Τάδε έφη ο νεο-σουλτάνος: Επικεντρώνεται σε αυτό που ονομάζει “αιώνα της Τουρκίας” όπερ εστί επέκταση επιρροής και αναβίωσης της οθωμανικής αυτοκρατορίας!!!

Islamist President and Justice and Development (AK) Party Chairman Recep Tayyip Erdoğan addressed citizens at the party’s rally in Kayseri. Photo via Turkish Presidency




Της ΛΟΡΙΑΣ ΜΑΡΚΙΔΗ* – Λευκωσία

“Αν προχωρούσε το 1974 ο Μπουλέντ Ετσεβίτ προς τον νότο, μη αποδεχόμενος τις πιέσεις, σήμερα η Κύπρος ολόκληρη θα ήταν τουρκική. Δεν θα υπήρχε βορράς και νότος.”

Ταύτα και άλλα εξωφρενικά ανέφερε κομπάζοντας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια ενός ιφτάρ- δείπνου, σε ένα ρεσιτάλ επίδειξης υπερανθρώπου, εμφυτεύοντας στα μυαλά του στρατιωτικού προσωπικού του 4ου Σώματος του τουρκικού στρατού το όραμα που από το 1956 προωθείτο με το σλόγκαν “η Κύπρος είναι τουρκική”.

Μετά τον Μουσταφά Κεμάλ επικρίνει τώρα και τον κεμαλιστή πρωθυπουργό της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, Ετσεβίτ, σε μια προσπάθεια να δώσει το μήνυμα ότι ο ίδιος θα ολοκλήρωνε την κατάληψη όλης της Κύπρου μη υποκύπτοντας σε πιέσεις.

Προχώρησε, περαιτέρω, με κατηγορίες κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας για γενοκτονία των Τουρκοκυπρίων. Λησμονώντας ότι είναι η δική του χώρα που αποδεδειγμένα βαρύνεται με γενοκτονίες όπως των Αρμενίων, των Ελλήνων, των Κούρδων και άλλων μειονοτήτων.

Καταδικαστέες, απαράδεκτες και προκλητικές χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, τις δηλώσεις του νεο-σουλτάνου. Οι οποίες δηλώσεις, για μιάν εισέτι φορά, αποκαλύπτουν τον πάγιο μεγαλοϊδεατισμό του Τούρκου προέδρου και της χώρας του καθώς και τη διαχρονική επεκτατική πολιτική και αναθεωρητισμό τους.

  • Η επιθετικότητα την οποία συστηματικά και συνεχώς επιδεικνύει κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εντείνεται τώρα, σε μια περίοδο που ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών έχει εκδηλώσει νέα πρωτοβουλία για επανέναρξη του διαλόγου προς εξεύρεση λύσης του Κυπριακού.

Με πλήρη αδιαφορία για τις τυχόν αρνητικές επιπτώσεις στην προωθούμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση θετική ατζέντα για την Τουρκία. Αδιαφορώντας εάν κινδυνεύει να διασαλευθεί το “ήπιο” κλίμα που υπάρχει την παρούσα στιγμή μεταξύ Αθηνών και Άγκυρας.

Προφανώς, όμως, ακούει τις φωνές κάποιων, όπως του πρώην υφυπουργού Εξωτερικών Ροζάκη που καλούν για συνέχιση του καλού κλίματος με την Άγκυρα παρά την παραβίαση από μέρους της της Διακήρυξης των Αθηνών , και να προχωρήσουν με τις σχέσεις τους χωρίς την Κύπρο.

Ο Ερντογάν εξαπέστειλε απανταχού τα εκκωφαντικά του μηνύματα με τον γνωστό αυταρχισμό του τα οποία θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη απ όλους όσοι εμπλέκονται στις προσπάθειες δημιουργίας συνθηκών για επιστροφή στο διάλογο. Γιατί δεν πρόκειται για εσωτερική κατανάλωση ούτε για να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του στις προσεχείς δημοτικές εκλογές στην Τουρκία.

Για τον Τούρκο πρόεδρο ο οποίος διακατέχεται από μεσσιανική ιδέα για τον εαυτό είναι σημαντικό να εμπεδώσουν οι Δυτικοί ότι διαθέτει την ισχύ να επιβάλλει τις δικές του νόρμες και διεκδικήσεις. Ήδη επικεντρώνεται σε αυτό που ονομάζει “αιώνα της Τουρκίας” όπερ εστί επέκταση επιρροής και αναβίωσης της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Η αδυναμία ή και η έλλειψη πολιτικής βούλησης , λόγω ιδίου συμφέροντος, από την διεθνή κοινότητα και ιδίως από την Ευρωπαική Ένωση, να διαχειριστεί τον αναθεωρητισμό και τη χρήση βίας και απειλών κατά μικρών κρατών από την Τουρκία ενθαρρύνει τον παραβάτη του διεθνούς δικαίου.

* Λόρια Μαρκίδη
Πρώην πρέσβης

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Η αλήθεια για τη φινλανδική πρωτοβουλία, το 2006, που στόχευε στην επιστροφή της Αμμοχώστου: Δυστυχώς η κατοχική Τουρκία τορπίλισε την προσπάθεια…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: