Χάκερ, έγινε «Ρομπέν» για την Ουκρανία: Έκλεψε 986 πορτοφόλια κρυπτονομισμάτων των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών και κατασκοπείας

FILE PHOTO: https://www.pexels.com/@tima-miroshnichenko/




Ένας χάκερ απέκτησε πρόσβαση σε εκατοντάδες πορτοφόλια κρυπτονομισμάτων που ανήκουν μεταξύ άλλων στις υπηρεσίες πληροφοριών, ασφαλείας και αντικατασκοπείας της Ρωσίας, μετέδωσε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος CoinDesk, επικαλούμενος την Chainalysis, μια εταιρία παρακολούθησης κρυπτονομισμάτων που συνεργάζεται με την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα τα πορτοφάλια ανήκουν στην FSB – Ομοσπονδιακή υπηρεσία Ασφαλείας, διάδοχος της Κα-Γκε-Μπε, στην GRU – Υπηρεσία πληροφοριών του Ρωσικού Στρατού- καθώς και στην SVR- Υπηρεσία Πληροφοριών Εξωτερικών, ανέφερε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος CoinDesk.

  • Οι ειδικοί στα κρυπτονομίσματα είπαν ότι ο χάκερ είχε μεταφέρει τα κλεμμένα bitcoin σε διευθύνσεις Ουκρανών εθελοντών.

Ο μυστήριος χρήστης φαίνεται ότι μπόρεσε να βάλει τις τεχνολογίες blockchain και bitcoin να λειτουργήσουν ενάντια στην Ρωσία. Χρησιμοποιώντας τις απόκρυφες δεξιότητές του, ο χάκερ απέκτησε πρόσβαση σε εκατοντάδες κρυπτογραφικά πορτοφόλια, τα οποία πιθανότατα ανήκαν σε ρωσικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου.

Οι αναλυτές Chainalysis πιστεύουν ότι ο χάκερ χρησιμοποίησε μια δυνατότητα τεκμηρίωσης συναλλαγών στο blockchain bitcoin για να εντοπίσει 986 πορτοφόλια που ελέγχονται από την Κύρια Διεύθυνση του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας (GRU), την Υπηρεσία Εξωτερικών Πληροφοριών (SVR) και την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB).

Οι αναλυτές δεν αποκάλυψαν ποιο χαρακτηριστικό ήταν.

  • Παράλληλα, ο χάκερ άφησε μηνύματα στα ρωσικά στους κατόχους των πορτοφολιών, λέγοντας ότι τα πορτοφόλια αυτά χρησιμοποιήθηκαν για να πληρώνονται οι χάκερ που χρησιμοποιεί η Ρωσία για τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

Δεν είναι γνωστό σε ποιο βαθμό αληθεύουν αυτοί οι ισχυρισμοί. Δυτικοί αναλυτές θεωρούν αδιαμφισβήτητο ότι οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών χρησιμοποιούν χάκερ για τη διεξαγωγή πολυάριθμων επιχειρήσεων.

Οι ειδικοί της Chainalysis μπόρεσαν μόνο εν μέρει να επιβεβαιώσουν τους ισχυρισμούς του χάκερ.

Σημειώνουν ότι τουλάχιστον τρία από τα φερόμενα ρωσικά πορτοφόλια έχουν ήδη συνδεθεί με τη Ρωσία από τρίτους. Δύο από αυτούς φέρεται να συμμετείχαν στην επίθεση των ηλιακών ανέμων και ο τρίτος πλήρωσε για διακομιστές που χρησιμοποιήθηκαν στην εκστρατεία παραπληροφόρησης της Ρωσίας στις εκλογές του 2016.

Οι αναλυτές της Chainalysis λένε ότι ο χάκερ απέκτησε τον έλεγχο των πορτοφολιών, τα οποία, όπως ισχυρίζεται, ελέγχονταν από τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών, όχι μέσω πειρατείας, αλλά μέσω «εσωτερικής εργασίας.

  • «Με απλά λόγια, αυτό το άτομο θα μπορούσε να είχε διεισδύσει στη δομή των χάκερ που εργάζονται για τη Ρωσία ή θα μπορούσε να ήταν υπάλληλος των ρωσικών ειδικών υπηρεσιών που αργότερα έγινε αποστάτης.

Τα πρώτα χακαρίσματα πραγματοποιήθηκαν λίγες εβδομάδες πριν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Ο χάκερ ήταν αρχικά αποφασισμένος να καταστρέψει απλώς τα κλεμμένα κεφάλαια στα πορτοφόλια των ρωσικών ειδικών υπηρεσιών. Η Chainalysis υποθέτει  ότι ο μυστηριώδης εισβολέας κατέστρεψε bitcoin αξίας περίπου 300.000 $ χρησιμοποιώντας τη δυνατότητα OP_RETURN του blockchain bitcoin (αυτή η λειτουργία  επιτρέπει την ακύρωση συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν προηγουμένως).

  • Ωστόσο, όταν ξεκίνησε ο πόλεμος της Ρωσίας με την Ουκρανία, ο χάκερ άλλαξε τακτική.

Από τις πρώτες μέρες του πολέμου, η ουκρανική κυβέρνηση χρησιμοποίησε κρυπτονομίσματα για να συγκεντρώσει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια για στρατιωτικούς και φιλανθρωπικούς σκοπούς. Σύμφωνα με το Chainalysis, ορισμένα από τα πορτοφόλια του χάκερ μετέφεραν κεφάλαια σε πορτοφόλια της ουκρανικής κυβέρνησης μετά την έναρξη του πολέμου.

  • Βασικά, ο μυστηριώδης χάκερ σταμάτησε να καίει χρήματα και άρχισε να τα στέλνει για να βοηθήσει την Ουκρανία, είπε η Chainalysis.

«Το γεγονός ότι ο αποστολέας OP_RETURN ήταν και πρόθυμος και ικανός να κάψει bitcoin αξίας εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων για να διαδώσει το μήνυμά του, καθιστά πιο πιθανό κατά τη γνώμη μας ότι οι πληροφορίες του είναι ακριβείς», κατέληξαν οι αναλυτές της Chainalysis.

 

Με πληροφορίες από The New Voice of Ukraine

 

Όλα δείχνουν σαμποτάζ: Εκρηκτικός μηχανισμός προκάλεσε εκτροχιασμό ρωσικού τρένου κοντά στην Ουκρανία [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: