Η απαίτηση του Δένδια από την Τουρκία: Να δεχθεί το Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, τις αρχές της Δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της καλής γειτονίας

Ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Δένδιας. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΕΘΑ, STR




Η Τουρκία θα πρέπει να ενστερνιστεί πλήρως το ευρωπαϊκό κεκτημένο προκειμένου να υπάρξει μια πραγματική αλλαγή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είπε ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Political.

“Για να υπάρξει πραγματικά αλλαγή σελίδας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και όχι απλώς μία «ύφεση», θα πρέπει η γειτονική μας χώρα να ενστερνιστεί πλήρως το ευρωπαϊκό κεκτημένο”, είπε.

Σημείωσε ότι αυτό δεν θα γίνει κατ’ ανάγκη με την ένταξή της στην ΕΕ, την οποία, όπως ανέφερε, η Ελλάδα υποστηρίζει παγίως και ανεξαρτήτως πολιτικής ηγεσίας, αλλά με την αποδοχή, εντός του συγκεκριμένου πλαισίου, όσων ως σύστημα Δικαίου προβλέπουν το Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, οι αρχές της Δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της καλής γειτονίας, της ειρηνικής επίλυσης διαφορών.

“Όσο αυτό δεν συμβαίνει, θα ελλοχεύει πάντοτε ο κίνδυνος παλινδρόμησης των ελληνοτουρκικών σχέσεων στα όσα βιώσαμε πριν λίγα χρόνια, με ενδεικτικό παράδειγμα το 2020”, υπογράμμισε.

Σε σχέση με την αποστολή οπλικών συστημάτων από την Ελλάδα στην Ουκρανία, και συγκεκριμένα, κατά πόσο έχει ζητηθεί από την Ελλάδα να αποστείλει TOR M1, OSA-AK και S-300 για την ενίσχυση της ουκρανικής άμυνας, ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι “δεν νοείται η απόσυρσή τους από το Ελληνικό Εθνικό Σύστημα Αεράμυνας όπου είναι ενταγμένα, χωρίς την αντικατάστασή τους με οπλικά συστήματα παρόμοιων ή ανώτερων επιχειρησιακών δυνατοτήτων”. Επιπρόσθετα, επανέλαβε, όπως ισχύει για όλα τα οπλικά συστήματα, κατά την προμήθειά τους, υφίστανται νομικές δεσμεύσεις για την πώληση ή παραχώρησή τους. “Σε κάθε περίπτωση το εθνικό συμφέρον αποτελεί προτεραιότητα”, τόνισε.

Παράλληλα, σε ερώτηση εάν η Ελλάδα θα εξέταζε την αποστολή δικών της στρατιωτικών στο έδαφος της Ουκρανίας στην περίπτωση που ανταποκριθούν χώρες της Δύσης, απάντησε ότι “δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα, όπως έχει καταστήσει σαφές ο Πρωθυπουργός της χώρας”.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν η Αθήνα έχει κεφαλαιοποιήσει και σε ποιο βαθμό, σε ό,τι αφορά τη στρατιωτική βοήθεια, τη σχέση της με την Ουάσιγκτον ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι:

“Οι διμερείς σχέσεις μας με τις ΗΠΑ βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο που υπήρξαν σε βάθος πολλών δεκαετιών, βασισμένες σε κοινές αρχές και αξίες. Με την υπογραφή των συμφωνιών αλλά και με την επιτυχημένη πραγματοποίηση των ετήσιων γύρων Στρατηγικού Διαλόγου με τις ΗΠΑ, η Ελλάδα πλέον αναγνωρίζεται ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή”, πρόσθεσε κάνοντας μνεία στη συμπερίληψη της Αλεξανδρούπολης σε αυτές.

“Η αναβάθμιση των σχέσεών μας έχει αποδώσει καρπούς. Βεβαίως, στόχος μας είναι η διαρκής ενίσχυση των σχέσεών μας η οποία αποφέρει κοινά οφέλη για Ελλάδα και ΗΠΑ”, σημείωσε.

ΚΥΠΕ-ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΧ/ΑΓΚ
Αθήνα, Ελλάδα

Δεν θα πάνε Έλληνες στρατιώτες στην Ουκρανία, διαβεβαιώνει ο Νίκος Δένδιας: Δεν νοείται Πολεμική Αεροπορία χωρίς την ΕΑΒ – Μόνο το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο εγγυάται σταθερές ελληνοτουρκικές σχέσεις

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: