Αποκαλυπτήρια για το μυστηριώδες Σύνδρομο της Αβάνας: Νέα έρευνα το συνδέει ευθέως με τη διαβόητη ρωσική ομάδα πρακτόρων – εκτελεστών

View of the US embassy in Havana, Cuba, 29 September 2017. The US ordered the withdrawal of all its non-essential personnel at its embassy in Cuba, which accounts for more than half of its officials there amid mysterious health attack on American diplomats. EPA/Alejandro Ernesto




Μία ρωσική ομάδα μυστικών υπηρεσιών ίσως να είναι πράγματι υπεύθυνη για το μυστηριώδες, διαβόητο αλλά ουδέποτε πλήρως αποδεδειγμένο σύνδρομο της Αβάνας.

Τον ισχυρισμό αυτό διατυπώνουν σε κοινή δημοσιογραφική έρευνα τρία έγκυρα διεθνή ΜΜΕ και συγκεκριμένα το The Insider, το Spiegel και το 60 Minutes του CBS.

Για όσους ενδεχομένως δεν το γνωρίζουν: Το Σύνδρομο της Αβάνας πρωτοακούστηκε ως όρος το 2016 όταν Αμερικανοί διπλωμάτες υπηρετούντες στην πρωτεύουσα της Κούβας ανέφεραν ότι άκουσαν διαπεραστικούς ήχους μες τη νύχτα, εικάζοντας ότι είχαν δεχθεί επίθεση με τη χρήση ενός απροσδιόριστου όπλου σόναρ και αναπτύσσοντας συμπτώματα, ζάλης, ναυτίας και εμετού.

Αργότερα αναφέρθηκαν και άλλα συμπτώματα, όπως αιμορραγία στη μύτη, πονοκέφαλοι και προβλήματα όρασης από το προσωπικό πρεσβειών στην Κίνα, την Ευρώπη και την Ουάσιγκτον.

Τα ευρήματα της δημοσιογραφικής έρευνας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι διπλωμάτες πράγματι μπορεί να είχαν γίνει στόχος ρωσικών ηχητικών όπλων (sonar)

Η έρευνα διήρκεσε ένα χρόνο και «αποκάλυψε στοιχεία που υποδηλώνουν ότι για τα ανεξήγητα αυτά ανώμαλα περιστατικά, γνωστά υπό τον όρο Σύνδρομο της Αβάνας, ίσως ευθύνεται η χρήση κατευθυνόμενων ενεργειακών όπλων που χρησιμοποιούν μέλη της Μονάδας 29155 της GRU, δηλαδή της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών.

  • Η μονάδα 29155 της Ρωσίας είναι υπεύθυνη για πολλές επιχειρήσεις εκτός Ρωσίας και έχει κατηγορηθεί για πολλά διεθνή επεισόδια, συμπεριλαμβανομένης της απόπειρας δηλητηρίασης του Σεργκέι Σκριπάλ στη Βρετανία το 2018.

Κατά την πάγια πρακτική της η Μόσχα απέρριψε σήμερα τους ισχυρισμούς ως «αβάσιμους».

«Αυτό το θέμα έχει συζητηθεί στον Τύπο εδώ και πολλά χρόνια. Και από την αρχή τις περισσότερες φορές συνδέεται με τη ρωσική πλευρά», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε συνέντευξη Τύπου.

«Αλλά κανείς δεν δημοσίευσε ποτέ κανένα πειστικό στοιχείο, επομένως όλα αυτά δεν είναι παρά αβάσιμες κατηγορίες», είπε.

Υπενθυμίζεται ότι η Ουάσιγκτον είχε κλείσει το γραφείο μετανάστευσης στην Αβάνα το 2018 στο πλαίσιο και των φόβων, εκείνη την εποχή, ότι το σύνδρομο της Αβάνας ήταν αποτέλεσμα επίθεσης με μικροκύματα ή άλλο ηλεκτρονικό μέσο.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν επίσης αναφέρει το 2022 ότι μια έντονη κατευθυνόμενη ενέργεια από εξωτερική πηγή θα μπορούσε όντως να έχει προκαλέσει ορισμένα περιστατικά συνδρόμου της Αβάνας, επισήμως γνωστά ως Ανώμαλα Περιστατικά Υγείας (AHIs).

Ωστόσο, οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών κατέληξαν στο συμπέρασμα τον Μάρτιο του 2023 ότι «δεν υπήρχαν αξιόπιστες αποδείξεις ότι κάποια ξένη δύναμη διέθετε όπλο ή συσκευή που να προκαλεί τα AHI».

Η κοινή έρευνα των τριών Μέσων δείχνει ότι κάποια πρώτα κρούσματα του Συνδρόμου της Αβάνας ίσως είχαν εμφανιστεί στη Γερμανία δύο χρόνια νωρίτερα από τα κρούσματα που αναφέρθηκαν στην Αβάνα το 2016, από όπου πήρε και το όνομά του το σύνδρομο.

«Πιθανώς υπήρχαν επιθέσεις δύο χρόνια νωρίτερα, στη Φραγκφούρτη της Γερμανίας, όταν ένας κυβερνητικός υπάλληλος των ΗΠΑ που εργαζόταν στο εκεί προξενείο έχασε τις αισθήσεις του υφιστάμενος κάτι παρόμοιο με μια ισχυρή ενεργειακή επίθεση», αναφέρει η κοινή έκθεση.

H μαρτυρία του Insider από περιστατικό στην Τιφλίδα

  • Το κείμενο που ακολουθεί δημοσιεύεται στο Insider και αποτελεί τμήμα της δημοσιευθείσης ερεύνης. Περιγράφει πώς η σύζυγος ενός Αμερικανού διπλωμάτη έζησε ένα περιστατικό ύποπτο για Σύνδρομο της Αβάνας» στην Τιφλίδα, την πρωτεύουσα της Γεωργίας. Tα ονόματα των πρωταγωνιστών έχουν αλλάξει για τις ανάγκες του άρθρου ώστε να προστατευθεί η ταυτότητά τους.

«Ήταν ψηλός, σίγουρα ψηλότερος από τους γείτονες της Τζόι και από τους Γεωργιανούς που γνώρισε μετά από οκτώ μήνες ζωής στο Ντιγκόμι, μια πολυτελή οικιστική κοινότητα στην Τιφλίδα. Ήταν νέος, αδύνατος, ξανθός και καλοντυμένος: Σαν να πήγαινε στο θέατρο ή ίσως σε γάμο.

Στις 7 Οκτωβρίου 2021, η Τζόι, μια Αμερικανίδα νοσοκόμα και σύζυγος αξιωματούχου της αμερικανικής πρεσβείας, έβγαζε τα ρούχα της από το στεγνωτήριο όταν την το κεφάλι της πλημύρισε από έναν οξύ ήχο κουδουνίσματος που της θύμιζε αυτό που κάποιος παριστάνεται να βιώνει στις ταινίες μετά από μια ην έκρηξη βόμβας.

«Τρύπησε τα αυτιά μου, στην αριστερή μου πλευρά, ένιωσα σαν να μπήκε από το παράθυρο, στο αριστερό μου αυτί», θυμάται η Τζόι. Ένιωσα αμέσως να γεμίζει το κεφάλι μου και έναν διαπεραστικό πονοκέφαλο».

Βγήκε τρέχοντας από τον χώρο του πλυντηρίου στον δεύτερο όροφο του σπιτιού της και έτρεξε στο μπάνιο δίπλα στην κύρια κρεβατοκάμαρα. Μετά έκανε εμετό.

Η Τζόι και ο σύζυγός της, Χάντερ, ακόλουθος του Υπουργείου Δικαιοσύνης στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τιφλίδα, είχαν φτάσει στη Γεωργία μόλις τον Φεβρουάριο του 2020, εν μέσω του lockdown της πανδημίας.

Παρά τον σαρωτικό θόρυβο στο κεφάλι της, η Τζόι κάλεσε τον Χάντερ.  Ως σύζυγος Αμερικανού αξιωματούχου που υπηρετεί στο εξωτερικό, είχε παρακολουθήσει εκπαίδευση επιβίωσης εκτός ΗΠΑ στο εξωτερικό και θυμόταν ότι αν κάτι δεν πήγαινε καλά σωστό, το πρώτο πράγμα που έπρεπε να κάνει είναι να φύγει από εκεί που βρισκόταν. Αυτό και έπραξε. Η Τζόι έλεγξε την κάμερα ασφαλείας της εξώπορτας για να δει αν ήταν κανείς έξω.

Ένα μαύρο Mercedes ήταν σταθμευμένο λίγο πιο πέρα από το σπίτι της, ακριβώς απέναντι από τον χώρο που βρισκόταν το πλυντήριο. Η Τζόι βγήκε έξω, και τότε ήταν που είδε τον ψηλό, αδύνατο άντρα. Σήκωσε το τηλέφωνό της για να τον φωτογραφίσει.

«Ήταν σαν να κλείδωσε τα μάτια του πάνω μου. Ήξερε τι έκανα».

Στη συνέχεια, ο μυστηριώδης άνδρας μπήκε στη Mercedes και έφυγε. Η Τζόι τράβηξε μια φωτογραφία του αυτοκινήτου και της πινακίδας του καθώς αυτό απομακρυνόταν. Δεν ξαναείδε τον άνδρα αυτόν ποτέ παρά μόνον τρία χρόνια αργότερα, όταν της έδειξαν μια φωτογραφία του Albert Averyanov, ενός Ρώσου πράκτορα που συνδέεται με τη Μονάδα 29155, την διαβόητη ομάδα δολοφονιών και δολιοφθορών της GRU, της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Μόσχας.

Ο Άλμπερτ δεν είναι ένας συνηθισμένος Ρώσος κατάσκοπος. Σε ηλικία μόλις 23 ετών όταν έγινε το εν λόγω περιστατικό, ήταν γιος του ιδρυτή διοικητή της Μονάδας 29155, του στρατηγού Αντρέι Αβεριάνοφ, 56 ετών, ο οποίος είναι τώρα ο ισχυρός αναπληρωτής διευθυντής της GRU, επιφορτισμένος με τη διαχείριση της εξωτερικής πολιτικής του Κρεμλίνου στην Αφρική. Για το κοινό, ήταν νέος απόφοιτος του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας, όπου είχε αποκτήσει μεταπτυχιακό στη «διαχείριση των διαδικασιών μετανάστευσης (…)

Όταν η Τζόι είδε το πρόσωπο του Άλμπερτ τρία χρόνια αργότερα, είχε μια ενστικτώδη αντίδραση. «Μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι μοιάζει με τον άνθρωπο που είδα στον δρόμο».

Mε πληροφορίες από τον Guardian και The Insider

Άνοιξαν, συμβολικά, το γραφείο του Ντε Γκολ στο υπουργείο Άμυνας: Ο Μακρόν θέτει τη Γαλλία σε οικονομία πολέμου – Πιέζει για αύξηση παραγωγής οπλισμού και εφοδίων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: