Η Βρετανία είναι έτοιμη να… δανείσει στην Ουκρανία όλη τη δεσμευμένη περιουσία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας στο Ηνωμένο Βασίλειο: Έναντι μελλοντικών αποζημιώσεων

Britain’s Foreign Secretary David Cameron attends a pre-budget cabinet meeting in Downing Street in London, Britain, 06 March 2024. Britain’s Chancellor Jeremy Hunt will announce his Spring Budget in a statement to Parliament. EPA/NEIL HALL




Η Βρετανία είναι διατεθειμένη να δανείσει στην Ουκρανία όλα τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας στο Ηνωμένο Βασίλειο με την προϋπόθεση ότι η Ρωσία θα αναγκαστεί να καταβάλει αποζημιώσεις στην Ουκρανία στο τέλος του πολέμου.

Αυτό αναφέρεται σε άρθρο του Patrick Wintour στον Guardian σχετικά με τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου David Cameron

Τα περιουσιακά στοιχεία, είπε, θα χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση για την καταβολή των αποζημιώσεων.

Το σχέδιο είναι πιο ριζοσπαστικό από τις προτάσεις που συζητήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση που προβλέπει να δοθούν στην Ουκρανία μόνο τα έκτακτα κέρδη από τα περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας που κατέχει η Δύση. Τα ετήσια έκτακτα κέρδη υπολογίζονται σε 4 δισ. δολάρια. 

Ο   Cameron  επεσήμανε ότι   υπάρχει μια ευκαιρία να χρησιμοποιήσουμε κάτι σαν συνεταιρικό δάνειο ή ένα ομόλογο που ουσιαστικά χρησιμοποιεί τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία ως εγγύηση για να δώσουμε αυτά τα χρήματα στους κατοίκους της Ουκρανίας, γνωρίζοντας ότι θα τα ανακτήσουμε όταν καταβληθούν οι αποζημιώσεις από τη Ρωσία. Στοχεύουμε στη μέγιστη δυνατή ενότητα της G7 και της ΕΕ σε αυτό το θέμα, αλλά αν δεν μπορούμε να την πετύχουμε, νομίζω ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε με τους συμμάχους που θέλουν να αναλάβουν αυτή τη δράση.

Ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι το σχέδιο για τα ομόλογα θα υπονομεύσει με οποιονδήποτε τρόπο τη φήμη του City του Λονδίνου.

Είναι η πρώτη φορά που ο Cameron μιλάει ανοιχτά για την πρόταση και με  λεπτομέρειες και πιθανώς υπογραμμίζει την πολιτική υποστήριξη που έχει το σχέδιο στις ΗΠΑ, αλλά όχι στην ΕΕ.

Το σχέδιο θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο για την Ουκρανία εάν το Κογκρέσο των ΗΠΑ συνεχίσει να εμποδίζει την επέκταση της βοήθειας προς την Ουκρανία, καθώς θα παρείχε στην Ουκρανία μια νέα πηγή κεφαλαίων για την αγορά εξοπλισμών και τη χρηματοδότηση του δημοσιονομικού της ελλείμματος.

Η G7 συζητά εδώ και πάνω από ένα χρόνο κατά πόσον τα περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας που είχαν δεσμευτεί κατά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα μπορούσαν επίσης να κατασχεθούν χωρίς να υπονομευθεί η πίστη στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Η ΕΕ εκτιμά ότι περίπου 260 δισ. ευρώ σε περιουσιακά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας έχουν δεσμευθεί με τη μορφή τίτλων και μετρητών στις δικαιοδοσίες των εταίρων της G7, της ΕΕ και της Αυστραλίας, με περισσότερα από τα δύο τρίτα αυτών να έχουν δεσμευτεί στην ΕΕ.

Το Βέλγιο πιστεύεται ότι έχει τον έλεγχο έως και 190 δισ. ευρώ από τα περιουσιακά στοιχεία, τα οποία είναι τοποθετημένα στον χρηματοπιστωτικό οργανισμό εκκαθάρισης Euro clear, και είναι ο πιο απρόθυμος να ακολουθήσει το ριζοσπαστικό σχέδιο που παρουσίασε ο Cameron. Λέει ότι αντιμετωπίζει ήδη μια σειρά δικαστικών υποθέσεων κυρίως στη Ρωσία, και η στάση του έχει την υποστήριξη της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, το οποίο αρχικά ήταν απρόθυμο να κατασχέσει περιουσιακά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας λόγω της υποτιθέμενης ιερότητας των περιουσιακών στοιχείων των κυρίαρχων κρατών, έχει δεχθεί την ιδέα ενός ομολόγου. Οι ΗΠΑ εκτιμάται ότι έχουν ρωσικά περιουσιακά στοιχεία αξίας 40 έως 60 δισ. δολαρίων και το Ηνωμένο Βασίλειο κοντά στα 25 δισ. στερλίνες, αλλά δεν έχει ανακοινωθεί επίσημο ποσό.

Το δυνατό σημείο της πρότασης είναι ότι τα κατασχεθέντα περιουσιακά στοιχεία θα θεωρούνται ότι έχουν επιστραφεί στη Ρωσία μετά την καταβολή των αποζημιώσεων. Η αδυναμία της πρότασης είναι ότι προϋποθέτει πως η Ουκρανία θα κερδίσει μια στρατιωτική νίκη και ότι μια ηττημένη Μόσχα θα είναι έτοιμη να καταβάλει αποζημιώσεις για τις ζημιές που προκάλεσε στην Ουκρανία, κάτι που σήμερα φαίνεται αδιανόητο.

Ο Vladimir Putin έχει ήδη προβεί σε αντίποινα κατάσχοντας τα περιουσιακά στοιχεία ορισμένων αμερικανικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία.

Υπολογίζεται ότι η Ουκρανία χρειάζεται 100 δισ. ευρώ ετησίως για να αποκρούσει τη ρωσική εισβολή και άλλα 50 δισ. ευρώ ετησίως για την ανοικοδόμηση.

Παρόμοιες πιστώσεις κρατικών περιουσιακών στοιχείων έχουν γίνει και στο παρελθόν, κυρίως η εγκεκριμένη από τα Ηνωμένα Έθνη κατάσχεση από τις ΗΠΑ δισεκατομμυρίων δολαρίων ιρακινών κεφαλαίων που προορίζονταν για αποζημιώσεις στο Κουβέιτ μετά την εισβολή του 1990. Η Ρωσία θα ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε κίνηση του ΟΗΕ να εγκρίνει την κατάσχεση των περιουσιακών της στοιχείων.

Ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα σταματήσει στην Ουκρανία, λέγοντας ότι «αν επιτρέψουμε στους Ρώσους οποιαδήποτε μορφή νίκης στην Ουκρανία, θα κινδυνεύσει η Μολδαβία και κάποια από τα κράτη της Βαλτικής».

The Guardian [Britain ‘prepared to loan Ukraine all frozen Russian central bank assets in UK]

«Άνευ ορίων» στήριξη στην Ουκρανία ζητάει ο Μακρόν: Σημαίνει συναγερμό για τη ρωσική επιθετικότητα και στη Γαλλία και σε όλη την Ευρώπη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: