Στην κόψη του ξυραφιού οι σχέσεις της Αμερικής και της Τουρκίας: Ο Ερντογάν δεν ενημέρωσε ούτε τον Φιντάν για την απόφαση του να ακυρώσει την επίσκεψη του στις ΗΠΑ!

Islamist President Recep Tayyip Erdoğan delivered a speech at the AFAD–DSİ Flood and Overflow Risk Reduction Protocol Ceremony in Ankara. Photo via Turkish Presidency




Της ΛΕΝΑΣ ΑΡΓΥΡΗ, Καθημερινή

Άγνωστο παραμένει πως θα διαμορφωθούν οι σχέσεις της Ουάσιγκτον και της Άγκυρας μετά την τροπή που πήρε η πολυσυζητημένη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στον Λευκό Οίκο στις 9 Μαΐου, η οποία είχε συμφωνηθεί όταν εγκρίθηκε η ένταξη της Σουηδιας στο ΝΑΤΟ.

Έως την Παρασκευή το πρωί, όποτε και ο Λευκός Οίκος προγραμμάτιζε να την ανακοινώσει επισήμως, οι προετοιμασίες σε όλα τα επίπεδα συνεχιζόντουσαν κανονικά, αλλά σε εξαιρετικά τεταμένο κλίμα λόγω των έντονων διαφωνιών για τα εκκρεμή ζητήματα, των διαρροών και των τακτικισμών της Τουρκίας.

Πηγές στην αμερικανική κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες συνεννόησης με τους Τούρκους συνομιλητές τους, έλεγαν στην Κ λίγες ώρες πριν από την ακύρωση ότι “οι εν γενεί διαφορές ΗΠΑ-Τουρκίας δεν επηρεάζουν την πραγματοποίηση της επίσκεψης.”

Φαίνεται όμως πως η δυσπιστία ήταν βαθύτερη και το χάσμα σε βασικά ζητήματα πολύ μεγαλύτερο, από ότι η αμερικανική πλευρά άφηνε να διαφανεί. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η απόφαση της ακύρωσης ελήφθη από τον ίδιο τον Ερντογαν χωρίς να έχει ενημερωθεί ούτε καν ο Υπουργός Εξωτερικών Χάκαν Φινταν.

  • Το βαρύ κλίμα που οδήγησε στην ακύρωση είχε αρχίσει να διαφαίνεται εβδομάδες πριν, όταν άρχισε να συντάσσεται το λεγόμενο wishlist, η λίστα δηλαδή με τα ζητήματα τα οποία συμφωνούνται εκ των προτέρων από τις δυο πλευρές σε χαμηλότερο επίπεδο και ανακοινώνονται μετά την συνάντηση των ηγετών στο Οβάλ Γραφείο.

Στις διαπραγματεύσεις που προηγούνται, κλείνουν οι εκκρεμότητες και επιλύονται τα ανοιχτά ζητήματα έτσι ώστε η κάθε συνάντηση να κυλάει επικοινωνιακά ομαλά.

Πηγές με γνώση των συζητήσεων ΗΠΑ-Τουρκιας ανέφεραν στην Καθημερινή -πριν από την ακύρωση- ότι το μπραντεφερ ήταν πραγματικά πρωτοφανές και  ο βαθμός της δυσκολίας των συζητήσεων δεν παράπεμπε σε οργάνωση επίσκεψης με σύμμαχο του ΝΑΤΟ.

Αυτό που εκτιμάται είναι πως τελικά ο Ερντογαν, υπό το βάρος των εσωτερικών πιέσεων αλλά και των σχέσεων του με την Χαμας, αρνήθηκε να ικανοποιήσει τα αιτήματα του Λευκού Οίκου, τα οποία είχαν τεθεί ως απαραίτητη προϋπόθεση για την πραγματοποιηση της επίσκεψης. Ο τούρκος πρόεδρος ζητούσε επίσης με επιμονή εδώ και ημέρες ανακοίνωση της επίσκεψης από τον Λευκό Οίκο διότι αισθανόταν εκτεθειμένος.

Εκτιμάται πως η καθυστέρηση της επίσημης ανακοίνωσης από τον Λευκό Οίκο, που έφερνε σε δύσκολη θέση τον Ερντογαν, ήταν και ο πραγματικός λόγος που έγινε από την Τουρκία πριν από μια εβδομάδα η πρώτη διαρροή περί ακύρωσης της επίσκεψης, με δικαιολογία την έγκριση του πακέτου βοήθειας προς το Ισραήλ.

Στην αμερικανική πρωτεύουσα, που υποτίμησαν τις πραγματικές προθέσεις του Τούρκου Προέδρου, εκτίμησαν ότι οι σχετικές πληροφορίες τεχνηέντως δεν διαψεύστηκαν τότε από την τουρκική προεδρία για να διαμορφωθεί διαπραγματευτική υπεροχή για την εξασφάλιση μεγαλύτερων ανταλλαγμάτων στο Οβάλ Γραφείο.

Στον Λευκό Οίκο -από όπου είχαν ζητηθεί διακριτικοί χειρισμοί για την επίσκεψη  η οποία είχε αξιολογηθεί ως μη ωφέλιμη για το προφίλ του Προέδρου Μπάιντεν-  άρχισε να επικρατεί μεγαλύτερος εκνευρισμός.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας που έφερε και την ευθύνη της διοργάνωσης επέλεξε να τον εκφράσει δημοσίως την Πέμπτη δηλώνοντας πως δεν “υπάρχει στο πρόγραμμα επίσκεψη του Προέδρου Ερντογαν”. Δήλωση η οποία περιέπλεξε ακόμη περισσότερο τα πράγματα και προκάλεσε μεγαλύτερο θυμό στην Τουρκία.

Ακολούθησε το νέο ξέσπασμα Ερντογαν κατά του Ισραήλ, ξέσπασμα που έδειξε πως η ακύρωση της συνάντησης ήταν πια μονόδρομος. Στην Ουάσιγκτον, που αιφνιδιάστηκαν  από τις εξελίξεις καθώς δεν περίμεναν ότι θα έφταναν τα πράγματα στα άκρα, πίσω από κλειστές πόρτες δεν μιλάνε για αναβολή αλλά για ακύρωση της επίσκεψης.

Όλο αυτό το διπλωματικό και επικοινωνιακό θρίλερ είναι ενδεικτικό της βαθύτατα προβληματικής σχέσης των δυο χωρών, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των αμερικανών να αλλάξουν αφήγημα, όπως λένε αναλυτές στην Ουάσιγκτον. Και προσθέτουν πως “το γεγονός ότι μια επίσκεψη νατοϊκού συμμάχου που δεν θα έπρεπε να έχει απρόβλεπτα χαρακτηριστικά, ανατράπηκε με αυτόν τον τρόπο λέει περισσότερα από όσα η αμερικανική πλευρά θέλει να δει.”

Στον Λευκό Οίκο σύμφωνα με πληροφορίες, το τελευταίο διάστημα είχε καταγράφει δυσαρέσκεια όχι μόνο για τους τουρκικούς χειρισμούς γύρω από την επίσκεψη, τους οποίους διπλωμάτες είχαν χαρακτηρίσει “μη σοβαρούς” αλλά και για δυο άλλους λόγους.

  • Για την συνάντηση του Τούρκου Προέδρου με τον ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανιγιε και για την οργάνωση της νηοπομπής με ανθρωπιστική βοήθεια που ετοιμάζεται να σπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό του Ισραήλ, αποπλέοντας από την Τουρκία για την Γάζα. Μια πρωτοβουλία πίσω από την οποία θεωρείται ότι κρύβεται, ανεπισήμως φυσικά, η τουρκική κυβέρνηση.

Δεν αποκλείουν στην αμερικανική πρωτεύουσα και τα δυο αυτά θέματα να τα “έστησε” η τουρκική πλευρά με το βλέμμα στην επίσκεψη, μόνο και μόνο για να έχει μεγαλύτερο διαπραγματευτικό πλεονέκτημα και περιθώριο υπαναχωρήσεων.

Αναλυτές επίσης δεν θεωρούν απίθανο πίσω από την συζήτηση για την μεταφορά της ηγεσίας της Χαμάς από το Κατάρ στην Τουρκία να κρύβεται και πάλι η Άγκυρα, η οποία ενδεχομένως ήθελε να παρουσιάσει μια σκηνοθετημένη άρνηση στο αίτημα της Χαμάς, ως χάρη προς τις ΗΠΑ.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Οδηγούνται ξανά, πέραν του ναδίρ, οι σχέσεις της Τουρκίας και των ΗΠΑ: Η νέα μεγάλη ευκαιρία για ακύρωση της πώλησης των F-16 στους Αττίλες… Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: