Η τροχαία, η ασφάλεια και ορισμένοι προβληματισμοί: Μια χώρα όπου το αυτοκίνητο έχει εξελιχθεί σε τρόπο ζωής και χωρίς την κατάλληλη προετοιμασία σε έργα υποδομής…

FILE PHOTO: Η θέα της Πλατεία Ελευθερίας από το ψηλότερο κτήριο της Λευκωσία, Τρίτη 21 Μαΐου 2019. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Του ΝΙΚΟΥ ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗ, Λευκωσία

Χωρίς να διεκδικώ γνώσεις ειδικού αλλά ως απλός πολίτης θέλω να μοιραστώ κάποιες σκέψεις σε σχέση με τα μέτρα καταστολής τα οποία λαμβάνονται στο όνομα της ασφάλειας της τροχαίας κίνησης.

Λέω στο  όνομα της ασφάλειας γιατί μεγάλη μερίδα του κόσμου θεωρεί ότι τα περισσότερα μέτρα στοχεύουν κυρίως στην είσπραξη προστίμων προς ενίσχυση του πάγιου ταμείου της Δημοκρατίας.

Καθόλου παράδοξο όταν π.χ. συναντούμε σε ευθείς και άνετους δρόμους εκτός οικιστικής περιοχής, χωρίς καμία οικοδομή δεξιά ή αριστερά του δρόμου όριο ταχύτητας 65 χιλ. και σε ανάλογο δρόμο εντός οικιστικής με πολλές κατοικίες ένθεν και ένθεν του δρόμου, όριο ταχύτητας 80 χιλιομέτρων!!

Έδωσα ένα παράδειγμα αν και υπάρχουν και άλλα για να υποδείξω ότι δεν είναι παράλογο να δημιουργούνται άλλες εντυπώσεις στο κοινό για τους στόχους κάποιων μέτρων που εξαγγέλλονται.  Επιτρέψτε μου να προσθέσω ακόμα ένα παράδειγμα.

  • ΄Εχουμε δρόμους που ενώ το ένα τμήμα  το  όριο ταχύτητας  είναι 50 χιλ., αλλού είναι 65 χιλ. κ.ο.κ. , χωρίς να αλλάζει σε οποιοδήποτε τμήμα του δρόμου το περιβάλλον.  Δεν συναντάς για παράδειγμα κάποιο σχολείο ή κλινική ή κάποια υπηρεσία, εκ των οποίων υποστατικών, να προκύπτει η ανάγκη αλλαγής του ορίου.

Ένα άλλο εργαλείο που χρησιμοποιούν οι αρμόδιοι, για να αντιμετωπίσουν θέματα ασφαλείας και πυκνής κυκλοφορίας, είναι οι μονοδρομήσεις.  Πέραν του απλοϊκού ερωτήματος, ποιός αποφασίζει για αυτές, διερωτούμαι αν σε κάποιο χρονικό διάστημα μετά που κηρύσσονται οι διάφοροι μονόδρομοι, αξιολογείται η λειτουργικότητα τους.

Όπως επίσης, από γνήσια απορία , ερωτώ γιατί όπου καθιερώνονται μονόδρομοι κατά κανόνα, στενεύουν οι δρόμοι και πλαταίνουν τα πεζοδρόμια και στενεύουν επικίνδυνα οι εξόδοι αυτών των δρόμων.

Ένα άλλο θέμα στο οποίο γνωρίζω ότι διίστανται οι απόψεις είναι το ύψος των προστίμων για διάφορα τροχαία ατυχήματα.  Η λογική η οποία τελικά επικρατεί είναι η λογική της διαρκούς αύξησης των προστίμων για να αντιμετωπισθεί το όποιο πρόβλημα.

Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι η καταστολή δεν είναι και δεν ήταν ποτέ αρκετή.  Είναι τόση η σύγχυση  που προκαλείται από τις πολλές αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις, που είχαμε για παράδειγμα το πολυσυζητημένο θέμα με το ύψος του προστίμου, όταν πριν τα φώτα τροχαίας πατήσουν οι τροχοί του αυτοκινήτου τη γραμμή.

Να θυμίσω ότι ο αρμόδιος υπουργός είχε δηλώσει ότι πρέπει να μειωθεί, αντέδρασε κατά πρωτοφανή τρόπο η αστυνομία, άρχισαν συζητήσεις και τώρα αυτό που  προκύπτει, όπως αντιλαμβάνομαι, είναι μάλλον η αύξηση των προστίμων!!

Είναι και ορισμένα άλλα θέματα, πάντα γύρω από τη σχέση ασφάλεια στους δρόμους και μέτρα καταστολής, κατά των οδηγών παραβατών, που τουλάχιστον ξενίζουν.  Γεμίζουν οι δρόμοι και παράδρομοι με μονές και κίτρινες γραμμές και άλλα τεχνητά εμπόδια στάθμευσης (συνήθως ακαλαίσθητα), ώστε να μην σταθμεύουν τα αυτοκίνητα.  Ωραία.

Την  ίδια ώρα όμως οι πολίτες έχουν την ανάγκη να σταθμεύουν κάπου για να εξυπηρετηθούν.  Είτε από κάποια υπηρεσία, ιδιωτική ή δημόσια, κάποιο κέντρο υγείας, κάποιο κατάστημα, μια καφετέρια, εστιατόριο κ.ο.κ.  Και δεν βρίσκουν χώρους στάθμευσης.  Καλά οι αρμόδιες αρχές οι οποίες με άνεση επιβάλλουν τα πρόστιμα, πως παραχωρούν άδειες χωρίς να διασφαλίζονται χώροι στάθμευσης;

Και πως οι ίδιες αυτές αρχές που παραχώρησαν τις άδειες χωρίς επαρκείς χώρους στάθμευσης, έρχονται μετά με μεγάλη άνεση και επιβάλλουν τα  πρόστιμα;  Δέστε μόνο τι γίνεται σε όλους τους χώρους οι οποίοι περιβάλλουν μια πολυκλινική ή ένα γήπεδο ποδοσφαίρου.

  • Ποιο το νόημα π.χ. της δυνατότητας η οποία υπάρχει να εξαγοράζει κάποιος που θέλει να ανεγείρει ένα υποστατικό, τους χώρους στάθμευσης;  Να πληρώνει δηλαδή στο κράτος (κράτος δεν είναι μόνο η κυβέρνηση) λεφτά για να μπορεί να ανεγείρει λιγότερους χώρους στάθμευσης.

Αυτό που συμβαίνει στην πράξη, είναι ότι αυτός που αναπτύσσει ένα κομμάτι γης θα εξυπηρετηθεί, το κράτος θα εισπράξει και το πρόβλημα θα μετατεθεί στον πολίτη!

Να προσθέσω ακόμα δύο προβληματισμούς. Κάποτε λήφθηκε μια απόφαση όπως ανεγερθούν κυρτώματα για λόγους ασφάλειας τροχαίας κίνησης.  Πέραν του αλαλούμ που προέκυψε ως προς την συχνότητα  δημιουργίας τέτοιων κυρτωμάτων και τις προδιαγραφές τους, σήμερα έχουν αποδειχθεί ανεπαρκή.  Αποφασίστηκε η σταδιακή κατάργηση τους.  Που βρίσκεται αυτό το ζήτημα;  Άρχισε καν  η εφαρμογή αυτής της απόφασης ή παρεμποδίζεται και από ποιους και γιατί.

Ακόμα ένα ζήτημα το οποίο δημιουργεί σε μένα τουλάχιστον απορία.  Διατίθενται στην επαρχία Λευκωσίας 4 ή 5 κινητές μονάδες με κάμερες ελέγχου της τροχαίας κίνησης.  Εχω εντοπίσει ότι σε μια και μόνη διαδρομή υπάρχει μια τέτοια κινητή μονάδα καθημερινά!  Αρα σε κάποιες άλλες περιοχές, σε πολλές άλλες διαδρομές της μεγαλύτερης σε έκταση Επαρχίας, λογικά, υπάρχουν πολλές διαδρομές που ποτέ δεν επιτηρούνται από κινητές μονάδες.

Και επανέρχομαι στο αρχικό μου αφελές ερώτημα.  Ποιος αποφασίζει για όλα αυτά και άλλα πολλά, που αφορούν την τροχαία κίνηση;  Ποιος φέρει την ευθύνη για το τι ακολουθεί;  Το Υπουργείο Μεταφορών, το Εσωτερικών, το τμήμα δημοσίων έργων, οι Δήμοι, η Τροχαία της Αστυνομίας και γενικά η Αστυνομία, το Συμβουλευτικό Σώμα για θέματα οδικής ασφάλειας, το Τμήμα Οδικών Μεταφορών ή Βουλή;  Ποιος;  ΄Η όλοι μαζί και στο τέλος ο ένας ρίχνει την ευθύνη στον άλλο και αποτέλεσμα ουδέν!

Τώρα διαβάζω ότι π.χ. ότι θα αυξηθούν και άλλες κατηγορίες προστίμων, ότι θα μειωθούν και άλλο τα όρια ταχύτητας, κ.λπ. την ίδια ώρα που αυξάνονται οι μονοδρομήσεις, οι πεζοδρομοποιήσεις  κ.ο.κ.  Όλα στο όνομα της ασφάλειας, της μείωσης της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, για προστασία του περιβάλλοντος και της καλύτερης και ποιοτικότερης ζωής των πολιτών.

  • Ρωτώ με ποιες υποδομές σε μια χώρα με τις συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες, χωρίς σε πολλές περιπτώσεις πεζοδρόμια (πολλά από αυτά αχρηστεύονται με το φύτεμα δέντρων κατά το δοκούν ή με τραπεζάκια διαφόρων υποστατικών), χωρίς επαρκή μέσα δημόσιας συγκοινωνίας κλπ.

Αρα το τελικό μου συμπέρασμα είναι ότι οι αρμόδιοι λειτουργούν με την λογική του αποκλεισμού του αυτοκινήτου τουλάχιστον από τα κέντρα των πόλεων. Αστε που αν τους ρωτήσεις ποιό θεωρείται το «κέντρο» εκάστης πόλης θα δυσκολευτείς να πάρεις απάντηση.

Ωραίος στόχος. Πως υλοποιείται όμως σε μια χώρα όπου το αυτοκίνητο έχει εξελιχθεί σε τρόπο ζωής και χωρίς την κατάλληλη προετοιμασία σε έργα υποδομής;  Θεωρώ ότι είναι καιρός η αρμόδια επιτροπή της Βουλής να συζητήσει το θέμα σφαιρικά.

Υ.Γ. Διεξήχθησαν πρόσφατα δύο έρευνες, από την ίδια εταιρεία την ίδια περίπου χρονική περίοδο (Φεβράρη 2024).  Η μία για λογαριασμό του Σίγμα και η άλλη της ηλεκτρονικής εφ. OffSite.  Στη μια τέθηκε το ερώτημα, «Ποια η γνώμη σας για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και οι απαντήσεις ήταν 55% αρνητική, 41% θετική και 4 % Δξ/Δα».  Αυτό στην OffSite.  Στην άλλη του Σίγμα στο «ίδιο» ερώτημα οι απαντήσεις ήταν «49% αρνητική, 19% θετική και 32% ούτε/ούτε».  Γιατί τόσο μεγάλη διαφορά στη θετική ψήφο της μιας έρευνας (41%) και της άλλης19%;  Ο λόγος απλός.  Είναι ο διαφορετικός τρόπος που τέθηκε το ερώτημα προς τους ψηφοφόρους.  Εξόφθαλμα όταν στην έρευνα της ίδιας εταιρείας οι ψηφοφόροι δεν είχαν την επιλογή «ούτε/ούτε», διάλεξαν αρνητική ή θετική ψήφο, οπόταν και προέκυψε διαφορετικό ποσοστό.  Λογικά λοιπόν μπορεί κάποιος να συμπεράνει ότι στο ποσοστό του «ούτε/ούτε» (32%) της έρευνας στο Σίγμα, ένα σημαντικότατο μέρος, αποδεικνύεται θετικά προδιατεθειμένο προς τον Πρόεδρο (Χριστοδουλίδη) και αναμένει ακόμα για να καταλήξει σε οριστική γνώμη.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Θέμα εμπιστοσύνης: Το μόνο κοινό έδαφος το οποίο μπορεί και πρέπει να εξευρεθεί αυτή τη στιγμή είναι μεταξύ των Ηνωμένων Εθνών και της κατοχικής δύναμης Τουρκίας…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: