Οι καλύτερες, οι χειρότερες και οι αμήχανες στιγμές των Προέδρων: Η ομιλία για την Κατάσταση του Έθνους έχει τη δική της ιστορία [video]

Στιγμιότυπο από το βίντεο που δημοσιοποίησε το BBC




Από το 1790 όταν ο Τζορτζ Ουάσινγκτον εξεφώνησε την πρόδρομη ομιλία αυτού που σήμερα ονομάζεται State of the Union speech (ομιλία για την κατάσταση του Εθνους) έως σήμερα, έχουν περάσει δυόμισι αιώνες.

Το BBC συγκέντρωσε σε ένα ωραίο βίντεο μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές στην ιστορία αυτού του Λόγου.
Ο Τζορτζ Ουάσινγκτον είχε επιλέξει τον όρο Ετήσιο Μήνυμα και η αλήθεια είναι ότι κρατά ακόμη το ρεκόρ του βραχύτερου λόγου. Μόλις 1.089 λέξεις

Το ρεκόρ του πιο φλύαρου λόγου το έχει, αντιθέτως, ο Τζίμι Κάρτερ με 33.667 λέξεις. Δεν επρόκειτο όμως για λόγο αλλά για γραπτό μήνυμα, γι’ αυτό και μάλλον ξέφυγε σε έκταση. Όπως και να’χει ο λόγος του Κάρτερ εκφωνήθηκε το 1981 λίγες μέρες προτού αναλάβει την Προεδρία ο Ρόναλντ Ρίγκαν.

Ως εκφωνηθείσα ομιλία, το ρεκόρ το κατέχει ο Μπιλ Κλίντον: Μία ώρα, 28 λεπτά και 49 δευτερόλεπτα στον λόγο του 2000.
Διάλειμμα για σνακς δεν είχε πάντως προβλεφθεί.

Το ρεκόρ των περισσότερων λέξεων σε ομιλία και όχι γραπτό κείμενο κατέρριψε πάντως τον Ιανουάριο του 2023 ο Τζο Μπάιντεν με 9.216 λέξεις.

Αυτά με τη διάρκεια: Οι λόγοι για την κατάσταση του Έθνους έχουν όμως σημαδευτεί και από μερικές ατάκες. Κάποιες διάσημες, άλλες διαβόητες.

Το 2002 ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος κατήγγειλε τον «Άξονα του Κακού», περιλαμβάνοντας το Ιράκ ανάμεσα στις χώρες που κατασκεύαζαν όπλα μαζικής καταστροφής, κάτι που απεδείχθη ψευδές.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, ο Τζορτζ Μπους Τζούνιορ εισέπραττε χειροκρότημα διάρκειας 52 δευτερολέπτων την ώρα που μνημόνευε τον στρατιωτικό Ντάνιελ Κλέι, ο οποίος έχασε τη ζωή του πολεμώντας στο Ιράκ.

 

Στην ιστορία έμεινε επίσης η αγανακτισμένη ατάκα του Νίξον: Ενας χρόνος Γουότεργκέϊτ είναι αρκετ’ος είχε πει. Μοο που 7 μήνες αργοτερα , τα ίδια χείλη έλεγαν: Παραιτούαι της προεδρίας, με ισχύ από αύριο το μεσημέρι»

Μνημονεύεται επίσης συχνά η εξής φράση του Μπιλ Κλίντον το 1996: «Η εποχή του μεγάλου κράτους έχει τελειώσει».

Αξέχαστες έχουν μείνει επίσης δύο σκηνές.

Η Νάνσι Πελόζι να σκίζει με ελάχιστα συγκρατημένη μανία την ομιλία Τραμπ, άμα τη ολοκληρώσει αυτής, αλλά και η σκηνή που ο (τότε αντιπρόεδρος) Τζο Μπάιντεν χαριεντίζεται με κάποιον Γερουσιαστή ενώ ο Μπαράκ Ομπάμα βρισκόταν ακόμη στο βήμα

Τέλος ο ύπνος της θρυλικής Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ, της ανώτατης δικαστού των ΗΠΑ – εκλιπούσης από το 2020 κατά τη διάρκεια ομιλίας του Oμπάμα το 2015 είναι μια από τις πλέον αμήχανες στιγμές.

Η ομιλία για την κατάσταση του Εθνους ορισμένες φορές έμελλε όμως ακόμη και να αλλάξει τις ζωές των Αμερικανών

To 1848 o Πρόεδρος Tζέιμς Πολκ επιβεβαίωσε τις φήμες ότι στην Καλιφόρνια υπάρχει χρυσός, πυροδοτώντας ένα κύμα μετανάστευσης προς τα δυτικά αλλάζοντας για πάντα τον «χάρτη» των ΗΠΑ.

Με πληροφορίες από  BBC

Οι Αμερικανοί άρχισαν να «ξυρίζουν» τα drones των Χούθι: Κατέρριψαν 15 στην Ερυθρά Θάλασσα

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: