Η αλήθεια για τη φινλανδική πρωτοβουλία, το 2006, που στόχευε στην επιστροφή της Αμμοχώστου: Δυστυχώς η κατοχική Τουρκία τορπίλισε την προσπάθεια…

FILE PHOTO: Γυναίκα κρατά πλακάτ που γράφει “είμαστε Αμμόχωστος” κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στην αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου Αμμοχώστου στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου. Δερύνεια, Κύπρος. ΑΠΕ-ΜΠΕ, PIO, ΣΤΑΥΡΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ




Της ΛΟΡΙΑΣ ΜΑΡΚΙΔΗ* – Λευκωσία

Παρήλθαν εξήντα χρόνια από την υιοθέτηση του σημαντικού για την Κυπριακή Δημοκρατία ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών υπ´ αριθμό 186, την 4η Μαρτίου 1964.

Ένα ψήφισμα στήριξης της κυρίαρχης Κυπριακής Δημοκρατίας και αναγνώρισης της νόμιμης Κυβέρνησης ” η οποία έχει την ευθύνη για τη διατήρηση και αποκατάσταση του νόμου και της τάξης”. Ένα δεσμευτικό νομικό και πολιτικό κείμενο το οποίο για χρόνια τώρα προσπαθούν η Τουρκία και οι σύμμαχοι της να ακυρώσουν και αποδομήσουν.

Βάσει των προνοιών του ψηφίσματος, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών διορίζει μια εξέχουσα προσωπικότητα από την Φινλανδία, τον έμπειρο πολιτικό και διπλωμάτη, Σάκαρι Σέβερι Τουομιόγια, ως τον πρώτο μεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών.

Με όρους εντολής “όπως καταβάλει μέγιστες προσπάθειες μαζί με τους εκπροσώπους των κοινοτήτων και επίσης μαζί με τις κυβερνήσεις Κύπρου, Ελλάδος, Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου προς το σκοπό προώθησης μιας ειρηνικής επίλυσης και μιας συμφωνημένης διευθέτησης του προβλήματος που αντιμετωπίζει η Κύπρος, σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών”.

  • Παράλληλα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έσπευσαν να ορίσουν δικό τους απεσταλμένο, τον Ντην Άτσεσον, εγκέφαλο των γνωστών διχοτομικών σχεδίων για την Κύπρο, τα οποία και απορρίφθηκαν, σε μια προσπάθεια περιθωριοποίησης του μεσολαβητή. Ο οποίος, δυστυχώς, απεβίωσε προτού ολοκληρώσει το έργο του.

Έτσι εγκαθιδρύθηκε η σχέση Κύπρου-Φινλανδίας η οποία ενισχύθηκε και με τη συμμετοχή στρατιωτικού αποσπάσματος της χώρας στην Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών. Ενέργεια η οποία εκτιμάται από την Κύπρο.

Χρόνια πολλά μετά, το φθινόπωρο του 2006, όταν είχα την τύχη να υπηρετήσω ως πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Φινλανδία, εκδηλώθηκε η Φινλανδική πρωτοβουλία για την Αμμόχωστο.

Η Φινλανδία, ως προεδρεύουσα του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2006, δια του Υπουργού Εξωτερικών, Έρκι Τούομιογια, υιού του μεσολαβητή Σάκαρι Σ. Τούομιογια, προέβη στην υποβολή ιδεών σχετικά με το άνοιγμα και τη λειτουργία του κλειστού λιμένα της Αμμοχώστου για διενέργεια απ´ απευθείας εμπορίου των Τουρκοκυπρίων, υπό την επιτήρηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής-Κομισιόν , την παράδοση της πόλης των Βαρωσίων εις τα Ηνωμένα Έθνη και την επιστροφή των νομίμων κατοίκων της πόλης στις οικίες και τις περιουσίες τους.

Εντατικές διαβουλεύσεις διεξήχθησαν από τη Φινλανδική προεδρία τόσο σε πολιτικό όσο και σε διπλωματικό επίπεδο ενώ ο Υπουργός Τούομιογια είχε χωριστές συναντήσεις με τον Κύπριο ομόλογο του, Γιώργο Λιλλήκα και τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, Αμπτουλλάχ Γκιούλ στην πόλη Τάμπερε της Φινλανδίας.

Στόχος της Φινλανδικής προεδρίας όπως διατυπώθηκε σε σχετική Δήλωση της, δεν ήταν η επίλυση του Κυπριακού προβλήματος αλλά η εξεύρεση μιάς λύσης η οποία να επιτρέπει την απρόσκοπτη συνέχιση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας και τη βελτίωση της κατάστασης που επικρατεί σε σχέση και με τις δυο κοινότητες στην Κύπρο.

  • Δυστυχώς, παρά τη θετική ανταπόκριση της Κυπριακής κυβέρνησης στην Φινλανδική πρωτοβουλία και τις μεγάλες προσπάθειες που κατέβαλε για την επίτευξη των στόχων της Προεδρίας, παρά τις άοκνες προσπάθειες του Υπουργού Τούομιογια και των διπλωματών, δεν κατέστη δυνατή η επίτευξη συμφωνίας.

Και τούτο επειδή η Τουρκική πλευρά υπαναχώρησε, όπως το έχει συνήθειο, και πρόβαλε και άλλες απαιτήσεις, όπως το άνοιγμα του παράνομου αεροδρομίου στην Τύμπου.

Η Τουρκία, σύμφωνα με δήλωση του Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου, δεν συζητούσε το θέμα της επιστροφής της Αμμοχώστου.

* Λόρια Μαρκίδη
Πρώην πρέσβης

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Κατηγορούν οι Τούρκοι το Ισραήλ για διάπραξη γενοκτονίας! Ποιοί; Οι Τούρκοι… Η Άγκυρα στη Χάγη με το προσωπείο του προστάτη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: