Το Εβραϊκό Λόμπι έπιασε δουλειά: Ισχυρές οι φωνές στη Γερουσία για κυρώσεις στην Τουρκία λόγω της υποστήριξης στη Χαμάς και των κυρώσεων εναντίον του Ισραήλ.. (video)

epa11205834 US President Joe Biden delivers his State of the Union address before a joint session of Congress on the floor of the US House of Representatives on Capitol Hill in Washington, DC, USA. EPA, MICHAEL REYNOLDS




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Όπως σημείωνα χθες, σε τούτη εδώ την στήλη, ο πόλεμος της Ιερουσαλήμ με την Άγκυρα μεταφέρθηκε πλέον στην αμερικανική πρωτεύουσα. Άλλωστε το είχε ανακοινώσει προχθές ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, όταν δήλωσε ότι έδωσε εντολή για άμεση ενημέρωση των θεσμών, της νομοθετικής και της εκτελεστικής εξουσίας, στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το Εβραϊκό Λόμπι, το οποίο όπως όλοι γνωρίζουμε είναι πανίσχυρο, ξεκίνησε να ενημερώνει τους Αμερικανούς νομοθέτες στο Κογκρέσο, ενώ οι Ισραηλινοί διπλωμάτες είχαν τις πρώτες επαφές στο Λευκό Οίκο και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν συνομιλούν με τους ομολόγους τους στην Ιερουσαλήμ, και αυτό επαναλήφθηκε και την Τετάρτη. Ο κ. Μπλίνκεν τηλεφώνησε και στον υπουργό Άμυνας, Yoav Gallant. Οι Τούρκοι ανακοίνωσαν ότι υπήρξε τηλεφωνική συνομιλία του Χακάν Φιντάν με τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αλλά μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δεν είχε εκδόσει ανακοίνωση.

Το Ισραήλ ζητά από την Ουάσιγκτον να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία, αλλά δεν γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή αν είναι εφικτό, από τη στιγμή που ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν -σύμφωνα με τους Τούρκους διότι στην Ουάσιγκτον δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα- προσκάλεσε τον Ταγίπ Ερντογάν να επισκεφθεί το Λευκό Οίκο.

  • Βέβαια, όπως αντιλαμβανόμαστε έχουν ρόλο και η Βουλή και η Γερουσία, όπου οι ΕβραιοΑμερικανοί διαθέτουν ισχυρές σχέσεις με την πλειοψηφία των νομοθετών.

Ήδη αρκετοί γερουσιαστές πιστεύουν πως ο Λευκός Οίκος πρέπει να εξετάσει αντίποινα για την εχθρική ενέργεια της Τουρκίας κατά του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων πιθανών κυρώσεων.

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Πιτ Ρίκετς (Pete Ricketts) δήλωσε στην ιστοσελίδα Jewish Insider ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία, ως απάντηση» στην τουρκική ανακοίνωση.

Είπε ότι «το Ισραήλ παλεύει για το καλό του πολιτισμού για να καταστρέψει μια τρομοκρατική ομάδα και σε αυτό πρέπει να επικεντρωθούμε».

Ο επίσης Ρεπουμπλικάνος και φιλότουρκος γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ δήλωσε ότι πιστεύει πως οι εμπορικοί περιορισμοί των ΗΠΑ θα μπορούσαν να είναι μια «κατάλληλη» απάντηση για την αντιμετώπιση της συμπεριφοράς της Τουρκίας.

Έκαναν δηλώσεις και άλλοι νομοθέτες.

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Richard Blumenthal υπογράμμισε  ότιι οι ΗΠΑ θα πρέπει «να εξετάσουν ποια θα πρέπει να είναι η απάντησή μας εάν τα έθνη αναλάβουν δράση κατά των συμμάχων, είτε είναι οικονομικά είτε στρατιωτικά».

Ο Blumenthal εξέφρασε, ωστόσο, αισιοδοξία για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές των σχέσεων του Ισραήλ στον αραβικό κόσμο, λέγοντας ότι από το Ριάντ έως το Αμμάν έως το Κάιρο, υπάρχει ευρεία επιθυμία να συνεχιστεί και να επεκταθεί η ομαλοποίηση με το Ισραήλ μόλις τελειώσει ο τρέχων πόλεμος.

«Όσο περισσότερο συνεχίζεται ο πόλεμος στη Γάζα, τόσο πιο δύσκολο θα είναι», είπε ο Blumenthal. «Αλλά για να επαναλάβω, το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του, έχει την υποχρέωση να εξασφαλίσει τα σύνορά του έναντι αυτού του είδους της φρικτής σφαγής που συνέβη στις 7 Οκτωβρίου και να διασφαλίσει ότι δεν θα ξανασυμβεί ποτέ».

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, ένας μακροχρόνιος επικριτής της Άγκυρας, απέρριψε την ιδέα ότι η Τουρκία ήταν σε θέση να επικρίνει ή να αντεπιτεθεί εναντίον του Ισραήλ.

«Η Τουρκία έχει ακάθαρτα χέρια όταν μιλά για κυρώσεις ή περιορισμό του εμπορίου με οποιονδήποτε άλλον, γιατί δημιουργεί ένα σωρό προκλήσεις στην περιοχή και παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα τόσο του λαού της όσο και των άλλων», είπε ο Μενέντεζ που επέκρινε την Άγκυρα για τις κυρώσεις που επέβαλε στο Ισραήλ.

Το Εβραϊκό Λόμπι έθεσε τη συμπεριφορά της Τουρκίας και στις δεξαμενές σκέψεις και τα ινστιτούτα στην Ουάσιγκτον, ενώ αναμένεται να ξεκινήσει εκστρατεία που θα αμφισβητεί ακόμα και την συμμετοχή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ.

Η Χαμάς χαρακτηρίζεται από την αμερικανική κυβέρνηση τρομοκρατική οργάνωση, άρα η κατηγορία εναντίον της Τουρκίας είναι ότι στηρίζει και υποστηρίζει τρομοκράτες που ελέγχονται από το Ιράν και στοχεύουν και την Αμερική.

Με λίγα λόγια, η στάση της Τουρκίας υπέρ της Χαμάς λειτουργεί ως βούτυρο στο ψωμί του Ισραήλ και του Εβραϊκού Λόμπι. Ο τουρκο-ισραηλινός πόλεμος μόλις άρχισε στην Ουάσιγκτον…

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ο άγριος πόλεμος της Τουρκίας και του Ισραήλ μεταφέρθηκε στην Ουάσιγκτον: Η Ιερουσαλήμ ζητά από το Κογκρέσο να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στην Άγκυρα (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: