Oμάδες Ρώσων αντικαθεστωτικών εισέβαλαν με τεθωρακισμένα στη Ρωσία από ουκρανικού εδάφους: Αφού διέψευσε, μετά κινητοποίησε πυροβολικό και αεροπορία η Μόσχα [videos]

FILE PHOTO: Εκπρόσωποι της ρωσικής αντικαθεστωτικής Λεγεώνας “Ελευθερία στη Ρωσία” σε παλαιότερη συνέντευξη Τύπου για την ανακοίνωση των στόχων της δράσης της. Screenshot via YouTube@UATVEnglish




Τουλάχιστον τρεις ένοπλες ομάδες με έδρα την Ουκρανία που αποτελούνται από Ρώσουςεθελοντές που αντιτίθενται στον Βλαντιμίρ Πούτιν και το καθεστώς του  Κρεμλίνου πραγματοποίησαν εισβολή στα δυτικά σύνορα της Ρωσίας σήμερα Τρίτη, σύμφωνα με τις σελίδες τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είχε προηγηθεί μεγάλη επιδρομή με drones κατά διϋλιστηρίου πετρελαίου.

Η “Λεγεώνα της Ελευθερίας της Ρωσίας” και το “Τάγμα της Σιβηρίας” ανακοίνωσαν στις σελίδες τους στο Telegram ότι εξαπέλυσαν επιθέσεις στη Ρωσία από το έδαφος της Ουκρανίας. Οπτικό υλικό και αναρτήσεις δείχνουν ταυτόχρονη εισβολή ενόπλων και τεθωρακισμένων σε τουλάχιστον δύο ρωσικές περιοχές.

Η Μόσχα αρχικά διέψευσε την εισβολή, στη συνέχεια το υπουργείο ΄:Αμυνας ανακοίνωσε κινητοποίηση πυροβολικού και αεροπορίας καθώς και πυραυλικά πλήγματα που “εξουδετέρωσαν” τους εισβολείς.

  • Ωστόσο,  εκπρόσωπος μιας εκ των ομάδων δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι συνεχίζουν να είναι σε εξέλιξη μάχες σε δύο περιοχές, λίγο μετά την ανακοίνωση της Μόσχας ότι απώθησε αρκετές επιθέσεις που εξαπολύθηκαν από την Ουκρανία.

Ο Αλεξέι Μπαρανόφσκι, που μίλησε τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο γύρω στις 12:15 ώρα Ελλάδας, δήλωσε ότι συνεχίζονταν οι συγκρούσεις στις περιοχές του Μπέλγκοροντ και του Κουρσκ. «Ο ρωσικός στρατός έχασε αρκετά τεθωρακισμένα», δήλωσε, αρνούμενος ωστόσο να διευκρινίσει κοντά σε ποιες κοινότητες συνεχίζονταν οι μάχες.

«Θα παίρνουμε τη γη μας από το καθεστώς εκατοστό προς εκατοστό», είχε αναφέρει η Λεγεώνα της Ελευθερίας της Ρωσίας στην αρχική ανάρτησή της στο Telegram.

  • «Διασχίσαμε τα σύνορα», ανέφερε η Λεγεώνα, δημοσιεύοντας ένα βίντεο στο οποίο φαίνονται τρία θωρακισμένα οχήματα να κινούνται στο σκοτάδι σε επαρχιακό δρόμο. Λίγο αργότερα, η οργάνωση δήλωσε ότι «κατέστρεψε» ρωσικό τεθωρακισμένο στο χωριό Τιοτκίνο στην περιφέρεια του Κουρσκ, στην ανατολική Ουκρανία.

Η ομάδα που αποκαλείται Τάγμα Σιβηρίας δήλωσε από την πλευρά της στο Telegram: «Όπως υποσχεθήκαμε, φέρνουμε την ελευθερία και τη δικαιοσύνη στη ρωσική μας γη».

H “Λεγεώνα” επανήλθε λίγο αργότερα με νέο βίντεο από την εισβολή, ενώ τρεις ώρες αργότερα,  ανακοίνωσε ότι πήρε τον έλεγχο ρωσικού χωριού κοντά στα ουκρανικά σύνορα.

«Το χωριό Τιοτκίνο, στην περιφέρεια Κουρσκ, ελέγχεται πλήρως από τις ρωσικές απελευθερωτικές δυνάμεις», δήλωσε η ομάδα σε ανάρτηση στο Telegram. «Ο στρατός του (Βλαντίμιρ) Πούτιν εγκαταλείπει γρήγορα το χωριό, αφήνοντας πίσω του θέσεις και βαρύ οπλισμό», πρόσθεσε.

 

Ο Ρώσος κυβερνήτης της περιφέρειας Κουρσκ επιβεβαίωσε την εν εξελίξει επίθεση στο χωριό και έκανε λόγο για έναν ελαφρύ τραυματισμό, αλλά αρνήθηκε κάθε «διείσδυση» από τους επιτεθέμενους.

  • «Μια ομάδα δολιοφθοράς και κατασκοπείας αποπειράθηκε να διεσδύσει» προς το χωριό Τιοτκίνο, «υπήρξαν συγκρούσεις με όπλα, αλλά δεν επετεύχθη κάποια διείσδυση», δήλωσε ο ίδιος.

Ο Αντρίι Γιούσοφ, εκπρόσωπος της υπηρεσίας πληροφοριών του ουκρανικού στρατού, δήλωσε στο ουκρανικό δίκτυο 24 Channel ότι οι ομάδες διεξάγουν την επιχείρηση σε ρωσικό έδαφος ανεξάρτητα από την Ουκρανία. «Στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ενεργούν με τρόπο απολύτως αυτόνομο, με δική τους πρωτοβουλία», δήλωσε.

Στις αναρτήσεις της η “Λεγεώνα” αναφέρεται στις επερχόμενες ρωσικές εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν αυτό το Σαββατοκύριακο.
“Οι άνθρωποι θα ψηφίσουν για όποιον θέλουν, όχι για όποιον πρέπει. Οι Ρώσοι θα ζήσουν ελεύθερα”, αναφέρει η ομάδα.

Η λεγεώνα της Ελευθερίας της Ρωσίας και το Ρωσικό Σώμα Εθελοντών ανέλαβαν προηγουμένως την ευθύνη για άλλες διασυνοριακές επιδρομές στη Ρωσία από την Ουκρανία.

 

Aρχικά διέψευσε η Μόσχα – Μετά ανακοινώνει εξόντωση των εισβολέων…

Σε ανακοίνωσή του, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις απέτρεψαν σήμερα διεισδύσεις από τα σύνορα με την Ουκρανία και ανάγκασαν τους επιτιθέμενους να υποχωρήσουν με σημαντικές απώλειες.

Το ρωσικό υπουργείο δήλωσε ότι οι επιθέσεις έγιναν γύρω στις 3 π.μ. (ώρα Μόσχας, 02:00 ώρα Ελλάδας) και χρησιμοποιήθηκαν άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού για να στοχοθετηθούν διάφορες περιοχές στη ρωσική πλευρά των συνόρων.

  • Ανέφερε ότι τα ρωσικά στρατεύματα χρησιμοποίησαν πυραύλους, μονάδες του πυροβολικού και εναέριες δυνάμεις για να απωθήσουν τις επιθέσεις.

Νωρίτερα, το πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε ότι η ρωσική υπηρεσία ασφαλείας FSB είχε αρνηθεί ότι ομάδες ενόπλων με έδρα την Ουκρανία κατάφεραν να διεισδύσουν στο ρωσικό έδαφος. Το πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο την FSB, μετέδωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις σκότωσαν 100 ανθρώπους και κατέστρεψαν πολλά τεθωρακισμένα οχήματα ενώ μάχονταν για να ανακόψουν τις απόπειρες διείσδυσης.

Αντιμέτωπο εδώ και δύο χρόνια με τη ρωσική εισβολή, το Κίεβο επιτίθεται τακτικά σε ρωσικές περιοχές με τη βοήθεια drones, αλλά οι διεισδύσεις στο ρωσικό έδαφος είναι πολύ σπάνιες.

 

 

Με πληροφορίες από Reuters

Στις φλόγες διυλιστήριο και αποθήκες καυσίμων στη Ρωσία: Ουκρανικές επιθέσεις με drones ολοένα και πιο βαθιά στο ρωσικό έδαφος

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: