Colpo Grosso από τους… καλύτερους: Έκαναν €600 εκατ. του ιταλικού Ταμείου Ανάκαμψης βίλες, super cars, Rolex και κρυπτονομίσματα – 22 συλλήψεις

Μερικά από τα κατασχεθέντα μετά την επιδρομή των ευρωπαϊκών αρχών. Photo via European Public Prosecutor’s Office (eppo.europa.eu)




Η αστυνομία συνέλαβε την Πέμπτη περισσότερους από 20 υπόπτους σε Ιταλία, Αυστρία, Ρουμανία και Σλοβακία στο πλαίσιο μιας μεγάλης έρευνας για μαζική απάτη που συνδέεται με το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ μετά την πανδημία.

Κατόπιν αιτήματος των εισαγγελέων της ΕΕ, 150 αξιωματικοί από την οικονομική αστυνομία και μονάδες για καταπολέμηση της απάτης μετά από επιδρομή συνέλαβαν οκτώ άτομα, ενώ άλλα 14 τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό μετά από διασυνοριακή έρευνα για εγκληματική οργάνωση

Το ύψος της απάτης εκτιμάται ότι φτάνει τα 600 εκατομμύρια ευρώ και συνδέεται με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ (RRF) για την Ιταλία, αναφέρει το Politico.

Η αστυνομία πραγματοποίησε επίσης έφοδο σε σπίτια και επιχειρήσεις και προχώρησε σε κατάσχεση και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων, όπως διαμερίσματα και βίλες, κρυπτονομίσματα, ρολόγια Rolex, χρυσάφι και κοσμήματα, καθώς και μια Lamborghini, μια Porsche και ένα Audi Q8.

Η Ιταλία είναι ο μεγαλύτερος δικαιούχος του Ταμείου οικονομικής ανάκαμψης της ΕΕ μετά την Covid, με 191,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις και δάνεια προς διαχείριση και δαπάνη. Η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι δέχεται πιέσεις να τηρήσει τις προθεσμίες δαπανών και ολοκλήρωσης του έργου του ταμείου.

Η αστυνομία είπε ότι η φερόμενη απάτη διενεργήθηκε από εγκληματική ένωση συμπεριλαμβανομένων επαγγελματιών με εμπειρία στην υποβολή αιτήσεων για δημόσια χρηματοδότηση, οι οποίοι βοήθησαν στην εξασφάλιση μετρητών για έργα αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που είχαν σκοπό να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα και την ψηφιοποίηση σε ιταλικές εταιρείες.

Η οικονομική αστυνομία ανασυγκρότησε ύποπτες συναλλαγές και εντόπισε «το ξέπλυμα τεράστιων παράνομων κερδών που πραγματοποιήθηκε μέσω ενός σύνθετου δικτύου εικονικών εταιρειών που δημιουργήθηκαν έξυπνα στην Ιταλία, την Αυστρία, τη Σλοβακία και τη Ρουμανία», ανέφερε η ιταλική οικονομική αστυνομία σε δήλωσή της.

Η ομάδα χρησιμοποίησε μια «…εξευγενισμένη συσκευή ξεπλύματος χρήματος χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνολογίες όπως διακομιστές cloud που βρίσκονται σε μη συνεργάσιμες χώρες, κρυπτογραφικά περιουσιακά στοιχεία και τεχνητή νοημοσύνη για την παραγωγή πλαστών εγγράφων».

Την τελευταία δεκαετία, τα εγκληματικά συνδικάτα έχουν γίνει ολοένα και πιο επιδέξια στο να αποσπούν κεφάλαια που διανέμει η ΕΕ για ανάπτυξη και ανασυγκρότηση. Οι εγκληματικές οργανώσεις έχουν διαφοροποιηθεί από τις παραδοσιακές ροές χρήματος, όπως ο εκβιασμός και η ληστεία και έχουν στραφεί στις επιδοτήσεις της ΕΕ που παρέχουν μια πιο… προσοδοφόρα και αξιόπιστη ροή εισοδήματος.

Οι επιχειρήσεις των αστυνομικών αρχών  πραγματοποιούνται σε όλη την Ευρώπη με τη συμμετοχή αστυνομικών δυνάμεων σε Σλοβακία, τη Ρουμανία και την Αυστρία, καθώς και την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO).

Ο αριθμός των ερευνών απάτης που σχετίζονται με το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ εκτινάχθηκε στα ύψη το 2023, έγραψε η EPPO —η οποία είναι υπεύθυνη για τη διερεύνηση και τη δίωξη εγκλημάτων κατά των οικονομικών συμφερόντων του μπλοκ— στην ετήσια έκθεσή της .

Πάνω από 200 έρευνες για απάτη ξεκίνησαν πέρυσι σχετικά με το ταμείο RRF σε όλη την ΕΕ, αξίας άνω των 800 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το 2022, όταν η εκταμίευση των μετρητών βρισκόταν στις πρώτες φάσεις της, ξεκίνησαν μόλις 15 έρευνες.

Οι έρευνες που σχετίζονται με τα ταμεία ανάκαμψης αντιπροσωπεύουν πλέον περίπου το 15% όλων των ερευνών απάτης που διεκπεραιώνονται από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.

Η Ιταλία βρίσκεται υπό ιδιαίτερη επιτήρηση από τους εισαγγελείς για τη διαχείριση του ταμείου ανάκαμψης, με 179 ανοιχτές έρευνες για τη χρήση μετρητών.

Απατεώνες ιδρύουν εικονικές εταιρείες ή δωροδοκούν δημόσιους αξιωματούχους σχεδόν στο ένα τέταρτο όλων των υποθέσεων στο ραντάρ του, ανέφεραν οι Ευρωπαίοι εισαγγελείς στην έκθεση.

Follow the money: Πόλεμος κατά του οργανωμένου εγκλήματος από ανεξάρτητους εισαγγελείς στην Ε.Ε. – Κατασχέθηκαν 4,1 δισ. ευρώ το 2023

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: