Με τον ιδρώτα και το αίμα των αγωνιστών της Ελευθερίας γράφτηκε ο απελευθερωτικός αγώνας του 1955-1959: Μνημόσυνο και τιμές για τους ήρωες της Τσάδας

Τελέστηκε στην Τσάδα το μνημόσυνο των ηρώων της κοινότητας. Φωτογραφία via PafosLive




Συνεχιζόμενης της απαράδεκτης τουρκικής κατοχής έχουμε χρέος με ενότητα και ομοψυχία να εξαντλήσουμε κάθε ειρηνική προσπάθεια για την επίτευξη μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού, είπε η Υπουργός Παιδείας Αθλητισμού και Νεολαίας Αθηνά Μιχαηλίδου, μιλώντας στο εθνικό μνημόσυνο των ηρώων της Τσάδας.

Το μνημόσυνο τελέστηκε σήμερα Κυριακή στον Ιερό Ναό Παναγίας Χρυσελεούσας, στην Τσάδα, προϊσταμένου του Μητροπολίτη Πάφου Τυχικού.

Αναφερόμενη στην επιδιωκόμενη λύση, η κ. Μιχαηλίδου αναφέρθηκε σε μια λύση απόλυτα συμβατή με τα περί Κύπρου ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών τις αρχές της διεθνούς μονιμότητας και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Μιας λύσης, πρόσθεσε, που θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα του κάθε Κύπριου πολίτη απαλλάσσοντας την πατρίδα μας από τα κατοχικά στρατεύματα, τα επεμβατικά δικαιώματα και τις εξαρτήσεις από τρίτες χώρες.

Σ’ αυτό το στόχο, είπε, επικεντρώνει τις προσπάθειες του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επιδιώκοντας την επανέναρξη των συνομιλιών, που θα οδηγήσουν στον διάλογο και τη συνολική διευθέτηση του κυπριακού ζητήματος.

Αν μπορούμε, είπε η Υπουργός Παιδείας, «να απολαμβάνουμε τα δικαιώματα μας ως πολίτες του ανεξάρτητου Κράτους της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι γιατί σε κοινότητες όπως η Τσάδα ανατράφηκαν γενναία παλληκάρια, είναι γιατί σε κάθε σπιθαμή αυτού του νησιού έζησαν αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν διαχρονικά άντρες γυναίκες και παιδιά που είχαν βαθιά ριζωμένη μέσα τους την αγάπη για την πατρίδα».

Με τον ιδρώτα και το αίμα αυτών των αγωνιστών της ελευθερίας γράφτηκε σημείωσε, ο απευλευθερωτικός αγώνας του 1955- 1959 ένα έπος ψυχής που δίδαξε ότι ο άνθρωπος καταξιώνεται μόνο όταν διασώζει την αξιοπρέπεια του και αγωνίζεται για την ελευθερία και το κοινό καλό.

Δυστυχώς όμως δεν έφερε αυτό που επιζητούσαν πραγματικά οι αγωνιστές και επιθυμούσε ο λαός της Κύπρου μας, παρόλο που με την συνθήκη της Ζυρίχης Λονδίνου που υπογράφηκε στο τέλος του, η πατρίδα μας απαλλάχτηκε από τον αγγλικό ζυγό και ιδρύθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία που αποτέλεσε το στήριγμα στις δύσκολες ώρες που πέρασε η πατρίδα μας από τότε μέχρι και σήμερα, συμπλήρωσε η Δρ. Μιχαηλίδου.

Τα δικά μας λάθη τα τραγικά λάθη που ακολούθησαν τον μεγάλο αγώνα με αποκορύφωμα το προδοτικό πραξικόπημα το 1974 έδωσαν την ευκαιρία, όπως είπε, στην επεκτατική Τουρκία να υλοποιήσει την από καιρό σχεδιασμό εισβολή στα εδάφη μας.

Σήμερα 50 χρόνια, ανέφερε, μετά μεγάλο μέρος της πατρίδας μας εξακολουθεί να βρίσκεται ακόμα υπό κατοχή. Η Τουρκία επιδεικνύει εδώ και δεκαετίες την ίδια αδιάλλακτη στάση και συνεχίζει τον σφετερισμό των περιουσιών μας την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τον εποικισμό την καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομίας και την αξίωση μόνιμης παρουσίας τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο, περιφρονώντας το ευρωπαϊκό κεκτημένο και αγνοώντας το διεθνές δίκαιο, είπε η Υπουργός Παιδείας.

Στο μνημόσυνο των τεσσάρων παλληκαριών της Τσάδας, των ηρώων Ευαγόρα Παλληκαρίδη, Βλαδίμηρου Ηρακλέους, Ανδρέα Χριστοδούλου και Ηρόδοτου Σάββα, παρέστη και ο Πανιερώτατος Γουϊνέας κ.κ. Γεώργιος Υπέρτιμος και Έξαρχος Παραθαλασσίας Αφρικής και Εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Αθήνα.

Ο πρόεδρος του Κ.Σ. Τσάδας Παύλος Χατζηνικόλας σε χαιρετισμό του μεταξύ άλλων ανέφερε πως πρωτοβουλίες όπως τη σημερινή είναι αναγκαίες έτσι ώστε να συντηρούμε ζωντανή και άσβεστη την μνήμη των ανθρώπων που πρόσφεραν σε αυτό τον τόπο και να αντλούμε διδάγματα από την ιστορία και να χαράξουμε το δρόμο μας προς το μέλλον.

Προηγήθηκε η αφή φλόγας από τον δρομέα Πέτρο Στυλιανού του Σωματείου Περικλή Δημητρίου, η έπαρση σημαίας, αφιέρωμα μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Τσάδας, ανάκρουση του εθνικού ύμνου και κατάθεση στεφάνων.

ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΓΒΑ – Κική Περικλέους
Πάφος, Κύπρος

«Η Ελευθερία της Κύπρου περνά μέσα από τα βουνά του Κουρδιστάν»: Η Πολιτεία τίμησε τη μνήμη του δολοφονημένου, από τους Τούρκους, αγωνιστή Θεόφιλου Γεωργιάδη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: