«Πρώτα έρχεται ο φόβος, μετά η ευκαιρία»: O Μπιλ Γκέιτς εξηγεί πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη θα αλλάξει τη ζωή μας μέσα σε πέντε χρόνια [video]

File Photo Bill Gates, founder of the Bill and Melinda Gates Foundation, takes part in a launching event of a new funding partnership to eradicate polio, in Brussels, Belgium, 11 October 2023. EPA/OLIVIER HOSLET




Ο Bill Gates είναι γνωστός υπέρμαχος της «επανάστασης» που θα φέρει η τεχνητή νοημοσύνη στην καθημερινότητά μας, τώρα όμως προβλέπει ότι η τεχνολογία θα αναδιαμορφώσει τη ζωή μας μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Η άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης έχει προκαλέσει φόβο ότι η τεχνολογία θα εξαλείψει εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε όλο τον κόσμο. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανέφερε αυτή την εβδομάδα ότι περίπου το 40% των θέσεων εργασίας σε όλο τον κόσμο θα μπορούσε να επηρεαστεί από την άνοδο της τεχνητής νοημοσύνης.

Ο Γκέιτς δεν διαφωνεί απαραίτητα με αυτήν την ιδέα, αλλά πιστεύει ότι η ιστορία δείχνει ότι με κάθε νέα τεχνολογία έρχεται πρώτα ο φόβος και μετά η νέα ευκαιρία.

«Όπως με την παραγωγικότητα της γεωργίας το 1900, οι άνθρωποι έλεγαν “Ε, τι θα κάνουν οι άνθρωποι;” Στην πραγματικότητα, δημιουργήθηκαν πολλές νέες κατηγορίες θέσεων εργασίας και είμαστε πολύ καλύτερα από ό,τι όταν όλοι ασχολούνταν με τη γεωργική εργασία», δήλωσε ο Γκέιτς. «Έτσι θα γίνει και εδώ», τόνισε.

Σε συνέντευξή του στο CNN την Τρίτη, ο Gates προέβλεψε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα κάνει τη ζωή όλων πιο εύκολη, δείχνοντας συγκεκριμένα ότι βοηθά τους γιατρούς να κάνουν τη γραφειοκρατία που απαιτείται στο επάγγελμά τους, κάτι που είναι «μέρος της δουλειάς που δεν τους αρέσει και μπορούμε να το κάνουμε πολύ αποτελεσματικό».

Πρόσθεσε επίσης ότι η πρόσβαση στην τεχνητή νοημοσύνη θα γίνει μέσω «του τηλεφώνου ή του υπολογιστή που έχετε ήδη συνδέσει μέσω της σύνδεσης στο Διαδίκτυο που ήδη έχετε».

Είπε επίσης ότι οι βελτιώσεις με το ChatGPT-4 του OpenAI ήταν «δραματικές» επειδή μπορεί «ουσιαστικά να διαβάζει και να γράφει», επομένως είναι «σχεδόν σαν να έχεις έναν υπάλληλο που να είναι δάσκαλος, να δίνει συμβουλές υγείας, να βοηθά στη σύνταξη κώδικα, να βοηθά με κλήσεις τεχνικής υποστήριξης». Τόνισε ότι η ενσωμάτωση αυτής της τεχνολογίας στον εκπαιδευτικό ή ιατρικό τομέα θα είναι «φανταστική».

Υπενθυμίζεται πως η Microsoft έχει μια συνεργασία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων με το OpenAI και ο Bill Gates παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους μετόχους της Microsoft.

Μοιράζοντας τον πλούτο του

Η περιουσία του Μπιλ Γκέιτς ανέρχεται αυτή τη στιγμή στα 140 δισεκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας τον τον τέταρτο πλουσιότερο άνθρωπο στη Γη, σύμφωνα με το Bloomberg’s Billionaires Index. Πιθανότατα θα εξακολουθούσε να είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο αν δεν είχε δεσμευτεί να χαρίσει όλα τα χρήματά του.

Ο ίδιος είπε στο CNN ότι δεν ανησυχεί μήπως χάσει τα πλούτη του. «Έχω περισσότερα από αρκετά χρήματα για τη δική μου κατανάλωση», δήλωσε όταν ο δημοσιογράφος τον ρώτησε πώς πάνε οι φιλανθρωπικές προσπάθειες. «Υποβιβάζω τον εαυτό μου στην κατάταξη [σ.σ. με τους πλουσιότερους ανθρώπους] και θα είμαι περήφανος όταν βγω εντελώς έξω».

Ο συνιδρυτής της Microsoft και η πρώην σύζυγός του, Μελίντα Φρενς Γκέιτς, έχουν δεσμευτεί να δωρίσουν τη συντριπτική πλειοψηφία του πλούτου τους στο ίδρυμα που ίδρυσαν μαζί πριν από 20 χρόνια, καθώς και σε άλλες φιλανθρωπικές προσπάθειες.

Το 2022, ο Γκέιτς ανακοίνωσε την πρόθεση του ιδρύματος να χαρίσει 9 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2026. Είπε ότι είναι «ενθουσιασμένος που θα έχει τόσο μεγάλο αντίκτυπο» στους οργανισμούς στους οποίους τα δώσει.

Τέλος ανέφερε ότι ο ίδιος και συνεργάτες όπως ο Γουόρεν Μπάφετ έχουν δώσει περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια στο ίδρυμά του. Με ρυθμό 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, ο Γκέιτς προβλέπει ότι θα έχει δώσει όλα τα χρήματά του σε περίπου 20 χρόνια.

Με πληροφορίες από CNN

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: