Η κ. Ζαχαροβα ίσως θα πρέπει να ξανακούσει Μίκη Θεοδωράκη: Η σοβιετική παιδεία της Ρωσίδας εκπροσώπου, η Ελληνική Εθνική Αντίσταση και ο νέος Ολοκληρωτισμός

epa11086684 Russian Foreign Minister Sergei Lavrov and Foreign Ministry’s Spokeswoman Maria Zakharova attend an annual news conference in Moscow, Russia. EPA, MAXIM SHIPENKOV




Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ, Πρώτο Θέμα

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργού Εξωτερικών, Μαρια Ζαχάροβα αποκάλυψε ότι στο σοβιετικό/ρωσικό σχολείο της άκουγε πολύ Μίκη Θεοδωράκη, και συγχρόνως κάλεσε τον ελληνα πρωθυπουργό «να μην προδώσει την μνήμη της Ελληνικής Αντίστασης».

Είναι προφανές ότι το σοβιετικό σχολείο δεν μπορεί να θεωρηθεί το υπόδειγμα ανοικτής μόρφωσης και κυρίως ελεύθερης μόρφωσης και ίσως αυτό εξηγεί και την γενική σύγχυση της κ. Ζαχαροβα.

Η ρωσική ενόχληση για το γεγονός ότι η Ελλάδα αν και ομόδοξη χώρα και για δεκαετίες συνδεδεμένη με τον μύθο του «ξανθού γένους», πήρε από την πρώτη στιγμή θέση εναντίον της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία είναι κατανοητή και ίσως δικαιολογημένη.

Δεν είναι και λίγο εκει που θεωρείς ότι έχεις μια χώρα που ανήκει στο Δυτικό στρατόπεδο, στο «τσεπάκι» σου, είτε με πολιτικούς σχηματισμούς που ακομη πιστεύουν ότι η σημερινή Ρωσία είναι η συνεχεια της «Ρωσίας των Σοβιέτ» είτε με μηχανισμούς που όχι χωρις ανταλλάγματα, από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ) μεχρι εκκλησιαστικούς κύκλους εξαγνίζουν κάθε τι το ρωσικό, διαπιστώνεις ότι η χώρα αυτή τάσσεται εναντίον σου.

  • Η για να το διατυπώσουμε καλύτερα, τάχθηκε εναντίον σου επειδή δεν μπορεί να αποδεχθεί την εισβολή και κατοχή εδαφών μιας ανεξάρτητης χώρας, επειδη αρνείται να αποδεχθεί την αλλαγή συνόρων δια της βίας για λόγους όχι απλώς ιδεολογικούς η συναισθηματικούς, αλλά επειδή η ίδια η Ελλάδα είναι απειλούμενη από αντίστοιχους αναθεωρητισμούς ,επειδή στον Ελληνισμό παραμένει ανοικτή πληγή η παράνομη εισβολή και κατοχή της βόρειας Κύπρου.

Κυρίως όμως η Ελλάδα έχει κάνει την επιλογή της εδώ και οκτώ δεκαετίες ότι ανήκει στο δυτικό στρατόπεδο και η επιλογή αυτή δυστυχώς ήρθε μετά από έναν εμφύλιο πόλεμο για τον οποίο δεν ηταν αμέτοχη η Σοβιετική Ενωση στην οποία μεγάλωσε η κ. Ζαχάροβα.

Ούτε προφανως άκουσε ποτέ γι αυτόν τον Εμφύλιο η κ. Ζαχαροβα στο σοβιετικό σχολείο της. Δεν έμαθε ότι κάποιοι επιχείρησαν να μετατρέψουν την Εθνικη Αντίσταση σε εργαλείο για την πραξικοπηματική κατάληψη της εξουσίας και μετατροπή της Ελλάδας σε «λαϊκή δημοκρατία», μπανανία επιρροής της Σοβιετικής ΄Ενωσης. Με αποτέλεσμα έναν διαλυτικό εμφύλιο πόλεμο που πήγε την Ελλάδα μισό αιώνα πίσω.

Η σημερινή αυταρχική Ρωσία κακέκτυπο της Σοβιετίας, αντιλαμβανόταν μάλλον με λάθος τρόπο το τι σημαίνει φιλικές σχέσεις με μια μικρή χώρα όπως η Ελλάδα. Ίσως υπήρχε αντίληψη ότι η φιλική σχέση σημαίνει και δορυφοροποίηση της μικρότερης χώρας, η οποία θα είναι υποχρεωμένη να ακολουθεί και να συστρατεύεται σε κάθε επιλογή του εκάστοτε Τσάρου της «ρωσικής αυτοκρατορίας».

«Η Ευρώπη ήταν διαφορετική. Το Τρίτο Ράιχ ήταν επίσης η Ευρώπη. Για μια τέτοια ναζιστική Ευρώπη θα είμαστε πάντα εχθρός» πρόσθεσε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Προφανως δεν εχει ακούσει ποτέ η δεν διδάχθηκε στο «σοβιετικό / ρωσικό» σχολείο της τον Διαφωτισμό, την ανοικτή Δημοκρατία, τον αγώνα της Δημοκρατικής Ευρώπης εναντίον του Ναζισμού. Εκείνου του Ναζισμού που του εδωσε ανάσα η Σοβιετική ΄Ενωση με το Σύμφωνο Μολότοφ – Ρίμπεντροπ πληρώνοντας τελικά η ίδια αργότερα το τίμημα αυτής της αυτοκρατορικής εμμονής να βρει «δούρειο ίππο» ώστε να κυριαρχήσει έναντι της Δύσης

Και η κ. Ζαχάροβα προφανώς δεν είναι σε θέση ,από την ασφάλεια των αξιωμάτων της , να αντιληφθεί ότι ολη η Ευρώπη πλήρωσε το βαρύ τίμημα προκειμένου να αποκρούσει τον ολοκληρωτισμό του Ναζισμού.

Όμως σε πολλές χώρες της Ευρώπης δόθηκε η μεγάλη μάχη για την απόκρουση και ενός άλλου ολοκληρωτισμού τον οποίο πιθανόν δεν αντιλήφθηκε η ιδια και λόγω ηλικίας και λόγω της ενηλικίωσης εντος της νομενκλατούρας ενός πραγματικά ολοκληρωτικού καθεστώτος.

  • Και αν θελει να μιλήσει για Ελευθερία ,για Δημοκρατία και για πόλεμο εναντίον του ολοκληρωτισμού η κ. Ζαχάροβα ίσως θα έπρεπε προηγουμένως να απολογηθεί για την δολοφονία ενός ακόμη ακίνδυνου αντικαθεστωτικού του Ναβαλνυ.

Στο σχολείο μπορεί να άκουσε Θεοδωράκη αλλά δεν κατάλαβε ποτέ ότι ο Μίκης πανω από όλα έστελνε το μήνυμα της Ελευθερίας της Δημοκρατίας και όχι του ολοκληρωτισμού.

Η κ. Ζαχαροβα ίσως θα πρέπει να ξανακούσει Θεοδωράκη. Απλως να έχει κάποιον να την τον μεταφράσει. Και καποιον να της εξηγήσει ότι η Ελληνική Αντίσταση ηταν εναντίον των Ναζί και κάθε μορφής ολοκληρωτισμού…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Ένας χρόνος διακυβέρνησης Χριστοδουλίδη: Η βαριά κληρονομιά, τα θετικά και τα λάθη – Ας του δώσουμε χρόνο, ο μηδενισμός προκαλεί ανεπανορθωτη ζημιά

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: