Αποτέλεσμα άνευ προηγουμένου συνεργασίας και ηγεσίας του Προέδρου Χριστοδουλίδη ο θαλάσσιος διάδρομος προς Γάζα, λέει η Φον ντερ Λάιεν: Ομάδα συντονισμού ΕΕ στην Κύπρο

epa11215812 European Commission President Ursula von der Leyen speaks during a debate on ‘Council and Commission statements – Preparation of the European Council meeting of 21 and 22 March 2024’ at the European Parliament in Strasbourg, France, 12 March 2024. The EU Parliament’s session runs from 11 till 14 March 2024. EPA/RONALD WITTEK




Ομάδα συντονισμού της ΕΕ θα βρίσκεται στην Κύπρο, για τη χρηματοδότηση και την καθοδήγηση της παροχής των ειδών που αποστέλλονται ως βοήθεια στη Γάζα, ανέφερε το πρωί της Τρίτης η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, από το βήμα της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, στο Στρασβούργο.

Η κ. Φον ντερ Λάιεν, ανοίγοντας τη συζήτηση για την προετοιμασία της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 21-22 Μαρτίου, υπογράμμισε ότι η κατάσταση στη Γάζα βρίσκεται σε μία κορύφωση και γι’ αυτό πρέπει να αξιοποιηθούν όλες οι διαθέσιμες οδοί, ώστε για να φτάσει η βοήθεια στους ανθρώπους που την έχουν ανάγκη.

  • Όπως επεσήμανε η Πρόεδρος της Κομισιόν, σε αυτό το κομμάτι διαδραματίζει τον δικό του ρόλο ο θαλάσσιος ανθρωπιστικός διάδρομος της Κύπρου.

«Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, ένα πλοίο ξεκινά από την Κύπρο για τη βόρεια Γάζα. Μεταφέρει τα πιο βασικά είδη ανθρωπιστικής βοήθειας, που είναι σχεδόν τα πιο απαραίτητα σήμερα – τρόφιμα, απλά τρόφιμα για έναν πληθυσμό που αντιμετωπίζει μια ανθρωπιστική καταστροφή» είπε από το βήμα του ΕΚ η κ. Φον ντερ Λάιεν

  • «Αυτός ο θαλάσσιος διάδρομος είναι το αποτέλεσμα μιας άνευ προηγουμένου συνεργασίας και της ηγεσίας του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη» συνέχισε.

Έχουμε δουλέψει χέρι-χέρι όχι μόνο με την Κύπρο αλλά και με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο, συνέχισε. «Βρέθηκα στο λιμάνι της Λάρνακας πριν από λίγες μέρες για να παρακολουθήσω την τελική προετοιμασία πριν από την αναχώρηση του πλοίου» είπε, σημειώνοντας πως όταν είναι πλήρως λειτουργικός αυτός ο θαλάσσιος διάδρομος θα μπορεί να εγγυηθεί μια διαρκή, ρυθμιζόμενη και ισχυρή ροή βοήθειας προς τη Γάζα.

  • Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημείωσε επίσης ότι είναι η πρώτη φορά που ένα πλοίο εξουσιοδοτείται να παραδώσει βοήθεια στη Γάζα από το 2005.

Η κ. Φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε, πάντως, ότι δεν είναι αρκετή η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και ότι είναι απαραίτητη η κατάπαυση του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους.

 

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/ΕΓ/ΑΓΚ

 

«Το ταξίδι της Αμάλθειας είναι ταξίδι ελπίδας και ανθρωπιάς και μόλις ξεκίνησε»: Το μήνυμα Χριστοδουλίδη και οι ευχαριστίες της προέδρου της Κομισιόν

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: