Θέμα εμπιστοσύνης: Το μόνο κοινό έδαφος το οποίο μπορεί και πρέπει να εξευρεθεί αυτή τη στιγμή είναι μεταξύ των Ηνωμένων Εθνών και της κατοχικής δύναμης Τουρκίας…

FILE PHOTO: Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης με την προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό κα María Ángela Holguín Cuellar. Φωτογραφία Twitter, UN Cyprus, @UN_CYPRUS




Του ΝΙΚΟΥ ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗ, Λευκωσία

Η Kα. Ολγκίν βρίσκεται στην Κύπρο ως απεσταλμένη του Γενική Γραμματέα του ΟΗΕ για να εξεύρει τρόπους επανέναρξης των συνομιλιών.  Οι συνομιλίες έχουν σκοπό την λύση του κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Κύριο ζητούμενο είναι η αποκατάσταση της κυριαρχίας, εδαφικής ακεραιότητας και ενότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.  Δεδομένα τα οποία παραβιάστηκαν με την τουρκική εισβολή και κατοχή.  Αυτή είναι η πεμπτουσία του κυπριακού.

Οι διαφορές μεταξύ των δύο κοινοτήτων  επίσης πρέπει να αναγνωριστούν και ρυθμισθούν με την μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε Ομόσπονδη Κυπριακή Δημοκρατία με βάση και πάλιν τις αποφάσεις του ΟΗΕ.  Αυτή είναι η αλήθεια του κυπριακού και δεν θα κουραστώ να την επαναλαμβάνω.

Με βάση αυτή την αλήθεια, αυτήν την πραγματικότητα, ναι υπάρχει πρόβλημα εμπιστοσύνης. Αλλά όχι κυρίως μεταξύ Ελληνοκυπρίων (ε/κ) και Τουρκοκυπρίων (τ/κ). Υπάρχει, φυσικά θέμα εμπιστοσύνης μεταξύ ε/κ και τ/κ,  ως αποτέλεσμα ενεργειών και των δύο κοινοτήτων αλλά και έντονων έξωθεν παρεμβάσεων. 

  • Το κυρίαρχο πρόβλημα εμπιστοσύνης όμως είναι μεταξύ του κυπριακού λαού και της κατοχικής δύναμης και όσων την πατρονάρουν και προστατεύουν!!

Κατά συνέπεια είναι αναγκαίο όπως γίνει από όλους κατανοητό ότι η επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση των γνωστών πλαισίων του ΟΗΕ είναι ο στόχος.  Πέραν από τον στόχο όμως υπάρχει και ο σκοπός.  Και ο σκοπός είναι λύση του κυπριακού.  Και λύση του κυπριακού, με όποια κριτήρια, αρχές και αξίες, κριθεί, δεν μπορεί παρά να προνοεί την κατάργηση των εγγυήσεων και την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, καθώς και τον τερματισμό του εποικισμού.

Υπάρχουν άλλες αρχές, αξίες και κριτήρια υπέρτερα όσων οι αποφάσεις του Οργανισμού τον οποίο εκπροσωπεί τόσον η Κα. Ολγκίν όσον και ο ίδιος ο Γ.Γ. του ΟΗΕ;  Εγώ λέω όχι.  Αν υπάρχει οποιοσδήποτε που θεωρεί ότι υπάρχουν άλλα υπέρτερα κριτήρια, αρχές και αξίες ας το πει.

Προσωπικά πιστεύω ότι υπάρχουν τέτοια πρόσωπα εντός και εκτός Κύπρου.  Όπως υπάρχουν και ομάδες προσώπων και άλλοι σχηματισμοί.  Όπως υπάρχουν και Κράτη με τέτοια άποψη.  Ο,τι δηλαδή οι αρχές, αξίες και αποφάσεις του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου, οι αρχές, αξίες και αποφάσεις της Ε.Ε. και το Ευρωπαϊκό δίκαιο, δεν είναι τα πρωταρχικά στοιχεία λύσης του κυπριακού.  Για ορισμένα άτομα, ομάδες και σχηματισμούς αλλά και κράτη άλλα είναι τα υπέρτατα κριτήρια, αρχές και αξίες.

Ποιος δηλαδή πιστεύει ότι η Τουρκία έχει άλλο μέτρο με το οποίο μετρά τα δεδομένα, παρά το μεγαλοϊδεατισμό  της και τα επεκτατικά της σχέδια. ΄Η υπάρχει κάτι σημαντικότερο για το Ηνωμένο Βασίλειο από τη διατήρηση των βάσεων στην Κύπρο και κατ΄ επέκταση του ρόλου της στην περιοχή.  ΄Ή ότι οι ΗΠΑ θεωρούν πρώτιστο να διασφαλίσουν ότι η Τουρκία θα παραμείνει στο μαντρί, έστω και με μικρές ή μεγαλύτερες απιστίες και ότι η Ρωσία δεν επιθυμεί το ακριβώς αντίθετο θα μου πείτε τώρα και η Ε.Ε. τι κάνει;

Ακριβώς αυτό ρωτώ και εγώ.  Που είναι και τι κάνει;  Το 1% να έκανε για την Κύπρο, κράτος μέλος της Ένωσης, από όσα κάνει για την Ουκρανία, το κυπριακό θα είχε λυθεί.  Και μια και ανέφερα την Ουκρανία να διερωτηθώ για το εξής.

Μήπως για την Κα. Ολγκίν και τα Ηνωμένα ΄Έθνη τα οποία εκπροσωπεί είναι το Ουκρανικό πρωτίστως θέμα εμπιστοσύνης;  Ας πούμε μεταξύ των ρωσικής καταγωγής πολιτών και των υπολοίπων;  ΄Η το θεωρούν θέμα εισβολής και κατοχής.  Μήπως για την Κα. Ολγκίν και τον ΟΗΕ το Παλαιστινιακό είναι θέμα πρωτίστως εμπιστοσύνης μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών;  ΄Η είναι θέμα εφαρμογής των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Δεν μπορεί να συνεχίσουν όσοι εκπροσωπούν τον ΟΗΕ να κρίνουν θέματα αρχής με πολλαπλά και διαφορετικά κριτήρια.  Δεν μπορεί η Ε.Ε. να κρίνει  με δύο μέτρα και σταθμά πανομοιότυπα προβλήματα.

Αν συνεχίσουν να λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο θα συρρικνωθεί ο ρόλος τους, αλλά και η ύπαρξη τους, κάτω από τις μυλόπετρες της αφόρητης πίεσης, η οποία ασκείται μέσα από την τεκτονική πίεση της σύγκρουσης Δύσης ( κυρίως ΗΠΑ) και Ανατολής (κυρίως Ρωσία – Κίνα).  Εύχομαι όταν το καταλάβουν να μην είναι αργά για όλους.

Ένα άλλο σημείο στο οποίο επιμένουν διάφοροι από αφορμή την κάθοδο της Κας. Ολγκίν στην Κύπρο, είναι το επικίνδυνο κλισέ περι “αναζήτησης κοινού εδάφους”.  Λέω ευθέως ότι αυτή τη στιγμή δεν τίθεται τέτοιο θέμα.  Δεν υπάρχει θέμα εξεύρεσης κοινού εδάφους.  Ρωτώ τα Ηνωμένα ΄Έθνη, τα πολιτικά κόμματα και όλους το εξής:

  1. Ποιο κοινό έδαφος μπορεί να εξευρεθεί μεταξύ των αποφάσεων του ΟΗΕ και της θέσης της Τουρκίας για «λύση» εκτός παραμέτρων ΟΗΕ.
  2. Ποιο κοινό έδαφος μπορεί να εξευρεθεί μεταξύ τα θέσης της διεθνούς κοινότητας για λύση Ομοσπονδίας, δύο κοινοτήτων και δύο ζωνών με πολιτική ισότητα όπως προνοείται από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και της θέσης Τουρκίας και Τατάρ για δύο κράτη.
  3. Ποιο κοινό έδαφος μπορεί α εξευρεθεί μεταξύ της θέσης του ΟΗΕ για μια Κυπριακή Ομόσπονδη Δημοκρατία με μία και μόνη κυριαρχία, υπηκοότητα και ιθαγένεια και της θέσης Τουρκίας και Τατάρ για κυριαρχική ισότητα.
  4. Ποιο κοινό έδαφος μπορεί να εξευρεθεί μεταξύ της θέσης του ΟΗΕ για ένα κανονικό κράτος, χωρίς αναχρονιστικές εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα και της θέσης Τουρκίας και Τατάρ για διατήρηση της τουρκικής παρουσίας στην Κύπρο.

Μένω ως εδώ και λέω ότι το μόνο κοινό έδαφος το οποίο μπορεί και πρέπει να εξευρεθεί αυτή τη στιγμή είναι μεταξύ ΟΗΕ και Τουρκίας.  Θα εξευρεθεί δε όταν Τατάρ και Τουρκία αποδεχτούν να επιστρέψουν στο τραπέζι των συνομιλιών εντός παραμέτρων ΟΗΕΌλα τα υπόλοιπα έπονται.  Όλα τα υπόλοιπα μπορούν να συζητηθούν στα γνωστά πλαίσια εφόσον επαναρχίσουν οι συνομιλίες εντός παραμέτρων ΟΗΕ.

Η αναζήτηση κοινού εδάφους ενόσω βρισκόμαστε εκτός παραμέτρων ΟΗΕ, στο μόνο στο οποίο μπορεί να οδηγήσει είναι η αποδοχή κάποιας μορφής κυριαρχικής ισότητας για να «δελεασθεί» η Τουρκία να επιτρέψει στον Τατάρ να επανέλθει σε συνομιλίες οι οποίες όμως  θα έχουν ήδη σημαδευτεί από «ολίγη» κυριαρχική ισότητα.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Δεν υπάρχει λίγη ή περισσότερη κυριαρχία: Η Τουρκία μέχρι σήμερα ουδέποτε έδειξε διάθεση και πρόθεση να τερματίσει τη φυσική, πολιτική, πολιτιστική και οικονομική της παρουσία στην Κύπρο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: