Η Λευκωσία σε ρόλο- κλειδί: Η συμμετοχή Χριστοδουλίδη στη Σύνοδο του Καΐρου αναδεικνύει το νευραλγικό ρόλο της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης ακούει τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Φωτογραφία μέσω του ΓΤΠ, PIO, ΠτΔ, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο .




Η παρουσία του Προέδρου Χριστοδουλίδη στη σύνοδο κορυφής στο Κάιρο αποδεικνύει το ρόλο της Κύπρου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου όπου αποτελεί πλέον παίχτη-κλειδί.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Ανδρέα Πιμπίσιη στον «Φιλελεύθερο» η  πρόσκληση για το Κάιρο ήρθε ευθύς μετά την πρώτη επιτυχημένη αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, και αυτό ενισχύει ακόμα περισσότερο τη κυπριακή θέση ως παράγοντας σταθερότητας σε μια δύσκολη και ευαίσθητη περιοχή.

Για την Λευκωσία, το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι παρούσα στην αυριανή σύνοδο κορυφής στο Κάιρο αποτελεί έμπρακτη απόδειξη του ρόλου που προσδίδει η διεθνής κοινότητα -και ιδιαίτερα η Ευρωπαϊκή Ένωση – στην Κύπρο ως προς την περιοχή.

Σημειώνεται ταυτόχρονα ότι η παρουσία μόλις πέντε χωρών μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στη σύνοδο του Καΐρου, αποδεικνύει το πώς πλέον αναγνωρίζεται το ενεργό διπλωματικό αποτύπωμα της Κύπρου.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, ιδιαίτερα μετά και την υλοποίηση της πρωτοβουλίας «Αμάλθεια» προσεγγίζεται ως ουσιαστικός πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή.

Η πρωτοβουλία «Αμάλθεια», πέραν των πρακτικών ζητημάτων που αφορούν την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, ανέδειξε και σε διπλωματικό επίπεδο το ρόλο της Κύπρου, η οποία είχε καταφέρει να κινείται προς όλες τις κατευθύνσεις και να μιλά με όλους τους εμπλεκόμενους.

Σ’ ό,τι αφορά τη σύνοδο και ειδικά την κοινή διακήρυξη που θα υπογραφεί η Λευκωσία σημειώνει πως η Κυπριακή Δημοκρατία και ιδιαίτερα ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης κατά τις παρεμβάσεις του (πολύ πριν την 7η Οκτωβρίου) υπογράμμισε την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να αυξήσει την ενεργότερη της εμπλοκή στην περιοχή και την στήριξη στα κράτη της περιοχής, ιδιαίτερα της Αιγύπτου.

Θέση την οποία επανέλαβε και κατά τις τελευταίες συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου η Κύπρος ήταν από τις χώρες που επέμεναν ότι η ΕΕ πρέπει και έχει ρόλο να παίξει στην περιοχή.

Επιπρόσθετα σημειώνεται ότι η Κύπρος διατηρεί εξαιρετικά στενές σχέσεις με κράτη της περιοχής ενώ ειδικά με Αίγυπτο οι σχέσεις είναι διαχρονικές και είναι από τις λίγες χώρες με τις οποίες έχει Συμβούλιο Διακυβερνητικής Συνεργασίας με στενότατη συνεργασία σε σειρά τομέων.

Τέλος, από κυπριακής πλευράς εκφράζεται ικανοποίηση για το ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρεί στην ανάπτυξη μιας στρατηγικής σχέσης με την Αίγυπτο.

Ήταν κάτι που η Λευκωσία πίεζε εδώ και καιρό καθώς θεωρούσε πως τα συμφέροντα μας οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες είναι κοινές.

Στη σύνοδο κορυφής του Καΐρου θα συμμετέχουν από ευρωπαϊκής πλευράς η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και οι ηγέτες της Κύπρου, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Αυστρίας και του Βελγίου.

Τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη συνοδεύουν στο Κάιρο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης και ο επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του ΠτΔ, Δώρος Βενέζης.

Οι έξι ευθύς μετά την άφιξή τους στο Κάιρο θα παρακαθίσουν σε χωριστές συναντήσεις με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι. Στη συνέχεια οι εφτά θα συμμετέχουν σε κοινή συνάντηση και μετά θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των συμμετεχουσών χωρών.

Οι εφτά θα υπογράψουν την κοινή διακήρυξη για τη στρατηγική και συνολική εταιρική σχέση. Το βράδυ της Κυριακής ο Αιγύπτιος Πρόεδρος θα παραθέσει δείπνο προς τους έξι Ευρωπαίους ηγέτες.

ΠΗΓΗ: philenews.com

H Τρόικα ξανάρχεται για τον έλεγχο της Κυπριακής οικονομίας: Στο μικροσκόπιο οι επιπτώσεις σε ακρίβεια, υπηρεσίες και τουρισμό από τις κρίσεις σε Γάζα και Ουκρανία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: