Startup που υποστηρίζουν Γκέιτς, Μπέζος και Τζακ Μα ψάχνει κοιτάσματα σπανίων ορυκτών με τεχνητή νοημοσύνη: Βρήκαν ήδη απίστευτες ποσότητες χαλκού στη Ζάμπια

File Photo epa11024676 Aerial photograph of the Minera Panama project, EPA/Bienvenido Velasco




Η KoBold Metals, μια startup εξόρυξης μεταλλευμάτων που υποστηρίζεται από δισεκατομμυριούχους, συμπεριλαμβανομένων των Bill Gates και Jeff Bezos, αισιοδοξεί για τις δυνατότητες ανακάλυψης κοιτασμάτων ορισμένων εκ των πιο περιζήτητων μετάλλων τα οποία είναι αναγκαία για την ενεργειακή μετάβαση.

Η εταιρεία, με έδρα την Καλιφόρνια, υποστηρίζει ότι χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για να δημιουργήσει έναν «χάρτη θησαυρού» που θα οδηγήσει στην εύρεση νέων κοιτασμάτων πρώτων υλών όπως ο χαλκός, το λίθιο, το κοβάλτιο και το νικέλιο.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Σαμ Μέρεντιθ στο CNBC

«Πιστεύουμε ότι οι δυνατότητες μας είναι μεγάλες. Υπάρχουν πολλά περισσότερα να βρεθούν στη Ζάμπια», δήλωσε στο CNBC μέσω τηλεδιάσκεψης ο Josh Goldman, πρόεδρος της KoBold Metals, μετά την ανακοίνωση ότι ήδη ανακαλύφθηκε ένα τεράστιο κοίτασμα χαλκού σε αυτή την αφρικανική χώρα.

Ο Josh Goldman, δήλωσε επίσης ότι οι επενδυτές της εταιρείας ενθουσιάστηκαν με την ανακάλυψη, ιδιαίτερα σε μια εποχή που η βιομηχανία εξόρυξης αγωνίζεται να συμβαδίσει με τα απαιτούμενα για την ενεργειακή μετάβαση.

«Αισθάνονται ενθουσιασμένοι με αυτά τα νέα γιατί αυτό είναι που έχουμε σκοπό να κάνουμε. Το θέμα της εταιρείας είναι να ανακαλύψει, να βρει και να αναπτύξει ορυκτούς πόρους που χρειαζόμαστε για την ενεργειακή μετάβαση», δήλωσε ο Goldman.

«Αυτή είναι η πρώτη σημαντική νίκη για την εταιρεία και είναι από τα πιο ασυνήθιστα μεταλλεύματα στον κόσμο», πρόσθεσε.

  • Η εταιρεία έχει επί του παρόντος περισσότερα από 60 έργα εξερεύνησης σε διάφορες χώρες.

Οι επενδυτές της startup περιλαμβάνουν την αμερικανική εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων Andreessen Horowitz, τον νορβηγικό ενεργειακό γίγαντα Equinor, τον μεγαλύτερο όμιλο εξόρυξης στον κόσμο BHP και το Breakthrough Energy, ένα ταμείο για το κλίμα και την τεχνολογία που ιδρύθηκε από τον Bill Gates το 2015. Οι υποστηρικτές της Breakthrough Energy περιλαμβάνουν τον Ray Dalio της Bridgewater Associates, τον Richard Branson της Virgin Group, τον Jack Ma της Alibaba και τον Jeff Bezos της Amazon.

Η KoBold Metals εστιάζει τώρα στην προώθηση του έργου Mingomba στη Ζάμπια, το οποίο σχεδιάζεται να ξεκινήσει την παραγωγή χαλκού εντός 10 ετών. «Η ζώνη χαλκού της Κεντρικής Αφρικής είναι το μέρος του κόσμου όπου μπορείτε να βρείτε πράγματα αυτής της εξαιρετικής ποιότητας. Και γι′ αυτό είμαστε εκεί. Η γεωλογία είναι εξαιρετική», είπε.

«Δεν είναι μόνο ότι υπήρξαν ανακαλύψεις όπως αυτή. Είναι ότι υπάρχουν περισσότερα που πρέπει να βρεθούν. Εδώ είναι η Μινγκόμπα – και πού είναι η επόμενη Μινγκόμπα μετά από αυτό;» πρόσθεσε.

Ο χαλκός έχει μεγάλη ζήτηση λόγω της χρήσης του σε υποδομές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συστήματα αποθήκευσης ενέργειας και ηλεκτρικά οχήματα. Η Ζάμπια είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός χαλκού της Αφρικής μετά τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

«Οι δυνατότητες είναι μεγάλες»

Η KoBold Metals είπε ότι το μεγαλύτερο μέρος του χαλκού που εξορύσσεται αυτή τη στιγμή έχει βαθμό μεταλλεύματος περίπου 0,6%, ενώ το κοίτασμα Mingomba έχει ποιότητες μεταλλεύματος χαλκού άνω του 5%. «Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εξορύξεις πολύ λιγότερο βράχο για να πάρεις την ίδια ποσότητα χαλκού», είπε ο Goldman.

«Για ένα κοίτασμα μεταλλεύματος 0,5%, πρέπει να εξορύξετε 200 κιλά πετρώματος για να πάρετε 1 κιλό χαλκό. Για ένα κοίτασμα μεταλλεύματος 5%, πρέπει να εξορύξετε 20 κιλά πετρώματος για να πάρετε 1 κιλό χαλκού. Έτσι, αυτή είναι πολύ λιγότερη Γη που πρέπει να ενοχλήσετε, είναι πολύ λιγότερα απόβλητα που δημιουργείτε».

Η Goldman είπε ότι η KoBold Metals σχεδιάζει να εισαγάγει τις μετοχές της σε δημόσια εγγραφή τα επόμενα τρία έως τέσσερα χρόνια.

«Περιμένουμε σε εύθετο χρόνο ότι το να είσαι δημόσια εταιρεία είναι πιθανό να είναι ο καλύτερος τρόπος χρηματοδότησης της επιχείρησης», πρόσθεσε.

«Το ζητούμενο της εταιρείας είναι να είναι σειριακά επιτυχημένη στην εξερεύνηση — και να βελτιώσει την επιτυχία της εξερεύνησης συνολικά και να μειώσει την ένταση κεφαλαίου της ανακάλυψης», είπε η Goldman. «Πιστεύουμε ότι οι δυνατότητες για ανακάλυψη είναι μεγάλες. Υπάρχουν πολλά περισσότερα που μπορείτε να βρείτε στη Ζάμπια».

Με πληροφορίες από CNBC

Οικονομική «έκρηξη» ή ευφορία πριν από την καταιγίδα; Τι σημαίνει η άνοδος ρεκόρ σε χρυσό, bitcoin και μετοχές

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: