Έπαρση της Σουηδικής σημαίας στην έδρα του ΝΑΤΟ, στις βροχερές Βρυξέλλες, στον επί 4 μήνες άδειο ιστό: Μετά από 200 χρόνια ουδετερότητας

epa11214465 Crown Princess Victoria of Sweden, NATO Secretary General Jens Stoltenberg, and Swedish Prime Minister Ulf Kristersson attend the flag-raising ceremony to mark the accession of the Kingdom of Sweden to NATO at the Alliance headquarters in Brussels, Belgium, 11 March 2024. EPA/OLIVIER MATTHYS




Χθες, Δευτέρα, μια γκρίζα, βροχερή Δευτέρα, η σουηδική σημαία υψώθηκε έξω από την έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, σηματοδοτώντας την ένταξη της Σουηδίας ως 32ου μέλους της συμμαχίας.

Όπως αναφέρεται σε ανταπόκριση της Frankfurter Allgemeine Zeitung,

Στην πολυαναμενόμενη εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg, ο Σουηδός πρωθυπουργός Ulf Kristersson και η πριγκίπισσα Victoria, ντυμένοι σε μπλε αποχρώσεις και προστατευμένοι από ομπρέλες του ΝΑΤΟ. Το κοντάρι της σημαίας περίμενε αυτή τη στιγμή για σχεδόν τέσσερις μήνες από τον Νοέμβριο, όταν ξεκίνησαν οι προετοιμασίες.

Ο Kristersson περιέγραψε την ένταξη ως ένα ιστορικό και φυσικό βήμα μετά από πάνω από 200 χρόνια στρατιωτικής ουδετερότητας, τονίζοντας τις μακροχρόνιες προσπάθειες προετοιμασίας και ένταξης της Σουηδίας, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής στο πρόγραμμα του ΝΑΤΟ “Συνεργασία για την Ειρήνη” από το 1994 και των συμφωνιών που επιτρέπουν την παρουσία στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στο σουηδικό έδαφος από το 2016.

Η απόφαση απέκτησε σημαντική υποστήριξη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, με το μετριοπαθές κόμμα του Kristersson και τους κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες να υποστηρίζουν τελικά την κίνηση. Ο Stoltenberg εξήρε τις αμυντικές δυνατότητες και τις αυξημένες αμυντικές δαπάνες της Σουηδίας, τονίζοντας τις σύγχρονες ένοπλες δυνάμεις και τις συνεισφορές της αμυντικής βιομηχανίας

Ο ρόλος της Σουηδίας στα νέα αμυντικά σχέδια του ΝΑΤΟ, ιδίως όσον αφορά στη διασφάλιση της περιοχής της Βαλτικής Θάλασσας και της Βόρειας Ευρώπης, είναι σημαντικός, καθώς η στρατηγική τοποθέτηση για τις μεταφορές και τις αμυντικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της άμυνας του νησιού Γκότλαντ, θεωρείται κρίσιμη για την περιφερειακή ασφάλεια. Η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ενισχύει επίσης την αμυντική συνεργασία με τη Νορβηγία και τη Φινλανδία, διαμορφώνοντας μια ολοκληρωμένη αμυντική στρατηγική που δοκιμάζεται σε ασκήσεις όπως η “Nordic Response” και στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα αποτροπής προς τη Ρωσία σχετικά με τις δεσμεύσεις συλλογικής άμυνας στην περιοχή.

Frankfurter Allgemeine Zeitung [SCHWEDENS BEITRITT ZUR ALLIANZ:Die NATO bekommt einen unsinkbaren Flugzeugträger]

Εξαλλου, σχόλιο του εκδότη, της ίδιας εφημερίδας, Berthold Kohler που αναρτάται στην ιστοσελίδα της εφημερίδας αναφέρεται στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Η ύψωση της σημαίας της Σουηδίας, και όχι της λευκής σημαίας που συνέστησε ο Πάπας, έξω από την έδρα του ΝΑΤΟ σηματοδοτεί την είσοδό της ως το 32ο μέλος της αμυντικής συμμαχίας, σημειώνει ο συντάκτης.

Για πάνω από διακόσια χρόνια, η Στοκχόλμη είχε μείνει μακριά από στρατιωτικές συμμαχίες, αλλά η εισβολή του Putin στην Ουκρανία προκάλεσε την ταχεία αντίδραση της Σουηδίας, όπως και της Φινλανδίας. Η καθυστέρηση της ένταξης για κάποιους οφειλόταν στην κωλυσιεργία και τις προσπάθειες εκβιασμού της Ουγγαρίας και της Τουρκίας. Ωστόσο, ούτε καν ο Orbán και ο Erdoğan δεν μπόρεσαν να σταματήσουν την ενίσχυση της ευρωπαϊκής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, η οποία πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό στην επιθετικότητα του Ρώσου Προέδρου στην Κριμαία και την Ουκρανία. Οι ενέργειές του έχουν φιμώσει τους απολογητές της Μόσχας που συνήθιζαν να ισχυρίζονται ότι η Δύση έχει περικυκλώσει τη Ρωσία αδιαφορώντας για τα “νόμιμα συμφέροντα ασφαλείας” της.

Η εθελοντική ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ απηχεί τις αποφάσεις της Σλοβακίας, της Τσεχίας και της Ουγγαρίας πριν από 25 χρόνια, αναγνωρίζοντας τη δυνητική απειλή της Ρωσίας. Οι φόβοι αποδείχθηκαν βάσιμοι, καθιστώντας αναγκαία όχι μόνο την επέκταση του ΝΑΤΟ, αλλά και τη βαθύτερη συνεργασία και ετοιμότητα μεταξύ των κρατών μελών, τόσο σε επίπεδο εξοπλισμών όσο και στρατιωτικής συνεργασίας, επισημαίνει ο συντάκτης.

Frankfurter Allgemeine Zeitung [SCHWEDENS BEITRITT:Putins NATO]

Μερική αναδίπλωση από το Βατικανό μετά τις αντιδράσεις για τη «λευκή σημαία»: «Πρώτα απ’ όλα η επιτιθέμενη Ρωσία να σταματήσει τα πυρά»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: