Η απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για το Κοσσυφοπέδιο: Δύναται να αποτελέσει προηγούμενο; Δυστυχώς δημιουργείται ένα εξαιρετικά επικίνδυνο προηγούμενο…

FILE PHOTO: Η βουλευτής της Ν.Δ. Ντόρα Μπακογιάννη, μιλάει στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ




Της ΛΟΡΙΑΣ ΜΑΡΚΙΔΗ* – Λευκωσία

Εν μέσω της εκρηκτικής κατάστασης στη Μέση Ανατολή με τον κίνδυνο περαιτέρω κλιμάκωσης της σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν καθώς και του ατέρμονος πολέμου Ουκρανίας-Ρωσίας, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, ΚΣΣΕ, έφερε στο προσκήνιο το θέμα του Κοσσυφοπεδίου-Κόσοβο, της “μικρής πυριτιδαποθήκης” των Βαλκανίων.

Ψηφίστηκε, με την έγκριση κατά πλειοψηφία της Γνωμάτευσης, κατόπιν σχετικής εισήγησης της Βουλευτού της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρας Μπακογιάννη, Εισηγήτριας, προς ένταξη της οντότητας αυτής ως πλήρους μέλους του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ως ήταν φυσικό, ορθό και επιβεβλημένο, η αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, που απαρτίζετο από την Χριστιάνα Ερωτοκρίτου και τον Γιώργο Λουκαίδη, καταψήφισε την Γνωμάτευση-Εισήγηση.

Επεξηγώντας την αρνητική της ψήφο η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου υπογράμμισε ότι στο σημερινό ασταθές διεθνές περιβάλλον δημιουργείται ένα εξαιρετικά επικίνδυνο προηγούμενο για την αποδοχή οντοτήτων που προέβησαν μονομερώς σε ανακήρυξη της ανεξαρτησίας τους κατά παράβαση της αρχής της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας διεθνώς αναγνωρισμένων κρατών.

  • Επί πλέον το Κόσοβο δεν είχε εκπληρώσει τις προϋποθέσεις που έθεσε η ΚΣΣΕ. Εξ άλλου, ο Γιώργος Λουκαίδης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι τέτοια εξέλιξη δεν εξυπηρετεί την ειρήνη στην περιοχή με το ενδεχόμενο πυροδότησης περαιτέρω έντασης και εθνικιστικών δράσεων.

Είναι για τους λόγους αυτούς κυρίως που η Κύπρος παρακολουθεί με ανησυχία την αρνητική αυτή εξέλιξη σε μια χρονική συγκυρία όπου η Τουρκία και ο εγκάθετος της στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου έχουν αποδυθεί σε μια εκστρατεία με στόχο την αναβάθμιση και αναγνώριση του ψευδοκράτους κυρίως από τουρκόφωνες χώρες.

Άξια προσοχής είναι η στάση της Ισπανίας κατά τη ψηφοφορία, η οποία για καθαρά εθνικούς λόγους καταψήφισε τη Γνωμάτευση-Εισήγηση. Η Ισπανία αντιμετωπίζει, ως γνωστο, αποσχιστικές τάσεις από τους Καταλανούς. Σημαντική θεωρειται και η θέση της Ιταλίας η οποία τήρησε στάση αποχής από την ψηφοφορία.

Οι θέσεις αυτές των δύο μεγάλων κρατών μελών του ΣτΕ θα πρέπει να προβληματίσουν την Αθήνα και την Βουλή των Ελλήνων. Διαδικαστικά, η Γνωμάτευση -Εισήγηση θα παραπεμφθεί στο πολιτικό αρμόδιο όργανο του ΣτΕ , την Επιτροπή Υπουργών για λήψη απόφασης. Και είναι εκεί που θα δοθεί η μάχη.

Το Κοσσυφοπέδιο, “πεδίο των πουλιών κοτσύφων” θεωρείται από το Βελιγράδι ως μια αυτόνομη επαρχία του Σερβικού κράτους. Ως ιερό μέρος του πολιτισμού και της θρησκείας τους από τα βάθη της Ιστορίας τους.

Η Διάσκεψη του Λονδίνου του 1913 ενέταξε το Κόσοβο στη Σερβία ενώ με την ίδρυση της Ομόσπονδης Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας την 31η Ιανουαρίου 1946 αποτέλεσε επαρχία της Σερβίας.

Ο πληθυσμός συνίστατο από Σέρβους και Αλβανούς· οι τελευταίοι συν τω χρόνω, με τις πολλές γεννήσεις, κατάφεραν να υπερκεράσουν σε αριθμούς τους Σέρβους και να αποτελούν σήμερα το 73,7% του πληθυσμού της περιοχής.

  • Οι δυο εθνικές ομάδες ζουν σε ένα κλίμα έντασης και συγκρούσεων. Μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και τους βομβαρδισμούς της χώρας από δυνάμεις του ΝΑΤΟ, τον Φεβρουάριο του 2008 η Βουλή του Κοσσυφοπεδίου ανακήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία του από τη Σερβία.

Είναι γεγονός ότι το Κόσοβο τυγχάνει της υποστήριξης της Γερμανίας ενώ η Αλβανία, ονειρευόμενη την δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας, προσβλέπει σε στενότερη σχέση με τους Κοσοβάρους αν όχι συνένωση.

Είναι, επίσης, γεγονός ότι ένας μεγάλος αριθμός χωρών, πέραν των 100 αναγνώρισε την αποσχισθείσα επαρχία ως ανεξάρτητο κράτος. Τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα δεν έχουν προβεί σε αναγνώριση του Κοσόβου.

* Λόρια Μαρκίδη
Πρώην πρέσβης

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Τάδε έφη ο νεο-σουλτάνος: Επικεντρώνεται σε αυτό που ονομάζει “αιώνα της Τουρκίας” όπερ εστί επέκταση επιρροής και αναβίωσης της οθωμανικής αυτοκρατορίας!!!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: