Ο εκδημοκρατισμός της Τεχνητής Νοημοσύνης: Συλλογικές βιώσιμες μονάδες ΑΙ με πρότυπο το Star Trek -Κίνδυνος η συγκέντρωση εξουσίας σε λίγες εταιρείες [videos]

FILE PHOTO Poster of the future exhibition ‘AI (Artificial Intelligence), Cloud and Big Data Conference Europe 2024’ is displayed at the Crypto Expo Europe 2024 conference in Bucharest, Romania, 04 March 2024. EPA/Robert Ghement




Ενα μέλλον τύπου Star Trek, στο οποίο τα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης θα συνδέονται μεταξύ τους με παρόμοιο τρόπο με το μυαλό της κυψέλης Borg: έτσι περιγράφει μια ομάδα ερευνητών μια πιθανή μελλοντική ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, με βάση τις πιο πρόσφατες ερευνητικές τάσεις σε αυτόν τον τομέα.

Το σενάριο που περιγράφεται στο περιοδικό Nature Machine Intelligence είναι το αποτέλεσμα έρευνας που συντονίζει ο Ιταλός Andrea Soltoggio, ο οποίος εργάζεται στο Βρετανικό Πανεπιστήμιο του Loughborough

 

“Η ιδέα είναι ότι η γνώση που αποκτάται από τα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί και να μοιραστεί σε παγκόσμιο επίπεδο, σε ένα δίκτυο πολλών ανεξάρτητων μονάδων.

Αυτό είπε ο Soltoggio δεν έχει συμβεί ακόμη”, αλλά η διαχείριση πάνω στην οποία πολλές ερευνητικές ομάδες στον κόσμο εργάζονται είναι ακριβώς αυτό. “Η σύγκλιση αυτών των επιστημονικών και τεχνολογικών προόδων – διαβάζουμε στο άρθρο – θα οδηγήσει στη γέννηση νέων τύπων επεκτάσιμων, ανθεκτικών και βιώσιμων συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης”.

Ως εκ τούτου, το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης θα φαινόταν πολύ διαφορετικό από αυτό που θα μπορούσε κανείς να φανταστεί σήμερα κοιτάζοντας τα τρέχοντα μεγάλα συστήματα, όπως το ChatGPT, τα οποία σύμφωνα με τους ερευνητές είναι «ακριβά, δεν μπορούν να μοιραστούν και δεν διαρκούν».

Υπάρχει επίσης «πολλή ανησυχία για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις αυτών των συστημάτων, τα οποία καταναλώνουν πολλή ενέργεια», παρατηρεί ο Soltoggio. Επομένως, η πρόκληση είναι να γίνει η τεχνητή νοημοσύνη ακόμη πιο βιώσιμη.

Σύμφωνα με την προοπτική που προτείνουν οι ερευνητές, το μέλλον θα ανήκει σε συλλογικές και βιώσιμες μονάδες τεχνητής νοημοσύνης, ικανές να εξελίσσονται και να μοιράζονται πληροφορίες και δεδομένα. Σε αυτό το AI της κυψέλης, κάθε μονάδα θα εξακολουθούσε να διατηρεί την ατομικότητά της και αυτό το χαρακτηριστικό, σύμφωνα με τους ερευνητές, θα μπορούσε να είναι μια άμυνα ενάντια στις προσπάθειες διάδοσης επικίνδυνων ή ανήθικων πληροφοριών.

“Εάν κάτι παράνομο ή ανήθικο κοινοποιούνταν από ένα σύστημα, θα μπορούσε να αναδιανεμηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο σχεδόν ακαριαία. Η λύση – λέει ο ερευνητής – είναι επομένως να δημιουργηθούν οντότητες που έχουν την ικανότητα να διακρίνουν τις νόμιμες πληροφορίες από τις επιβλαβείς πληροφορίες και να αποφασίσουν για αυτό σε ατομικό επίπεδο. Θα πρέπει να υπάρχει έλεγχος. Οι κανόνες δεν πρέπει απαραίτητα να είναι παγκόσμιοι: τη στιγμή που μια οντότητα έχει τη δική της λίστα κανόνων, μπορεί να δημιουργηθεί μια δημοκρατία: θα προτιμούσα εκατοντάδες χιλιάδες συστήματα με διαφορετικούς κανόνες, σε σύγκριση με ένα ενιαίο σύστημα με καλούς κανόνες». Η ιδέα, συνεχίζει, είναι «να δημιουργηθεί ένα σύστημα στο οποίο δεν θα υπάρχει συγκέντρωση εξουσίας σε λίγες εταιρείες».

Η νέα κατεύθυνση στην οποία αρχίζουμε να εργαζόμαστε είναι λοιπόν αυτή ενός συλλογικού δικτύου μονάδων AI ικανών να μαθαίνουν και να προσαρμόζονται συνεχώς, με μάθηση που συνεχίζεται με την πάροδο του χρόνου και ενημερώνεται με βάση νέα δεδομένα.

Είναι αυτό που οι συγγραφείς της έρευνας ορίζουν ως Συλλογική Τεχνητή Νοημοσύνη, στην οποία κάθε σύστημα μεταδίδει τις εμπειρίες και τις γνώσεις του στα άλλα. Η πρόκληση τώρα είναι “να δείξουμε τη δυνατότητα αυτού του συνεταιριστικού συστήματος με στοιχεία”.

Mε πληροφορίες από ansa.it 
Ελλάδα Αθήνα 

Πέντε έρευνες ξεκίνησε η ΕΕ για τα app stores των Google, Meta και Apple: Υποψίες για παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: