Φόρος τιμής από τα Αμερικανικά Ταχυδρομεία στον θρυλικό φωτογράφο Ansel Adams: «Αιχμαλώτισε» τους θησαυρούς της φύσης των ΗΠΑ [video]

FILE PHOTO: A woman looks on the photograph ‘Homage to Watkins, Yosemite 2007’ by Finnish photographer Arno Rafael Minkkinen with the photograph ‘Mount McKinley and Wonder Lake, Alaska, 1948’ by US photographer Ansel Adams (R) at the Museum of Fine Arts Boston in Boston, Massachusetts, USA, 07 December 2018. EPA, CJ GUNTHER




Ο Αμερικανός φωτογράφος Ansel Adams άκμασε αιχμαλωτίζοντας τη μεγαλοπρεπή ομορφιά των αμερικανικών τοπίων. Δουλεύοντας σε άσπρο και μαύρο, εξέλιξε μια μοναδική εικαστική γλώσσα που απέδιδε και τις λεπτομέρειες του φυσικού περιβάλλοντος και τα συναισθήματα δέους που πυροδοτούσαν μέσα του.

Ως φόρο τιμής στη δουλειά του πίσω από τον φακό της φωτογραφικής μηχανής, τα Αμερικανικά Ταχυδρομεία (USPS) κυκλοφόρησαν στις 15 του μηνός μια σειρά 16 γραμματοσήμων στα οποία «στρίμωξαν» 16 φωτογραφίες που τράβηξε ο εμβληματικός φωτογράφος τοπίου.

«Ο Ansel Adams έκανε καριέρα δημιουργώντας φωτογραφίες με εξαιρετικά ευκρινή εστίαση και σχεδόν απεριόριστη τονικότητα και λεπτομέρεια» γράφουν τα Αμερικανικά Ταχυδρομεία.

«Η ικανότητά του διαρκώς να οπτικοποιεί ένα θέμα – όχι μόνον το πώς φαινόταν στην πραγματικότητα αλλά το πώς το προσλάμβανε συναισθηματικά – οδήγησε σε ορισμένες από τις πιο φημισμένες φωτογραφίες των θησαυρών της φύσης της Αμερικής, περιλαμβανομένων του Half Dome στη Yosemite Valley της Καλιφόρνιας, των Grand Tetons του Γουαϊόμινγκ και της Denali στην Αλάσκα, της υψηλότερης βουνοκορφής στις ΗΠΑ».

Σχεδιασμένη από τον καλλιτεχνικό διευθυντή Derry Noyes, η σειρά εκδόθηκε ως γραμματόσημα Forever. Σε κάθε ένα, μία μόνον μαυρόασπρη φωτογραφία όπως η Half Dome, Merced River· Winter, Yosemite National Park, California (1938)· Tetons and Snake River· Grand Teton National Park, Wyoming (1942)· The Golden Gate and Bridge from Baker Beach, San Francisco, California (περί το 1953)· Dunes, Oceano, California (1963) — instagram.com/p/C0UGEDWLQ6o.

«Όπως τεκμηριώνεται από τις εντυπωσιακές φωτογραφίες σε αυτή τη σειρά, ο Adams αφιέρωσε μεγάλο μέρος της καριέρας του στην ανέλιξη της φωτογραφίας ως μέρος των καλών τεχνών» υπογραμμίζουν τα Αμερικανικά Ταχυδρομεία.

«Έγραφε και φωτογράφιζε εκτενώς για το Sierra Club Bulletin, εξέθετε τις φωτογραφίες του σε μουσεία σε όλη τη χώρα, έδινε διαλέξεις για την καλλιτεχνική αξία της φωτογραφίας, δίδαξε σε εργαστήρια χιλιάδες σπουδαστές και συνέβαλε στη δημιουργία του πρώτου τμήματος φωτογραφίας σε μουσείο – στο MoMA της Νέας Υόρκης».

Η παρουσίαση της σειράς έγινε με τελετή στο Yosemite National Park, με το οποίο ο Adams είχε τόσο βαθύ σύνδεσμο που μία από τις βουνοκορφές του, έναν χρόνο μετά τον θάνατό του το 1984, μετονομάστηκε σε «Mount Ansel Adams»

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Η Οσκαρική Ζιλιέτ Μπινός στο τιμόνι της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: