Πέντε έρευνες ξεκίνησε η ΕΕ για τα app stores των Google, Meta και Apple: Υποψίες για παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού

H επίτροπος ψηφιακών τεχνολογιών της ΕΕ Μαργκρέτε Βεστάγκερ και ο επίτροπος εσωτερικού εμπορίου Τιερί Μπρετόν ανακοινώνουν την διεξαγωγή των πέντε ερευνών. EPA/OLIVIER HOSLET




Την διεξαγωγή ερευνών σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρίες τεχνολογίας στον κόσμο ανακοίνωσεότι έχει ξεκινήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγορώντας τις για μη ανταγωνιστικές πρακτικές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξετάσει εάν οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας εμποδίζουν τους προγραμματιστές να απομακρύνουν τους πελάτες από τα αυστηρά ελεγχόμενα καταστήματα εφαρμογών τους, κάτι που θα μπορούσε να αποτελεί πρακτική σε βάρος του ανταγωνισμού.

Η Alphabet, στην οποία ανήκει η Google, η Meta και η Apple, εξετάζονται για πιθανές παραβιάσεις του Νόμου για τις Ψηφιακές Αγορές (DMA) που θεσπίστηκε το 2022.

Εάν διαπιστωθεί ότι έχουν παραβιάσει τους κανόνες, οι εταιρείες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν τεράστια πρόστιμα έως και 10% του ετήσιου κύκλου εργασιών τους.

Την έναρξη των ερευνών ανακοίνωσαν σήμερα η  επίτροπος ψηφιακών τεχνολογιών της ΕΕ, Μαργκρέτε Βεστάγκερ και ο επίτροπος εσωτερικού εμπορίου Τιερί Μπρετόν ανακοίνωσαν τις έρευνες τη Δευτέρα.

Σήμερα, η Επιτροπή ξεκινά πέντε έρευνες μη συμμόρφωσης βάσει του Νόμου για τις Ψηφιακές Αγορές (DMA). Αφορούν τους κανόνες της Alphabet σχετικά με το steering στο Google Play και την αυτοπροτίμηση στην Αναζήτηση Google, τους κανόνες της Apple σχετικά με το steering στο App Store και την επιλογή προγραμμάτων περιήγησης και την αλλαγή προεπιλογών και το «μοντέλο πληρωμής ή συναίνεσης» της Meta. Υποψιαζόμαστε ότι οι προτεινόμενες λύσεις που προτείνουν οι τρεις εταιρείες δεν συμμορφώνονται πλήρως με το DMA» είπε η Βεστάγκερ. 

Η ανακοίνωση έρχεται τρεις εβδομάδες αφότου η ΕΕ επέβαλε πρόστιμο 1,8 δισ. ευρώ στην Apple για παραβίαση της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού σχετικά με τη ροή μουσικής.

Εν τω μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγόρησαν την Apple ότι μονοπώλησε την αγορά των smartphone με αγωγή εναντίον του τεχνολογικού γίγαντα η οποία κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα .

Στην έρευνά της που ανακοινώθηκε σήμερα, η ΕΕ λέει ότι πιστεύει πως η Apple και η Alphabet περιορίζουν το anti-steering – με άλλα λόγια, καθιστούν δύσκολο για τις εφαρμογές να ενημερώνουν τους χρήστες σχετικά με τρόπους που θα τους έκαναν να πληρώνουν λιγότερα για τις υπηρεσίες τους εκτός από τη χρήση των μεθόδων πληρωμής των καταστημάτων εφαρμογών.

Εξετάζει επίσης εάν η Meta παραβίασε τους κανόνες της ζητώντας από τους χρήστες να πληρώσουν για να αποφευχθεί η χρήση των δεδομένων τους για διαφημίσεις.

Η κίνηση «ανάγκασε εκατομμύρια χρήστες σε ολόκληρη την Ευρώπη σε μια δυαδική επιλογή: πληρωμή ή συναίνεση», είπε ο Μπρετόν.
Σύμφωνα με την Βεστάγκερ, η έρευνα θα διαρκέσει περίπου 12 μήνες.

«Υποψιαζόμαστε ότι οι λύσεις που προτείνονται από τις τρεις εταιρείες δεν συμμορφώνονται πλήρως με το DMA», είπε η Βεστάγκερ, καταλήγοντας:
«Θα διερευνήσουμε τώρα τη συμμόρφωση των εταιρειών με το DMA, για να διασφαλίσουμε ανοιχτές και ανταγωνιστικές ψηφιακές αγορές στην Ευρώπη».

 

Με πληροφορίες από BBC/The Guardian

 

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων επιτομή της ελληνικής φιλοσοφίας και η βάση για το αστρονομικό ρολόι πλανητάριο του ΕΚΠΑ [photos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: