώνει ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, σημειώνοντας ότι ανεξαρτήτως «της θέσης που έχει εκφραστεί» η θέση της Ελλάδας παραμένει αναλλοίωτη δεδομένου ότι δεν έχουν εκπληρωθεί θεμελιώδη ζητήματα.

Δήλωσε: Όπως πράξαμε και στο παρελθόν σε αντίστοιχες περιπτώσεις, η Ελλάδα θα απέχει από την ψηφοφορία αυτή. Δεν θα υποστηρίξει δηλαδή το αίτημα για ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης για λόγους πολιτικούς.

Επιπλέον, θέλω να επισημάνω ότι μολονότι ένα από τα θεμελιώδη ζητήματα που είχαν τεθεί σε σχέση με την ένταξη του Κοσόβου ως προϋπόθεση, που ήταν η απόδοση περιουσίας σερβικού Μοναστηρίου, εκπληρώθηκε.

Δεν έχουν ακόμη ικανοποιηθεί κάποια από τα θεμελιώδη ζητήματα και κατ’ εξοχήν η δημιουργία Ένωσης Σερβικών Δήμων στο Κόσοβο και κατά τούτο δεν έχει αλλάξει η ουσιώδης πολιτική μας.

Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη λίγα 24ωρα πριν από τη συνάντηση των δύο πλευρών στην Αθήνα την Δευτέρα για τα ΜΟΕ., ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε επίσης ότι η θέση της Ελλάδας είναι ξεκάθαρη και στα ελληνοτουρκικά, και δεν συζητά θέματα κυριαρχίας, γκρίζων ζωνών και την θρησκευτική μειονότητα στη Θράκη

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας σε συνέντευξη του στο Κανάλι 1 του Πειραιά, ανέφερε ακόμη πως δεν θα μπορούσε καμία ελληνική κυβέρνηση να παραιτηθεί από τις βασικές θέσεις της.

Αναφορικά με τα θαλάσσια πάρκα εκτίμησε ότι υπήρξε υπεραντίδραση και πως έχει την αίσθηση ότι δεν θα ασκήσει ουσιώδη επιρροή.




Δήλωσε τα εξής ο κ. Γεραπετρίτης για τα ελληνοτουρκικά:

Η προσέγγιση η οποία επιχειρείται μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας είναι κατά την άποψή μου μια ιστορική αναγκαιότητα. Οι δύο χώρες είναι γειτονικές, είναι ταγμένες από τη γεωγραφία να ζήσουν μαζί. Και θα πρέπει όσοι βρισκόμαστε στην υπηρεσία της πατρίδας να προσπαθούμε να έχουμε μια ειρηνική γειτονιά.

Αυτό δεν σημαίνει βεβαίως ότι θα έχουμε μια διαρκώς γραμμική πορεία προς τα εμπρός. Είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν και στιγμές όπου θα έχουμε και κάποιες υπαναχωρήσεις σε σχέση με τη σχέση που αναπτύσσεται. Θα υπάρχουν ζητήματα τα οποία θα μας δημιουργούν και ένταση.

Εξάλλου, η βασική δική μας τοποθέτηση εξαρχής ήταν ότι οι θέσεις των δύο μερών δεν πρόκειται να αλλάξουν. Εκείνο το οποίο θα επιχειρήσουμε, θα είναι να δίδουμε έμφαση στα σημεία εκείνα τα οποία είναι αμοιβαίως επωφελή και μπορούν να μας βοηθήσουν στο να προχωρήσουμε λίγο καλύτερα στη σχέση μας. Να είμαστε σε μία κατάσταση η οποία, πρώτον, θα μας επιτρέπει να είμαστε σε μια σχετική ηρεμία και, δεύτερον, όταν παρουσιάζονται οι εντάσεις, αυτές να μην οδηγούν σε μείζονες κρίσεις.

Εκείνο το οποίο οφείλουμε να έχουμε πάντοτε στο μυαλό μας είναι ότι μία κρίση μπορεί να προέλθει ασύμμετρα από ένα ατύχημα, από μία εσφαλμένη εκτίμηση, από μία λάθος αναφορά. Άρα, καλό είναι όταν θα γίνονται αυτά, γιατί θα γίνονται αυτά, να έχουμε τις δικλείδες εκείνες να μπορέσουμε να αποσυμπιέσουμε τις κρίσεις.

Σε ό,τι αφορά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού, θα γίνει, όπως ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ανέφερε, στις 13 Μαΐου. Έχουμε θέματα τα οποία θα πρέπει να συζητήσουμε. Θα πρέπει να δοθούν και περαιτέρω κατευθύνσεις από τους δύο ηγέτες. Η οργάνωση του ταξιδιού εξελίσσεται κανονικά, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα και ελπίζω ότι θα έχουμε μία καλή και παραγωγική συνάντηση.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Κάποιοι λένε κύριε Γεραπετρίτη, γιατί η Ελλάδα – και μάλιστα υπάρχει και σε πρωτοσέλιδο εφημερίδας σήμερα – δεν καταγγέλλει την παραβίαση της Διακήρυξης των Αθηνών;

ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Με κάθε σεβασμό, θα μου επιτρέψετε να πω ότι η Διακήρυξη των Αθηνών – επειδή την δουλέψαμε πάρα πολύ και τη δούλεψα κι εγώ προσωπικά – είναι σαφές ότι διαλαμβάνει σαφή αναφορά στο ότι οι θέσεις των δύο χωρών δεν μεταβάλλονται. Πρέπει να υπάρχει αποδοχή εκ μέρους των μερών για τις νομικές θέσεις των δύο χωρών, υπό την έννοια ότι δεν πρόκειται να αλλάξουν οι βασικές τους θέσεις. Η νομική θέση και της Ελλάδας και της Τουρκίας παραμένει.

Εκείνο το οποίο αλλάζει με τη Διακήρυξη των Αθηνών είναι ότι έχουμε συμφωνήσει έτσι ώστε να υπάρχει μια απόπειρα φιλικής διευθέτησης των διαφορών αυτών. Άρα η Διακήρυξη των Αθηνών, όπως και κάθε διεθνής συμφωνία, δεν σημαίνει ότι τα συμβαλλόμενα μέρη παραιτούνται από τις βασικές τους νομικές θέσεις.

Η Ελλάδα έχει τις βασικές θέσεις που στηρίζονται στο Διεθνές Δίκαιο και ιδίως το Δίκαιο της Θάλασσας. Δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί οποιαδήποτε συζήτηση σε ό,τι αφορά θέματα που ανάγονται στην κυριαρχία της. Δεν θα συζητήσουμε ποτέ ούτε για την αποστρατικοποίηση, τη φερόμενη εκ μέρους της Τουρκίας, ούτε για ζητήματα γκρίζων ζωνών, ούτε για την θρησκευτική μειονότητα της Θράκης. Εφόσον η Τουρκία έχει ως βασική θέση ορισμένα από τα ζητήματα αυτά, μπορεί να τη διατηρεί. Δεν παραιτείται προφανώς. Από την άλλη πλευρά, αντιλαμβανόμαστε ότι θα πρέπει οι θέσεις αυτές να εκφράζονται εντός ορισμένου πλαισίου και να επιχειρείται πάντοτε να αποσυμπιέζεται η ένταση που παράγεται.

Δεν θα μπορούσε καμία ελληνική κυβέρνηση να έρθει και να συμφωνήσει για παραίτηση από οποιοδήποτε τέτοιο δικαίωμά της. Το ίδιο ισχύει και για την Τουρκία. Άρα, θα μου επιτρέψετε να πω ότι είναι εντελώς εσφαλμένη η ανάγνωση, η οποία αναφέρει ότι η Διακήρυξη των Αθηνών σημαίνει και παραίτηση των μερών από τις βασικές τους θέσεις.

Σημειώνεται ότι η κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, άναψε το πράσινο φως στο Κοσσυφοπέδιο για να γίνει μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης σε πρόσφατη ψηφοφορία στην οποία 131 μέλη ψήφισαν υπέρ της ένταξης του Κοσσυφοπεδίου, 29 καταψήφισαν και 11 απείχαν από την ψηφοφορία. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι Σέρβοι αξιωματούχοι διαφώνησαν με τη σύσταση.

Η τελική απόφαση θα ληφθεί από την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης τον ερχόμενο Μάιο. Αυτό το συμβούλιο αποτελείται από τους υπουργούς Εξωτερικών των 46 κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένων χωρών που δεν έχουν αναγνωρίσει επίσημα την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.

Με πληροφορίες από ertnews.gr

Μητσοτάκης μετά τη Σύνοδο Κορυφής: Παντελώς αδιαιολόγητη η αντίδραση της Τουρκίας για τα θάλασσια πάρκα, η Ελλάδα ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα με βάση το διεθνές δίκαιο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: