H Τρόικα ξανάρχεται για τον έλεγχο της Κυπριακής οικονομίας: Στο μικροσκόπιο οι επιπτώσεις σε ακρίβεια, υπηρεσίες και τουρισμό από τις κρίσεις σε Γάζα και Ουκρανία

Photo: Αρχείο Hellas Journal




Η οικονομία και όλες οι επιπτώσεις σε ακρίβεια, υπηρεσίες και τουρισμό, που δημιουργούνται κατά βάση από τις γεωπολιτικές εξελίξεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία, των εχθροπραξιών στη Γάζα και τις αναταραχές στην Ερυθρά Θάλασσα θα συζητηθούν μεταξύ της Κυβέρνησης και κλιμακίου της τρόικα, στο πλαίσιο του 16ου προγράμματος εποπτείας της Κύπρου για σκοπούς αξιολόγησης της οικονομικής, δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής κατάστασης της χώρας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου», το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι αρχίζουν την Τρίτη 19 μέχρι και τις 22 Μαρτίου 2024 οι συναντήσεις με τα κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Στο πλαίσιο αυτό, θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με υπηρεσιακούς παράγοντες από τις αρμόδιες κυπριακές αρχές, όπου θα συζητηθούν, όπως συνηθίζεται, θέματα οικονομικού, δημοσιονομικού και χρηματοοικονομικού ενδιαφέροντος.

Παράλληλα, θα συζητηθούν και ευρύτερα θέματα, όπως η αγορά εργασίας, ο τομέας του τουρισμού και της ενέργειας.

«Ενόψει της δύσκολης γεωπολιτικής κατάστασης, λόγω της συνεχιζόμενης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και των κυρώσεων, του πολέμου στο Ισραήλ αλλά και των διαταραχών στην Ερυθρά Θάλασσα, στην ημερήσια διάταξη του 16ου Προγράμματος, θα συζητηθεί επίσης και το θέμα των επιπτώσεων τους στην οικονομία (τουρισμό, υπηρεσίες και τιμές)», αναφέρει το Υπουργείο Οικονομικών.

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι στα μέσα Φεβρουαρίου και ενώ έτρεχαν όλες οι γεωπολιτικές εξελίξεις, οι οποίες έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην Κύπρο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις χειμερινές προβλέψεις της αναθεώρησε ελαφρώς προς τα πάνω, τις εκτιμήσεις της για την πορεία της οικονομίας το 2024 και 2025.

Οι τεχνοκράτες αναμένουν το πραγματικό ΑΕΠ να αυξηθεί κατά 2,8% και 3% αντίστοιχα, ελαφρώς υψηλότερα από τις προβλέψεις το φθινόπωρο και για τα δύο έτη.

Σύμφωνα με την ΕΕ, το οικονομικό κλίμα μεταξύ των καταναλωτών και των επιχειρήσεων βελτιώθηκε ελαφρώς τον Ιανουάριο του 2024.

Στην τελευταία επίσκεψη των τεχνοκρατών του κλιμακίου του ΔΝΤ στην Κύπρο το 2023, στο πλαίσιο της ετήσιας καθιερωμένης αξιολόγησης της οικονομίας και τις πολιτικές που εφαρμόζει η χώρα, οι προβληματισμοί που τέθηκαν στις κυπριακές Αρχές αφορούσαν τη διόγκωση του κρατικού μισθολογίου σε συνάρτηση με την ΑΤΑ, οι πιστωτικοί κίνδυνοι που ελλοχεύουν, το υψηλό ιδιωτικό χρέος και το μεγάλο ποσοστό ΜΕΔ στην οικονομία που αποτελούν τα μεγάλα αγκάθια για τα δημόσια οικονομικά.

Τέλος Φεβρουαρίου, η Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε τις νέες της προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας της χώρας, με μικρή προς τα κάτω αναθεώρηση για το ρυθμό ανάπτυξης το 2024 και 2025.

Το 2023 αναμένει άνοδο στο ΑΕΠ κατά 2,2%, σε σχέση με σημαντική μεγέθυνση 5,1% το 2022.

Η αξιολόγηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος από το ΔΝΤ και το ευρωπαϊκό κλιμάκιο τεχνοκρατών θα γίνει σε μια περίοδο που το τραπεζικό σύστημα καταγράφει σημαντικά κέρδη πάνω από €1 δις και λόγω των απανωτών αυξήσεων των επιτοκίων που αποφασίστηκαν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στην προσπάθεια τιθάσευσης του πληθωρισμού.

Ωστόσο, πέρα από τα κέρδη, τα οποία δεν είναι μόνιμα, οι τράπεζες της Ευρωζώνης έχουν να αντιμετωπίσουν και άλλες προκλήσεις τις οποίες έχει επισημάνει η νέα πρόεδρος του SSM, Κλαούντια Μπουχ, αναφέροντας ότι μπορεί να μην είναι κατάλληλα προετοιμασμένες για να διαχειριστούν μια σειρά από νέα ρίσκα που έχουν αναδυθεί και απαιτείται να αλλάξουν τον τρόπο που λειτουργούν.

ΠΗΓΗ: philenews.com

«Προχωρήσαμε στο διορισμό ανεξάρτητων ανακριτών, όσα πρέπει να γίνουν, θα γίνουν»: Διαβεβαιώσεις Χριστοδουλίδη για διαφάνεια στην υπόθεση της Μονής Αββακούμ

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: