Από την κορυφή της λίστας Forbes στη φυλακή για 25 χρόνια: Καταδικάστηκε ο «αυτοκράτορας των κρυπτονομισμάτων», Μπάνκμαν-Φριντ για οικονομική απάτη $11 δισ. [videos]

epa10770326 FTX founder Sam Bankman-Fried departs a United States federal courthouse following a bail hearing in New York, New York, USA, 26 July 2023. Bankman-Fried is facing federal charges over the collapse of his FTX cryptocurrency exchange. EPA/JUSTIN LANE




Ο Σαμ Μπάνκμαν – Φριντ,  – γνωστός και ως SBF – ή αυτοκράτορας των κρυπτονομισμάτων, καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκιση για κλοπή δισεκατομμυρίων δολαρίων από πελάτες του ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων FTX, του οποίου ήταν διευθύνων σύμβουλος και το οποίο κατέρρευσε το 2022 μέσα σε λίγα 24ωρα.

Ύστερα από δύο ώρες ακρόασης ο δικαστή Λιούις Κάπλαν,  είπε ότι ο Μπάνκμαν – Φριντ  ήξερε ότι αυτό που έκανε ήταν εγκληματικό. Ο δικαστής  επέβαλε την ποινή , αφού απέρριψε τον ισχυρισμό του Μπάνκμαν – Φριντ  ότι οι πελάτες της FTX δεν έχασαν στην πραγματικότητα χρήματα και αποφάνθηκε ότι κατέθεσε ψέματα στη δίκη.

  • Οι ένορκοι έκριναν τον 32χρονο πρώην CEO της FTX ένοχο στις 2 Νοεμβρίου για επτά κατηγορίες απάτης και συνωμοσίας που προέκυψαν από την κατάρρευση της FTX το 2022, σε μια από τις μεγαλύτερες οικονομικές απάτες στην ιστορία των ΗΠΑ.

Συνεχίζοντας την ανάλυση της ετυμηγορίας, ο δικαστής Κάπλαν είπε ότι οι πελάτες της FTX έχασαν 8 δισεκατομμύρια δολάρια, οι επενδυτές μετοχών της FTX έχασαν 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια και ότι οι δανειστές στο hedge fund της Alameda Research που ίδρυσε ο Μπάνκμαν Φράιντ έχασαν 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Ο ισχυρισμός του κατηγορουμένου ότι οι πελάτες και οι πιστωτές της FTX θα πληρωθούν πλήρως είναι παραπλανητικός, είναι λογικά εσφαλμένος, είναι κερδοσκοπικός», πρόσθεσε ο Κάπλαν. “Ένας κλέφτης που παίρνει τα λάφυρά του στο Λας Βέγκας και στοιχηματίζει με επιτυχία τα κλεμμένα χρήματα δεν δικαιούται έκπτωση στην ποινή χρησιμοποιώντας τα κέρδη του από το Λας Βέγκας για να επιστρέψει όσα έκλεψε.”

«Υπάρχουν πολλά λάθη που έκανα», είπε ο Μπάνκμαν – Φριντ στο δικαστήριο, αλλά υποστήριξε ότι η FTX είχε τη δυνατότητα να αποπληρώσει τους πελάτες όταν κατέρρευσε. «Λυπάμαι», πρόσθεσε εκφράζοντας την ελάχιστη δυνατή μεταμέλεια για τον ρόλου σε αυτό που συνέβη στην FTX . Σε όλη τη διάρκεια της δίκης του υποστήριξε ότι δεν είχε διαπράξει απάτη. Σήμερα, ωστόσο, είπε ότι πήρε «μια σειρά από κακές αποφάσεις» που «με στοιχειώνουν κάθε μέρα».

  • «Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται πραγματικά απογοητευμένοι, και ήταν πολύ απογοητευμένοι, και λυπάμαι για αυτό. Λυπάμαι για αυτό που συνέβη σε κάθε στάδιο», είπε. «Η ωφέλιμη ζωή μου μάλλον έχει τελειώσει».

Οι εισαγγελείς ανέφερε ότι ο Μπάνκμαν – Φριντ -πήρε περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια  από ανυποψίαστους πελάτες σε «μία από τις μεγαλύτερες οικονομικές απάτες» στην ιστορία των ΗΠΑ.

Η FTX αποτιμήθηκε στα 32 δισεκατομμύρια δολάρια πριν χρεοκοπήσει το 2022 ενώ ο Μπάνκμαν – Φριντ είχε δημιουργήσει μια δημόσια εικόνα που προσέλκυε διασημότητες, πολιτικούς και επιχειρηματικούς τιτάνες.

Η τιμή του Bitcoin έχει εκτοξευθεί από την κατάρρευση του FTX τον Νοέμβριο του 2022, φτάνοντας τα 70.000 δολάρια τις τελευταίες εβδομάδες. Μεγάλο μέρος του κρυπτονομίσματος που κατέχει η FTX είναι σε bitcoin.

Ο Ντάμιαν Ουίλιαμς, εισαγγελέας των ΗΠΑ για τη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης, δήλωσεότι η ποινή κάθειρξης 25 ετών  «θα αποτρέψει τον κατηγορούμενο από το να διαπράξει ξανά απάτη και είναι ένα σημαντικό μήνυμα για άλλους που μπορεί να μπουν στον πειρασμό να εμπλακούν σε οικονομικά εγκλήματα ότι η δικαιοσύνη θα είναι ταχεία και οι συνέπειες θα είναι σοβαρές».

 

Με πληροφορίες από The Guardian/BBC/ CNN

Φονική επίθεση στο Ρόκφορντ των ΗΠΑ: Άνδρας δολοφόνησε με μαχαίρι τέσσερα άτομα και τραυμάτισε αλλά πέντε

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: