Ψάχνει απεγνωσμένα στηρίγματα ο Ελπιδοφόρος και δεν βρίσκει: Απόπειρα στήριξης του Αρχιεπισκόπου στο 33ο Συνέδριο της Ηγεσίας των 100 στη Φλόριδα

Αναμνηστική φωτογραφία της εκτελεστικής επιτροπής της Ηγεσίας των 100 με τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο στο 33ο Συνέδριο της Οργάνωσης στη Φλόριδα. Φωτογραφία GOA, DIMITRIOS PANAGOS




Ο πρόεδρος της Ηγεσίας των 100 Δημήτρης Λογοθέτης μετέτρεψε το 33ο Συνέδριο της Οργάνωσης σε απόπειρα στήριξης του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου, γράφει ο Θεοδώρος Καλμούκος στον Εθνικό Κήρυκα.

Το Συνέδριο συγκλήθηκε στη Φλόριδα από τις 29 Φεβρουαρίου μέχρι τις 3 Μαρτίου 2024 και συγκεκριμένα στο ξενοδοχείο «Ritz-Carlton», στην πόλη Νέιπλς (Naples) και ήταν αφιερωμένο στην 40ή επέτειο από της ιδρύσεως του Οργανισμού. Συμμετείχαν 725 άτομα, περισσότερα από κάθε άλλο συνέδριο, ενώ στο περσυνό συνέδριο συμμετείχαν 525 άτομα.

Υπογραμμίζεται πως μόνο ένας Μητροπολίτης συμμετείχε, ο Πίτσμπουργκ Σάββας και δύο βοηθοί Επίσκοποι, ο συνταξιούχος Φασιανής Αντώνιος και ο Ζήλων Σεβαστιανός, βοηθός του Μητροπολίτη Ατλάντας Αλεξίου.

Ο κ. Λογοθέτης, του οποίου η θητεία στην προεδρία της Ηγεσίας των 100 ανανεώθηκε για άλλα δύο έτη, συστήνοντας τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο, τον περιέγραψε με λόγια φιλόφρονα και εγκωμιαστικά κάνοντας λόγο για το «όραμα» του κ. Ελπιδοφόρου. Ο κ. Λογοθέτης ανάμεσα στα άλλα είπε και τα εξής:

«Δεν θα προβώ σε μία μακρά εισαγωγή για τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο διότι δεν χρειάζεται καμία εισαγωγή, όλοι τον γνωρίζουμε και όλοι τον αγαπούμε. Το μόνο που θα πω είναι τούτο πως με ρωτούν πολλοί γιατί κάνω αυτά που κάνω και γιατί προσπαθώ να τον βοηθήσω και το όραμα του όσο πιο πολύ μπορώ.

Ο Αρχιεπίσκοπος βρίσκεται εδώ πέντε σχεδόν χρόνια και έχει αντιμετωπίσει σπουδαία ζητήματα για τα οποία δεν θα υπεισέλθω σε λεπτομέρειες. Εχει κάνει μία θαυμάσια εργασία για την αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων. Δεν είναι έκπληξη που έχομε εδώ αυτήν την καταπληκτική συμμετοχή των 725 ατόμων, σε αντίθεση με πέρυσι που είχαμε 525 άτομα, μάλιστα».

Ο κ. Λογοθέτης συνέχισε λέγοντας, πως, «όλοι είστε εδώ για να πληροφορηθείτε φυσικά για τον Οργανισμό μας, αλλά το γνωρίζω, το βλέπω, πως είστε εδώ γιατί θέλετε να γνωρίσετε τον Αρχιεπίσκοπο και ανυπομονείτε να μάθετε για το όραμά του και για τα πράγματα που πρέπει να κάνουμε για να βεβαιωθούμε ότι η Ορθοδοξία και ο Ελληνισμός στην Αμερική όχι μόνο επιβιώνουν, αλλά μεγαλουργούν”.

“Ο Αρχιεπίσκοπος θα σας μιλήσει όχι μόνο σήμερα, αλλά και σε άλλες ευκαιρίες για το όραμα του, αλλά αυτό που μου αρέσει στον Αρχιεπίσκοπο είναι ότι ως ηγέτης κάνει τον εαυτό του διαθέσιμο. Είχα την ευκαιρία δια μέσω των ετών να γνωρίσω πολλούς ηγέτες στην επιχειρηματική κοινότητα.

Τόσοι πολλοί από εσάς εδώ έχετε υπηρετήσει ή εξακολουθείτε να υπηρετείτε ως πρόεδροι εταιριών, ή στις δικές σας επιχειρήσεις και γνωρίζετε ότι απαιτείται όραμα, σθένος για να συνεχίσετε να επιδεικνύετε ηγεσία, κι αυτό ήταν που χρειαζόμασταν, το οποίο το έχομε στην Αμερική και είμαστε τόσο ευλογημένοι που είναι εδώ (ο Αρχιεπίσκοπος)».

Ο κ. Λογοθέτης αναφέρθηκε επίσης στα επιτεύγματα της Ηγεσίας των 100, πως απαρτίζεται από 1,300 μέλη, έχει στα ταμεία της 110 εκατομμύρια δολάρια, έχει διαθέσει 78 εκατομμύρια σε χορηγίες από της ιδρύσεως της, και έχει βοηθήσει καθοριστικά τη Θεολογική Σχολή.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Λογοθέτης είχε μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη προς επιστηριγμό του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου προς τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, έπειτα από την αποκάλυψη του «Εθνικού Κήρυκα» για την επίσημη παρέμβασης της Ελληνικής Κυβέρνησης αναφορικά με τον ρόλο και τις διαιρετικές τακτικές του κ. Ελπιδοφόρου στην Αρχιεπισκοπή και την Ομογένεια της Αμερικής.

Όταν έλαβε τον λόγο ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος αναφέρθηκε στα 84α γενέθλια του Πατριάρχη Βαρθολομαίου την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου, την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του και την διαβίβαση των ευχών και ευλογιών του Πατριάρχη προς τους συνέδρους. Στην ομιλία του ανάμεσα στα άλλα είπε πως:

«Καθώς ίσταμαι ενώπιον σας είναι ολοκληρωτικά κατάπληκτος για την επιτυχία και την ανθηρότητα της Ηγεσίας των 100 στην πορεία των σαράντα ετών. Έχετε επιτύχει απίθανα έργα για το καλό της Εκκλησίας. Πρωταρχικό ανάμεσα στους είναι η υποστήριξη του αγαπητού μας Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού. Χωρίς την επένδυση που έχετε κάνει για τη Σχολή – πρόκειται για την μεγαλύτερη από τις επενδύσεις σας για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό – η πολύτιμη Σχολή μας ίσως να είχε υποστεί καταστροφικές συνέπειες».

Αναφέρθηκε στον ιδρυτή της Ηγεσίας των 100 τον αείμνηστο Αρχιεπίσκοπο Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιάκωβο και τόνισε πως «η Ηγεσία των 100 κατέστη δυνατή από Έλληνες Ορθόδοξους Χριστιανούς οι οποίοι ήταν καινοτόμου στις επιχειρήσεις και τιτάνες στη βιομηχανία, ενώ έδωσε οδηγίες για την διεύρυνση του Οργανισμού»

Στο πρόγραμμα συμπεριλαμβανόταν κοινωνικές εκδηλώσεις, ιδιωτικές συζητήσεις των νέων επαγγελματιών με τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο, Ελληνικό γλέντι, παίξιμο γκολφ, επίδοση βραβείων και μεταλλίων, επίσημο δείπνο μετά χορού και Θεία Λειτουργία στον ιερό ναό της Αγίας Αικατερίνης στην πόλη Naples την Κυριακή 3 Μαρτίου ως επισφράγισμα του Συνεδρίου.

Επισημαίνεται ότι το Συνέδριο της Ηγεσίας των 100 γίνεται κάθε χρόνο σε διαφορετικές πόλεις και πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών και συμμετέχουν σ’ αυτά και στις εκδηλώσεις τους μόνο τα μέλη της.

Υπογραμμίζεται ότι η Ηγεσία των 100 είναι Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση και οι δωρεές προς αυτή εκπίπτουν της φορολογίας.

Η Οργάνωση αυτή ιδρύθηκε επί ημερών του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιακώβου με πρωτεργάτες τους αείμνηστους Γεώργιο Τσίμπλη, Πίτερ Ντίον και Αθανάσιο Αντον.

Η αρχική ιδέα ήταν να βρεθούν 100 Ελληνοαμερικανοί, οι οποίοι θα έδιναν εκατό χιλιάδες δολάρια έκαστος, είτε σε μία δόση, είτε δέκα χιλιάδες δολάρια τον χρόνο επί δέκα χρόνια. Από το αποθεματικό κεφάλαιο θα χρησιμοποιούντο οι τόκοι ως χορηγίες για την ενίσχυση ήδη υπαρχόντων προγραμμάτων της Αρχιεπισκοπής. Ετσι προέκυψε και η αρχική του ονομασία, Ηγεσία των 100, ενώ αργότερα αφιερώθηκε επ’ ονόματι του Αρχιεπισκόπου Ιακώβου.

Το σκεπτικό ήταν το κληροδότημα αυτό να χρηματοδοτεί διάφορα προγράμματα της Εκκλησίας. Διά μέσου των ετών, η Ηγεσία των 100 αυξήθηκε σε αριθμό μελών και έχει φτάσει σήμερα να ξεπερνά τα 1.300 με συνολικά κεφάλαια τα οποία υπερβαίνουν τα εκατό εκατομμύρια δολάρια.

Από αυτά τα χρήματα κάθε χρόνο αντλούνται οι τόκοι, τα ποσά των οποίων δίνονται ως χορηγίες για προγράμματα και διακονίες της Αρχιεπισκοπής. Από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα η Ηγεσία των 100 έχει δώσει χορηγίες σε προγράμματα της Αρχιεπισκοπής και υποτροφίες στη Θεολογική Σχολή πάνω από 78 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Κότζακ θα ήταν πολύ περήφανος: Ελληνες η κόρη, ο γαμπρός και τα εγγόνια του Τέλη Σαβάλα – Απέκτησαν την ελληνική ιθαγένεια

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: