Giorgio Armani: Υπό δικαστική διαχείριση εταιρία του ιταλικού ομίλου μόδας * Καταγγελίες για κινεζικό εργασιακό μεσαίωνα στα περίχωρα του Μιλάνου

FILE PHOTO: Επίδειξη μόδας του Οίκου Armani στην εβδομάδα μόδας του Μιλάνου.DANIEL DAL ZENNARO/EPA




Mε απόφαση του δικαστηρίου του Μιλάνου, η εταιρία Giorgio Armani Operations, η οποία ανήκει στον Όμιλο Armani και παράγει ενδύματα και αξεσουάρ, ετέθη υπό προσωρινή δικαστική διαχείρηση, κατηγορούμενη για υπεργολαβίες της παραγωγής της από κινεζικές εταιρείες που εκμεταλλεύονταν εργάτες.

Όπως γράφει ο ιταλικός Τύπος, η απόφαση ελήφθη έπειτα από έρευνα των εισαγγελέων και των καραμπινιέρων του Μιλάνου, η οποία αφορά στην ανάθεση εργολαβιών σε εταιρίες που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου και φέρονται να χρησιμοποίησαν εργαζόμενους, οι οποίοι δεν διαθέτουν άδεια παραμονής στην χώρα.

Πρόκειται, όπως αναφέρεται, για προληπτικό και όχι «τιμωρητικό» μέτρο.

Σύμφωνα με την απόφαση, η Giorgio Armani Operations είχε αναθέσει την παραγωγή τσαντών, ζωνών και δερμάτινων ειδών σε δύο εταιρείες, οι οποίες με τη σειρά τους ανέθεσαν το έργο σε τέσσερις κινεζικές εταιρείες των οποίων τα εργαστήρια βρίσκονταν στα περίχωρα του Μιλάνου.

  • Αυτές οι εταιρείες πλήρωναν άτομα 2-3 ευρώ την ώρα για να εργάζονται 10 ώρες την ημέρα κατά μέσο όρο, σε ορισμένες περιπτώσεις επτά ημέρες την εβδομάδα, για να φτιάξουν τσάντες που πωλούνταν στους υπεργολάβους της Armani έναντι 93 ευρώ, και μεταπωλήθηκαν στην Armani για 250 ευρώ, ενώ διατέθηκαν  στην αγορά για περίπου 1.800 ευρώ, ανέφεραν οι ανακριτές.
  • Πρακτικά, για διάστημα ενός έτους, το δικαστήριο θα ορίσει έναν ειδικό ο οποίος θα πλαισιώσει την διοίκηση της εταιρίας.

Σύμφωνα με την έρευνα, η Giorgio Armani Operations «δεν κατάφερε να περιορίσει και να αποτρέψει φαινόμενα εργασιακής εκμετάλλευσης» διότι «δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα, προς εξακρίβωση των συνθηκών απασχόλησης και της τεχνικής ικανότητας των εταιριών που ανέλαβαν τις εργολαβίες διευκολύνοντας, λόγω αμέλειας, άτομα που φέρονται να ευθύνονται για φαινόμενα οργανωμένης εκμετάλλευσης εργαζομένων».

  • H έρευνα αφορά, μεταξύ των άλλων, την παραγωγή μέρους της φετινής συλλογής ενδυμάτων και αξεσουάρ.

Η εισαγγελία του Μιλάνου θεωρεί, τέλος, ότι «δεν έτυχαν σεβασμού οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας ούτε επίσης οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας».

Η υπεργολαβία της Armani συνεχίστηκε από το 2017 τουλάχιστον μέχρι τον Φεβρουάριο του 2024, όταν η αστυνομία έκανε έφοδο στα εργαστήρια, λένε οι δικαστές του Μιλάνου, σημειώνοντας ότι οι παραβιάσεις του εργατικού κώδικα ήταν αφορούσαν χρήση αθέμιτων επιχειρηματικών πρακτικών.

«Οι έρευνες αποκάλυψαν παράτυπες πρακτικές τόσο βαθιά ριζωμένες και καθιερωμένες, που μπορούν να θεωρηθούν μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής επιχειρηματικής ανάπτυξης», ανέφεραν οι δικαστές.

Η αστυνομία βρήκε Κινέζους και Πακιστανούς μετανάστες, συχνά χωρίς νόμιμα χαρτιά, αναγκασμένους να τρώνε και να κοιμούνται στα εργοστάσια υπό εξευτελιστικές συνθήκες και να απασχολούνται χωρίς καμία σύμβαση εργασίας.

Οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούσαν μηχανήματα από τα οποία είχαν αφαιρεθεί συσκευές ασφαλείας «σκόπιμα και κακόβουλα», εκτέθηκαν σε δυνητικά επικίνδυνες χημικές ουσίες και τους αρνήθηκαν ιατρικές εξετάσεις ή εκπαίδευση, προσθέτει η δικαστική απόφαση.

Οι ιδιοκτήτες των εργολαβικών και υπεργολαβικών εταιρειών βρίσκονται υπό έρευνα για εκμετάλλευση εργαζομένων και απασχόληση ατόμων χωρίς άδεια και σύμβαση εργασίας.

Αν και η  Armani Operations δεν ερευνάται, η μονάδα της [Giorgio Armani Operations}  τέθηκε υπό διαχείριση “για υπαίτια παράλειψη ελέγχου της αλυσίδας παραγωγής και παρέμεινε ανενεργή παρά τη γνώση της εξωτερικής ανάθεσης της παραγωγής της από τις εταιρείες”.

Τα δικαστικά έγγραφα έδειξαν ότι τα εργαστήρια που ανήκουν στην Κίνα παρήγαγαν επίσης προϊόντα και για άλλες φίρμες μόδας.

Η ανακοίνωση της εταιρίας

Μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης ότι με απόφαση του δικαστηρίου του Μιλάνου, η εταιρία Giorgio Armani Operations -υπεύθυνη για τον σχεδιασμό ενδυμάτων και αξεσουάρ- ετέθη σε δικαστική διαχείριση, σε επίσημη ανακοίνωσή της, η ιταλική εταιρία υπογραμμίζει:

«Λάβαμε γνώση του προληπτικού μέτρου που ελήφθη από το δικαστήριο του Μιλάνου, σε ό,τι αφορά την εταιρία Giorgio Armani Operations. H εταιρία εφαρμόζει ανέκαθεν μέτρα ελέγχου και πρόληψης με στόχο να περιορίσουν στο ελάχιστο παραβιάσεις του νόμου στην αλυσίδα παροχής προϊόντων. Η Giorgio Armani Operations θα συνεργαστεί με τις αρμόδιες αρχές, με τη μέγιστη δυνατή διαφάνεια, ώστε να ξακαθαρίσει την θέση της ως προς την όλη αυτή υπόθεση».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/   Reuters

 

Kurt Cobain ο «καταραμένος» άγγελος της ροκ πέθανε πριν από 30 χρόνια: Η φωνή των Nirvana σύμβολο της επαναστατικής ροκ που εξέφρασε τις αγωνίες της γενιάς Χ [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: