Kurt Cobain ο «καταραμένος» άγγελος της ροκ πέθανε πριν από 30 χρόνια: Η φωνή των Nirvana σύμβολο της επαναστατικής ροκ που εξέφρασε τις αγωνίες της γενιάς Χ [videos]

Minibus with Kurt Cobain Portrait wikimedia.org




Στις 5 Απριλίου, πριν από 30 χρόνια, ο Kurt Cobain αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι. Ο νεαρός ρόκερ σύμβολο της σκηνής του Σιάτλ μπήκε στο «Club 27», όπως ο Jimi Hendrix, ο Jim Morrison, η Janis Joplin, η Amy Winehouse.

Ακόμη και σήμερα ένα φανταστικό φωτοστέφανο αιωρείται πάνω από την τελευταία αυθεντική επαναστατική γενιά του ροκ, που προκλήθηκε από μια μακρά, υπερβολικά μεγάλη, σειρά πρώιμων θανάτων

Αυτόν του Andrew Wood, του χαρισματικού ηγέτη της Mother Love Bone, που αναγνωρίζεται ομόφωνα ως ο ιδρυτής του κινήματος Grunge, ο συγκάτοικος και ο καλύτερος φίλος του Chris Cornell, που πέθανε στα 24 από έναν καταστροφικό εθισμό στην ηρωίνη.

Και μετά του Layne Staley, του τραγουδιστή των Alice in Chains, του Scott Weiland, φωνής των Stone Temple Pilots και μετά των Velvet Revolver, του Mike Starr, μπασίστα των Alice in Chains και του ίδιου του Chris Cornell.

Ωστόσο, ο Kurt Cobain παραμένει το πιο ισχυρό σύμβολο και, όπως συμβαίνει συχνά με τους ηγέτες, επίσης αυτός που συνοψίζει μια συλλογική διαδρομή. Ο Kurt Cobain είναι, και ήταν, ένα είδωλο.

Με τους Nirvana κατάφερε να συνθέσει εκείνες τις μουσικές ζυμώσεις που συγκεντρώθηκαν στο Σιάτλ και τις έκανε καθολικές. Το “Nevermind”, ένα από τα πιο σημαντικά ροκ άλμπουμ στην ιστορία, έφερε εντυπωσιακά την ανεξάρτητη μουσική στην κορυφή των charts το 1991, δίνοντας φωνή στις ανησυχίες αυτού που ονομαζόταν τότε Generation X, όπως περιγράφεται στο βιβλίο του Douglas Coupland.

Ακριβώς στον απόηχο αυτής της εντυπωσιακής επιτυχίας, το Grunge κατέκτησε τον κόσμο της μουσικής (και όχι μόνο). Αυτός ακριβώς ο ρόλος του σταρ, με τα t-shirt στα εξώφυλλα πιθανότατα ήταν η έκρηξη μετά από ταλαιπωρίες που είχαν τις ρίζες τους σε μια βασανισμένη παιδική ηλικία και που βρήκε τροφή σε μια μουσική σκηνή που, παρά τον τραγικό χαρακτήρα θα  οδηγήσει μια πόλη, το Σιάτλ, που θα μεταμορφωθεί από την πολύ βαρετή πόλη του Βορρά, γνωστή μόνο για τα κεντρικά γραφεία της Boeing και τον τάφο του Jimi Hendrix, επίσης χάρη στην άφιξη της Microsoft και των Starbucks, σε μια από τις πιο ζωτικές μητροπόλεις του κόσμου

Ο μετα-πανκ θυμός και ο πόνος των Nirvana έγιναν η φωνή μιας γενιάς, αλλά προφανώς ο Cobain δεν ήθελε να αναλάβει αυτόν τον ρόλο. Ούτε μπορούσε να εκτιμήσει την έκρηξη του κουτσομπολιού που προκάλεσε ο γάμος του με την Κόρτνεϊ Λαβ, μιά εξαιρετικά εξαιρετικά φιλόδοξο πρωταγωνίστρια του συγκροτήματος Hole που επίσης αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα εθισμού.

Με πληροφορίες από ansa.it
Ελλάδα Αθήνα 

«Το γαλάζιο θάλασσας και ουρανού, η άμμος και η βλάστηση που προσφέρει γενναιόδωρα τη σκιά της»: Στο top-15 της Ευρώπης οι παραλίες σε Άνδρο και Αλόννησο [βίντεο]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: