Το Κάιρο επιθυμεί να αγοράσει φυσικό αέριο από το κοίτασμα «Κρόνος» της Κυπριακής ΑΟΖ: «Πιέζει» για συμφωνία η Αίγυπτος σε συνάντηση των υπουργών Ενέργειας

Ο υπουργός Πετρελαίου και Υδάτινων Πόρων της Αιγύπτου, Τάρεκ ελ Μόλλα με τον υπουργό Ενέργειας της Κύπρου, Γιώργο Παπαναστασίου. Φωτογραφία Hellas Journal, You Tube via Omega Channel




Το έντονο ενδιαφέρον του Καΐρου για το κοίτασμα Κρόνος, επιβεβαιώθηκε και επίσημα σε ανώτερο επίπεδο, δια του υπουργού Πετρελαίου και Υδάτινων Πόρων της Αιγύπτου, Τάρεκ ελ Μόλλα, μετέδωσε η Χριστίνα Μαύρου στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού Omega.

Ο Τάρεκ ελ Μόλλα, σε συνάντηση που είχε με τον Κύπριο ομόλογό του, Γιώργο Παπαναστασίου στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, όχι μόνο διεμήνυσε ότι επιθυμεί την προμήθεια φυσικού αερίου από το Κρόνος, λόγω τεράστιων εγχώριων αναγκών, αλλά θέλει μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας.

Λόγω ακριβώς του έντονου ενδιαφέροντος, η ιταλική ΕΝΙ αναμένεται εντός του έτους να λάβει και τη σχετική επενδυτική απόφαση για την ανάπτυξη του κοιτάσματος, με στόχο την έναρξη της παραγωγής εντός του 2026.

«Aνασκόπησαν τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, με έμφαση στα πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα της γεώτρησης αξιολόγησης στην ανακάλυψη φυσικού αερίου «Cronos», εντός του Τεμαχίου 6 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας», αναφέρει το Υπουργείο Ενέργειας.

«Ο Υπουργός Τάρεκ Ελ-Μόλλα τόνισε ότι η συνεργασία μεταξύ Αιγύπτου-Κύπρου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου φέρνει κοινά οφέλη και στις δύο πλευρές. Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες συνεργασίας με την Κύπρο, που υποστηρίζονται από τις υποδομές φυσικού αερίου της Αιγύπτου και τις αυξανόμενες ανακαλύψεις αερίου στην Κύπρο».

Σενάριο ανάπτυξης που φαίνεται να κερδίζει έδαφος, η διασύνδεση του Κρόνος με το αιγυπτιακό ΖΟΡ πιθανότατα με αγωγό. 60 χιλιόμετρα η μεταξύ τους απόσταση, και από εκεί κατάληξή του αερίου στο τερματικό υγροποίησης στην Νταμιέττα.

Η ιταλική ΕΝΙ έχει την άδεια του ΖΟΡ, ενώ είναι η διαχειρίστρια εταιρεία του τερματικού της Νταμιέττα. Εντός Μαρτίου, αντιπροσωπεία αξιωματούχων της ιταλικής εταιρείας αναμένεται στην Κύπρο προκειμένου να παρουσιάσει στις αρχές της το πλάνο ανάπτυξης του Κρόνος.

Συνάντηση του Κύπριου ΥΠΕΞ με αντιπροσωπεία της Αμερικανοϊσραηλινής Επιτροπής (ΑΙPΑC): Στην ατζέντα περιφερειακές εξελίξεις και εταιρική σχέση Κύπρου-ΗΠΑ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: