Επιχείρηση dezinformatsiya: Εργο ρωσικών μυστικών υπηρεσιών τα γκράφιτι με το Άστρο του Δαβίδ που πλημμύρισαν το Παρίσι, πιστεύει η γαλλική αστυνομία

Σrιγμιότυπο από βίντεο του AFP στο X




Η γαλλική αστυνομία πιστεύει ότι το πρόσφατο επεισόδιο στο Παρίσι όπου περίπου 250 άστρα του Δαβίδ εμφανίστηκαν σαν γκράφιτι χαραγμένα σε διάφορα κτίρια της πόλης, ίσως είναι έργο των μυστικών υπηρεσιών της Ρωσίας.

Το -ανατριχιαστικών ιστορικών αναλογιών- επεισόδιο προκάλεσε όπως ήταν φυσικό κατακραυγή τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και διεθνή.

Πολλοί πολιτικοί έσπευσαν να κάνουν συγκρίσεις με τα γκράφιτι της ναζιστικής εποχής στα πογκρόμ κατά των Εβραίων.

Όμως οι ερευνητές της υπόθεσης ήταν πιο προσεκτικοί: Διεπίστωσαν αρχικά ότι τα αστέρια του Δαβίδ «διανεμήθηκαν» τυχαία, χωρίς να υπάρχει προφανής εβραϊκή σύνδεση στην επιλογή των κτιρίων.

Επίσης το «μήνυμα» στα μικρά αυτά γκράφιτι (στένσιλς) ήταν μπερδεμένο.

Κανονικά μια μπλε ισραηλινή σημαία και ό,τι αυτή μπορεί να σημαίνει θα μπορούσε να θεωρηθεί ως φιλοεβραϊκό σημάδι.

Σίγουρα όμως κάθε «βέρος» αντισημίτης θα είχε βρει έναν πιο ξεκάθαρο τρόπο να εκφράσει το μίσος του.

 

Μετά τη σύλληψη και ανάκριση δύο Μολδαβών υπηκόων που κρίθηκαν ύποπτοι για το πρώτο κύμα στένσιλ, (τα συγκεκριμενα γκράφιτις ενεφανίζοντο επί δεκαήμερο στη γαλλική πρωτεύουσα και προάστιά της) η γαλλική αστυνομία και οι υπηρεσίες πληροφοριών υποπτεύονται τώρα ότι η επιχείρηση μπορεί να είναι ένα κλασικό έργο της ρωσικής dezinformatsiya (παραπληροφόρησης).

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εισαγγελίας την Τετάρτη, τα γκράφιτι μπήκαν δύο βράδια στα τέλη Οκτωβρίου από δύο χωριστά ζευγάρια.
Κατόπιν τηλεφωνικής παρακολούθησης, οι γαλλικές αρχές πιστεύουν ότι και τα δύο ζευγάρια έπαιρναν οδηγίες από το ίδιο άτομο.
«Σε αυτή τη φάση δεν αποκλείεται το [γκράφιτι] να έγινε με εντολές ατόμου που ζει στο εξωτερικό», αναφέρει η εισαγγελία.
Γαλλικά μέσα ενημέρωσης με γνώση της εν εξελίξει έρευνας προχωρούν ακόμη παραπάνω. Και δείχνουν ως εγκέφαλο έναν φιλορώσο επιχειρηματία από τη Μολδαβία.

Υποψίες για το ρωσικό δίκτυο Doppelgänger

Σύμφωνα με την Monde, η επιχείρηση γκράφιτι συνδέεται με ένα μακροχρόνιο ρωσικό προπαγανδιστικό δίκτυο γνωστό ως Doppelgänger.

Τον Ιούνιο η Monde αφιέρωσε σειρά άρθρων για το Doppelgänger, το οποίο χρησιμοποίησε ρομπότ υπολογιστών για να κατακλύσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με ψευδείς αναρτήσεις ειδήσεων. Εκείνη την εποχή, ο κύριος σκοπός ήταν να υπονομεύσει την πίστη στη δυτική πολιτική έναντι της Ουκρανίας.


Σύμφωνα πάντα με τη γαλλική εφημερίδα Monde, και τα δύο ζευγάρια που έκαναν τα στένσιλς με το άστρο του Δαβίδ David συνοδεύονταν από έναν φωτογράφο του οποίου η δουλειά ήταν να δημοσιεύσει τις εικόνες αμέσως στο διαδίκτυο. Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι εικόνες εμφανίστηκαν για πρώτη φορά μόνο σε λογαριασμούς που συνδέονται με το δίκτυο Doppelgänger.

Η γαλλική αστυνομία λέει ότι το πρώτο ζευγάρι -που συνελήφθη- ισχυρίστηκε ότι έκανε διακοπές στο Παρίσι όταν τους πλησίασε ένας άνδρας που τους άκουσε να μιλούν ρωσικά και τους πρόσφερε ένα μικρό χρηματικό ποσό για να βάλουν τις ετικέτες.

Το εν λόγω ζεύγος αυτή τη στιγμή περιμένει απέλαση. Το δεύτερο ζευγάρι έφυγε από τη χώρα προτού συλληφθεί. Ο συνοδεύων φωτογράφος ή οι συνοδεύοντες φωτογράφοι παραμένουν άγνωστοι.

Επιχείρηση dezinformatsiya

Επικαλούμενη πηγές της έρευνας, η Monde γράφει ότι ο φθηνός τρόπος λειτουργίας -με κακοπληρωμένους τυχαίους συνεργάτες- είναι χαρακτηριστικός της σημερινής ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών, η οποία επλήγη σκληρά από την απέλαση κατασκόπων από τις δυτικές πρωτεύουσες μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.

Όσο για τον σκοπό της επιχείρησης Άστρο του Δαβίδ, όπως όλες οι επιχειρήσεις «dezinformatsiya» φαίνεται ότι ήταν να σπείρει σύγχυση και ένταση στην κοινή γνώμη.

Το γεγονός μάλιστα ότι το χρησιμοποιηθέν σύμβολο θα μπορούσε να ερμηνευθεί είτε υπέρ είτε κατά του Ισραήλ, έκανε την όλη υπόθεση πιο ενδιαφέρουσα καθώς και οι δύο πλευρές (αντισημίτες και Ισραηλινοί) θα έμοιαζαν εξίσου ύποπτες.

Με πληροφορίες από BBC

 

«Σουρωτήρι» κατασκόπων η Γερμανία: Πρωταθλητές με διαφορά οι Τούρκοι, ακολουθούν Ρωσία, Κίνα, Βόρεια Κορέα και Ιράν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: