Μετά τo Άμπου Ντάμπι ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου πάει στο Καζακστάν: Τα Εμιράτα εξήραν τον ρόλο της Κύπρου για τη βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους της Γάζας

From left to right: Alexandra PAPADOPOULOU (Greek Deputy Minister for Foreign Affairs), Constantinos KOMBOS (Minister for Foreign Affairs, Cyprus). Copyright: European Union




Επίσημη επίσκεψη στο Καζακστάν πραγματοποιεί σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος, μετά την επίσκεψη εργασίας που πραγματοποίησε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα το Σάββατο.

Εκεί συναντήθηκε με τον Εμιρατινό ομόλογό του Σεΐχη Abdullah bin Zayed Al Nahyan, ο οποίος εξήρε τον ρόλο της κυπριακής πλευράς στην πρωτοβουλία για τον Θαλάσσιο Διάδρομο της Κύπρου για την παράδοση βοήθειας στη Γάζα.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων του κ. Κόμπου με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό Υπουργό Εξωτερικών του Καζακστάν Murat Nurtleu σήμερα θα είναι οι διμερείς σχέσεις Κύπρου – Καζακστάν, οι εξελίξεις στο Kυπριακό, οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Καζακστάν, οι περιφερειακές εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο και Κεντρική Ασία, καθώς και οι εξελίξεις σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή.

Η μονήμερη επίσημη επίσκεψη του κ. Κόμπου στο Καζακστάν πραγματοποιείται κατόπιν πρόσκλησης του κ. Murat Nurtleu.

Κατά την παραμονή του στην πρωτεύουσα Αστάνα, ο κ. Κόμπος θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Nurtleu, ενώ θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο Υπουργείων. Μετά το πέρας των διαβουλεύσεων, οι δύο Υπουργοί θα προβούν σε δηλώσεις προς τα ΜΜΕ.

O Υπουργός Εξωτερικών θα γίνει επίσης δεκτός από τον Πρόεδρο του Καζακστάν Kassym-Jomart Tokayev και τον Πρόεδρο της Γερουσίας Maulen Ashimbayev, ενώ θα έχει συνάντηση και με τον Γενικό Εισαγγελέα της χώρας Berik Asylov. Τέλος, ο Υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί το Astana International Financial Centre.

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X, για τη συνάντησή του το Σάββατο με τον ΥΠΕΞ των ΗΑΕ, ο κ. Κόμπος σημείωσε πως η Κύπρος και τα ΗΑΕ μοιράζονται έναν ισχυρό δεσμό και πως αυτό επαναβεβαιώθηκε και κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησής τους.

Πρόσθεσε πως εξέφρασε τη βαθιά εκτίμηση για τη στενή τους συνεργαίας και τον πολύτιμο ρόλο των ΗΑΕ στην εφαρμογή του Ανθρωπιστικού Διαδρόμου της Κύπρου και του σχεδίου Αμάλεια.

“Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί για την παροχή της τόσο αναγκαίας ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους αμάχους στη Γάζα”, επεσήμανε ο κ. Κόμπος.

Εξάλλου ο Εμιρατινός ΥΠΕΞ σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X ανέφερε πως κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους εξήρε τον ρόλο της κυπριακής πλευράς στην πρωτοβουλία για τον Θαλάσσιο Διάδρομο της Κύπρου για την παράδοση βοήθειας στη Γάζα.

Πρόσθεσε πως επαναβεβαίωσε επίσης τη δύναμη της φιλίας μεταξύ ΗΑΕ και Κύπρου και τον στρατηγικό τους συνεταιρισμό.

Για σκέψεις του Αντόνιο Γκουτέρες που θα ανοίξουν το δρόμο για νέες διαπραγματεύσεις, μίλησε ο Πρόεδρος της Κύπρου: Η Λευκωσία στηρίζει, αναμένει την απάντηση της Άγκυρας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: