Αγαπηδάκη: Η Τεχνητή Νοημοσύνη μας δίνει τη δυνατότητα να σώζουμε ζωές

File Photo Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη μιλάει σε ενημερωτική ημερίδα του υπουργείου Υγείας για τους διοικητές των Νοσοκομείων της χώρας, που γίνεται στο αμφιθέατρο της Εθνικής Πινακοθήκης, Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές




Σε ειδική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα η παρουσίαση της «Γνώμης» της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και Τεχνοηθικής για τις «Εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Υγεία στην Ελλάδα», του πρώτου επίσημου ελληνικού κειμένου που ασχολείται με το εξειδικευμένο ζήτημα του αντικτύπου της ανάπτυξης και χρήσης εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης στην υγεία.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου, στην Πλάκα, παρουσιάστηκε η «Γνώμη» που σύμφωνα με την ΕΕΒΤ «χαρτογραφεί τα ηθικά ζητήματα που εγείρουν οι εφαρμογές της ΤΝ, τα προσεγγίζει μέσα από ένα συνδυασμό ηθικών αλλά και λειτουργικών – διαδικαστικών αρχών, και διατυπώνει τεκμηριωμένες και υλοποιήσιμες προτάσεις για την αρμονική ενσωμάτωση των εφαρμογών ΤΝ στο ελληνικό σύστημα παροχής υπηρεσιών υγείας». Σημειώνεται ότι η ΕΕΒΤ έχει συστήσει μία ομάδα εμπειρογνωμόνων για τη διαρκή υποστήριξη των θεμάτων της ΤΝ και έχει οργανώσει επανειλημμένες ακροάσεις επιστημόνων και εκπροσώπων φορέων.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη αναπτύσσεται ραγδαία και αναμένεται να έχει μεγάλο αντίκτυπο. Η αξιοποίησή της στον τομέα της υγείας μπορεί να έχει πολλαπλές θετικές επιπτώσεις και να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για την επιστημονική κοινότητα, ανέφερε κατά το χαιρετισμό της, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Όπως είπε, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αξιοποιηθεί από την διάγνωση / έγκαιρη πρόγνωση, τις θεραπευτικές επιλογές, τη συνολική εκτίμηση των αναγκών για κάθε ασθενή ξεχωριστά, συμπαρασύροντας ολόκληρη την οργάνωση των συστημάτων Υγείας. Η κ. Αγαπηδάκη εκτίμησε ότι πως στο μέλλον η τεχνητή νημοσύνη θα παίξει ακόμα πιο καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία νέων φαρμάκων. Η λέξη κλειδί εδώ είναι ο χρόνος, είπε και συνέχισε: Η τεχνητή νοημοσύνη θα μας γλιτώνει από χρονοβόρες διαδικασίες, που είναι κρίσιμες κυρίως σε επείγουσες καταστάσεις. Σε τέτοιες περιπτώσεις για παράδειγμα, η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να φανεί σωτήρια, θα μας επιτρέπει να κερδίσουμε σημαντικό χρόνο, δίνοντας μας αποτελεσματικές, άμεσες λύσεις, σώζοντας ζωές, τόνισε.

Η ίδια σημείωσε ότι στο πλαίσιο της ψηφιακής υγείας, η κυβέρνηση επεκτείνει το έργο της τηλεϊατρικής, έτσι ώστε «να καλύψουμε κάθε σπιθαμή της χώρας, τα νησιά μας, τις ορεινές και αγροτικές περιοχές».

Η αναπληρώτρια υπουργός ανακοίνωσε ότι σε συνδυασμό με το δίκτυο τηλεϊατρικής και τον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας, «πρόκειται να ενεργοποιηθεί μία υπηρεσία με φορητές συσκευές (“wearables”) οι οποίες θα καταγράφουν καθημερινά τους καρδιακούς παλμούς και μία σειρά από άλλα βιομετρικά δεδομένα των πολιτών, προκειμένου να εξασφαλίζουν την καλύτερη ρύθμιση των χρονίων νοσημάτων που αφορούν στα καρδιαγγειακά και την έγκαιρη μετάβαση του ασθενούς στο νοσοκομείο. Παράλληλη, η χρήση της τηλεϊατρικής θα επεκταθεί και στον ΕΟΔΥ, όπου θα μας βοηθήσει στην καλύτερη διαχείριση των ασθενειών και κυρίως όσον αφορά πανδημίες μολυσματικών ασθενειών».

Στο εγγύς μέλλον, κατέληξε η κ. Αγαπηδάκη, η τεχνολογία εν γένει θα αποτελέσει σύμμαχο στην προσπάθεια «για μια ιατρική ακριβείας και μη χρονοβόρα. Η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί ένα εργαλείο με τεράστιες δυνατότητες και μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στον τομέα της υγείας, ωστόσο να έχουμε στο νου μας ότι δε μπορεί να υποκαταστήσει επουδενί τον ανθρώπινο παράγοντα, αλλά να λειτουργεί διευκολύνοντάς μας».

Η ‘Αννα – Μισέλ Ασημακοπούλου, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αντιπρόεδρος Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου, επεσήμανε από την πλευρά της: «Η κυβέρνηση δεν περιορίζεται σε ρόλο θεατή αλλά παίζει ένα πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρωπαϊκή σκηνή, και αυτό είναι ιδιαίτερο όταν μιλάμε για τη χρήση των νέων τεχνολογιών και δη της Τεχνητής Νοημοσύνης. Η ΤΝ όντως επαναπροσδιορίζει το μέλλον μας, η υγεία θα είναι το πιο πολύτιμο αγαθό, η ΤΝ διαθέτει τεράστιο δυναμικό για να βελτιώσει την ποιότητα της υγειονομικής περίθαλψης, τις προσφερόμενες υπηρεσίες, να έχουμε ταχύτερη πρόσβαση, εξατομικευμένες ιατρικές φροντίδες. Δίνει επίσης ώθηση στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων, νέων θεραπειών, με στόχο την αντιμετώπιση ασθενειών, την ανάπτυξη συστημάτων ιατρικής διάγνωσης που θα βοηθήσουν τους γιατρούς μας να είναι πιο ακριβείς και πιο έγκαιρα να διαγιγνώσκουν τα προβλήματα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχουν πολλές δυνατότητες. Θέλουμε όμως ένα ανθρωποκεντρικό και ισορροπημένο ευρωπαϊκό πλαίσιο για την ΤΝ, που στηρίζεται στο δίκαιο στην ηθική και στους κατάλληλους κανόνες».

Ο Χαράλαμπος Τσέκερης, αντιπρόεδρος και προεδρεύων της ΕΕΒΤ, στην ομιλία του τόνισε: «Αυτή η Γνώμη για την ηθική της ΑΙ στην υγεία, είναι η πρώτη Γνώμη σε μια σειρά Γνωμών της ΤΝ, σε διάφορα πεδία δραστηριότητας και σε διάφορους τομείς δημόσιας πολιτικής. Δημιουργείται δηλαδή ένας ηθικός χώρος που θα τροφοδοτήσει την ψηφιακή ρύθμιση και την ψηφιακή διακυβέρνηση ενώ αυτή τη στιγμή γίνονται διαδικασίες ακρόασης για την εκφώνηση της ‘Γνώμης’ για την ηθική της ΤΝ στην εκπαίδευση. Είμαστε η πρώτη επιτροπή ηθικής στην Ευρώπη ίσως και στον κόσμο, που βάζει στο ίδιο πλαίσιο την ηθική με την τεχνοηθική. Σε μια περίοδο πανδημίας, θεσμοθετήσαμε την ψηφιακή ηθική και έρχονται τώρα αρκετά χρόνια μετά, όλες οι χώρες της ΕΕ, να εισηγούνται τέτοιες επιτροπές. Η παραγωγή ψηφιακής καινοτομίας είναι εξίσου σημαντική με την ηθική και ρυθμιστική διακυβέρνηση της καινοτομίας με τρόπο που αντανακλά τις γενικές ηθικές αρχές και τις αξίες της κοινωνίας μας».

Ο Θεόδωρος Τροκάνας, δρ Νομικής, επιστημονικός συνεργάτης ΕΕΒΤ, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Αυτό που μας βασάνισε πολύ ήταν η επιλογή του ορισμού, πως θα ορίσουμε την τεχνική νοημοσύνη χωρίς να είναι υπερβολικά τεχνικό ώστε να μπορεί και ο μέσος άνθρωπος να καταλαβαίνει. Φτάσαμε στο οτι η τεχνική νοημοσύνη είναι ένα υπολογιστικό σύστημα το οποίο για ένα σύνολο συγκεκριμένων στόχων και σύμφωνα με τα δεδομένα που δέχεται ως είσοδο, είναι ικανό να συνάγει πως να παράγει συγκεκριμένα αποτελέσματα που να μπορούν να επηρεάσουν το περιβάλλον, το φυσικό ή το εικονικό. Ήταν πολύ σημαντικό για τα μέλη της επιτροπής να σκεφτούμε και να αξιολογήσουμε την ανάπτυξη και τη χρήση των εφαρμογών της ΤΝ στην υγεία υπό το πρίσμα μιας σειράς θεμελιωδών αρχών. Χωρίσαμε τις αρχές σε δύο μεγάλες κατηγορίες, στις ηθικές στις κλασσικές αρχές και στις διαδικαστικές αρχές. Στις ηθικές συγκαταλέγονται η αυτονομία, η ιδιωτικότητα η ωφέλεια, η πρόκληση βλάβης η δικαιοσύνη, η ίση μεταχείριση, ενώ στις διαδικαστικές αρχές έχουμε τις αρχές της πρόληψης, της προφύλαξης, της επεξηγησιμότητας και της συμπληρωματικότητας, είναι κάτι που είναι και καινοτομία της Γνώμης, ότι η ΑΙ δεν πρέπει να υποκαθιστά τον άνθρωπο αλλά να λειτουργεί συμπληρωματικά».

Η ομότιμη καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και μέλος της ΕΕΒΤ, Ισμήνη Κριάρη, τόνισε πως: «Η ΤΝ έχει την ιδιότητα ότι πρόκειται να επηρεάσει όλες τις πτυχές της ζωής μας στο μέλλον και όταν λέμε όλες τις πτυχές, εννοούμε τα πάντα. Όταν θα φτάσουμε στο επίπεδο να έχουμε αλληλεπίδραση μεταξύ μιας μηχανής και ενός εγκεφάλου τότε το θέμα δεν θα είναι μονάχα θέμα τεχνολογικό ούτε τεχνοκρατικό διότι εκείνη τη στιγμή θα πρέπει να αποφασίσουμε ως κοινωνία ως που θέλουμε να φτάσουμε».

Στην εκδήλωση μίλησαν ακόμη ο ειδικός γραμματέας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού της προεδρίας της κυβέρνησης Γιάννης Μαστρογεωργίου, η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Φωφώ Καλύβα, ο ομότιμος καθηγητής Γενικής Βιολογίας-Iατρικής Μοριακής Γενετικής της Ιατρικής Σχολής, του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος ΕΕΒΤ Νικόλαος Μοσχονάς και η καθηγήτρια τμήματος Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής Πανεπιστημίου Αιγαίου και πρόεδρος του Ινστιτούτου για το Δίκαιο Προστασίας της Ιδιωτικότητας, των Προσωπικών Δεδομένων και την Τεχνολογία του EPLO, Λίλιαν Μήτρου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε έξαρση συνεχίζει η γρίπη: Πτώση σε όλους τους δείκτες κορωναϊού, αλλά με 18 θανάτους σε μια εβδομάδα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: