«Βρυχάται» ξανά το ηφαίστειο του Γκρίνταβικ στην Ισλανδία: Ποτάμια από εκατ. τόνους μάγματος, συνεχείς εκρήξεις [live, video]

FILE PHOTO: A handout picture provided by Iceland Civil Defense shows a volcanic eruption north of Grindavik, Iceland, 18 December 2023. EPA, Iceland Civil Defense (almannavarnadeild) / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Ηφαίστειο στην χερσόνησο Ρεϊκιάνες, στη νοτιοδυτική Ισλανδία, εξερράγη σήμερα για δεύτερη φορά φέτος, ανακοίνωσε η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας. Πρόκειται για την έκτη έκρηξη του ηφαιστείου αυτού από το 2021.

Βίντεο σε απευθείας μετάδοση από την περιοχή δείχνουν «συντριβάνια» λάβας να βγαίνουν από ρωγμές στο έδαφος.

«Προειδοποίηση: Άρχισε ηφαιστειακή έκρηξη βόρεια του Σιλινγκάρφελ», αναφέρει σε μήνυμά της η μετεωρολογική υπηρεσία στον ιστότοπό της. Το κέντρο spa με θερμές πηγές Blue Lagoon που βρίσκεται κοντά έκλεισε σήμερα, προσθέτει.

Η προηγούμενη έκρηξη του ηφαιστείου άρχισε στις 14 Ιανουαρίου και διήρκεσε περίπου δύο μέρες, με ποτάμια λάβας να φτάνουν στα περίχωρα της πόλης Γκρίνταβικ, της οποίας οι σχεδόν 4.000 κάτοικοι είχαν απομακρυνθεί από τις εστίες τους, τυλίγοντας στις φλόγες ορισμένα σπίτια.

Το όρος Σιλινγκάρφελ βρίσκεται βόρεια της Γκρίνταβικ, αλλά προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί αν η σημερινή έκρηξη του ηφαιστείου θα επηρεάσει την πόλη αυτή που δραστηριοποιείται στην αλιεία.

Οι αρχές της Ισλανδίας άρχισαν τον Νοέμβριο να σκάβουν αναχώματα που μπορούν να βοηθήσουν στην εκτροπή της ροής της λάβας μακριά από τα σπίτια και κρίσιμες υποδομές.

Μολονότι το επίπεδο της απειλής έχει υποβαθμιστεί από το σύστημα προειδοποίησης για εκρήξεις ηφαιστείων, οι τοπικές αρχές προειδοποίησαν για περαιτέρω εκρήξεις καθώς το έδαφος στην περιοχή συνέχισε να ανυψώνεται λόγω της υπόγειας συσσώρευσης μάγματος.

Η Ισλανδία, το μέγεθος της οποίας είναι περίπου ίδιο με αυτό της αμερικανικής πολιτείας Κεντάκι, έχει πάνω από 30 ενεργά ηφαίστεια, τα οποία την καθιστούν δημοφιλή προορισμό του ηφαιστειακού τουρισμού – ενός εξειδικευμένου κλάδου που προσελκύει χιλιάδες ταξιδιώτες.

Οπως αναφέρει το livescience υπολογίζεται ότι 318 εκατομμύρια κυβικά πόδια μάγματος βρίσκονται τώρα κάτω από το Svartsengi, το οποίο φιλοξενεί το θέρετρο Blue Lagoon και το γεωθερμικό εργοστάσιο Svartsengi. Αυτός ισοδυναμεί με τον όγκο περίπου 3.600 ολυμπιακών διαστάσεων πισίνες.

Πριν από λίγες ημέρες, την 1η Φεβρουαρίου, ο όγκος του μάγματος αναφέρθηκε ότι ήταν 230 εκατομμύρια κυβικά πόδια, με τον αρμόδιο οργανισμό (ΙΜΟ) να προειδοποιεί ήδη τους αξιωματούχους ότι το ηφαίστειο ετοιμαζόταν να εκραγεί ξανά .

“Η εκτιμώμενη ποσότητα μάγματος κάτω από το Svartsengi έχει πλέον φτάσει στο κατώτερο όριο της ποσότητας που πιστεύεται ότι είχε συσσωρευτεί εκεί πριν από την τελευταία έκρηξη”, έγραψαν εκπρόσωποι του ΙΜΟ τη Δευτέρα (5 Φεβρουαρίου).

Τα ποτάμια της λάβας

Η προηγούμενη έκρηξη ξεκίνησε στις 14 Ιανουαρίου και διήρκεσε περίπου δύο ημέρες, με τις ροές λάβας να φτάνουν μέχρι τα περίχωρα της ψαροχώρας Γκρίνταβικ.

Τότε, σχεδόν 4.000 κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις κατοικίες τους, ενώ ορισμένα σπίτια τυλίχθηκαν στις φλόγες.

Τα τελευταία τρία χρόνια, στην ευρύτερη περιοχή έχουν σημειωθεί έξι ηφαιστειακές εκρήξεις. Στις 10 Νοεμβρίου, αντιμέτωπες με έναν ανησυχητικό αριθμό σεισμών και υποψίες για την ύπαρξη μάγματος κάτω από το χωριό, οι αρχές της Ισλανδίας διέταξαν την εκκένωση του Γκρίνταβικ, όπου ζούσαν 3.800 άνθρωποι.

Πολλά σπίτια καταστράφηκαν από τη σεισμική δραστηριότητα. Οι κάτοικοι ήλπιζαν να επιστρέψουν όταν η συχνότητα των σεισμών μειώθηκε – ωστόσο στα μέσα Δεκεμβρίου ξεκίνησε μια ισχυρή έκρηξη, που διήρκεσε τρεις ημέρες και δημιούργησε μεγάλες ρωγμές και ποτάμια λάβας.

Ακολούθησαν νέες ρωγμές, με την ηφαιστειακή δραστηριότητα να συνεχίζεται και τον Ιανουάριο. Αν και, μέσω έργων, το μεγαλύτερο μέρος της ροής της λάβας οδηγήθηκε μακριά από τα σπίτια, ένα μέρος της έφτασε στο χωριό, μέσα από νέες ρωγμές. Πρόκειται για πιο εκτεταμένες φυσικές καταστροφές στην Ισλανδία εδώ και 51 χρόνια.

Πλέον, οι κάτοικοι του Γκρίνταβικ βρίσκονται διασκορπισμένοι σε όλη την Ισλανδία, αδυνατώντας να επιστρέψουν στα σπίτια τους, με τις ζωές τους να έχουν ανατραπεί από τον Νοέμβριο.

Ορισμένοι εξ αυτών, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, διαμαρτύρονται για τις αντικρουόμενες πληροφορίες που λαμβάνουν, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε να υπάρχει καλύτερη προετοιμασία, δεδομένου ότι οι πρώτες εκρήξεις σημειώθηκαν προ τριών ετών.

Ακόμα κι αν επιτραπεί –άγνωστο πότε- στους κατοίκους να επιστρέψουν, ορισμένοι δύσκολα θα γυρίσουν στο Γκρίνταβικ. Κάποιοι εξ αυτών συνεχίζουν να πληρώνουν στεγαστικά δάνεια για σπίτια τα οποία έχουν εγκαταλείψει.

Οι κάτοικοι της πόλης λαμβάνουν επίδομα στέγασης και ένα νομοσχέδιο της Βουλής θα έχει ως στόχο να αμβλύνει τα προβλήματά τους. Ως μεγαλύτερο αντίπαλό τους, οι πολίτες περιγράφουν την αβεβαιότητα, καθώς η μοίρα του Γκρίνταβικ παραμένει άγνωστη, υπό τον φόβο μιας νέας ηφαιστειακής έκρηξης.

Με πληροφορίες από Reuters, BBC, livescience

Εσβησαν οι πυρκαγιές στη Χιλή και τώρα μετρούν νεκρούς και καταστροφές: Δεν γνωρίζουν καν πόσοι αγνοούνται

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: