Στο κέντρο της Καρδίτσας και της Λάρισας με τα τρακτέρ οι αγρότες: Πέταξαν γάλα, σιτάρι και άχυρα [videos]

Αγρότες πετούν γάλα στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας Πηγή Photo: Screenshot via YouTube




Τις κινητοποιήσεις τους συνεχίζουν όλο και πιο δυναμικά οι αγρότες, οι οποίοι παραμένουν στα μπλόκα και στους δρόμους.

Άκρως μαχητικό και μαζικό σε συμμετοχή ήταν το συλλαλητήριο που οργάνωσαν το απόγευμα της Παρασκευής, στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας. Στο συλλαλητήριο έλαβαν μέρος πολλοί φορείς, εκπρόσωποι σωματείων και πολίτες προκειμένου να συμπαρασταθούν στον αγώνα των αγροτών ενώ επάνω στην πλατεία ανέβηκαν και αρκετά τρακτέρ που έφθασαν από το μπλόκο στον κόμβο του Ε65. Μάλιστα, οι αγρότες έριξαν άχυρα και γάλα για να δείξουν ότι ούτε τα προϊόντα τους δεν μπορούν να πουλήσουν.

«Βγήκαμε με τα τρακτέρ στους δρόμους επειδή αντιμετωπίζουμε πρόβλημα επιβίωσης», σημειώνει η Συντονιστική Επιτροπή του Μπλόκου και προσθέτει: «Οι ολοκληρωτικές καταστροφές στην παραγωγή μας από τις πλημμύρες μάς έχουν αφήσει χωρίς εισόδημα, ενώ ζούμε με την αγωνία αν και πότε θα μπορέσουμε ξανά να παράγουμε. Ταυτόχρονα παραμένουν και συνεχώς μεγαλώνουν τα προβλήματα που σχετίζονται με το υψηλό κόστος παραγωγής και τις περικοπές στις επιδοτήσεις – ενισχύσεις που επιβάλλει η ΚΑΠ της ΕΕ.




Η κυβέρνηση, ενώ στα λόγια αναγνωρίζει το μέγεθος των προβλημάτων μας και το δίκαιο των αιτημάτων μας, στην πράξη δεν κάνει κάτι ουσιαστικό για να μας βοηθήσει. Υπόσχεται μερικά ψίχουλα για να μας κοροϊδέψει και να φύγουμε από τα μπλόκα. Ομως, όσο νηστικοί κι αν είμαστε, δεν πρόκειται να αρκεστούμε στα ψίχουλα. Δεν ζητάμε πολλά, αλλά τα άκρως αναγκαία για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε και να συνεχίσουμε να παράγουμε».

 

Στο μεταξύ, σε κινητοποίηση με τρακτέρ προχώρησαν οι αγρότες και στο κέντρο της Λάρισας, προερχόμενοι απο το μπλόκο του Πλατυκάμπου.

Οι αγρότες μετά από σύσκεψη που πραγματοποίησαν στην Νίκαια, επέλεξαν να κινηθούν με κορναρίσματα προς την κεντρική πλατεία της Λάρισας όπου και θα διανυκτερεύσουν, θέλοντας να προβάλουν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους.

Ο Τυρναβίτης αγρότης, Κυριάκος Τσικριτσής, δήλωσε ότι οι αγρότες ζητούν να λυθούν τα προβλήματά τους, υποστηρίζοντας ότι «υπήρξε παγετός, χαλαζοπτώσεις και περονόσπορος στα αμπέλια, ο οποίος δεν αποζημιώνεται από το κράτος». Παράλληλα είπε πως οι αγρότες διεκδικούν αφορολόγητο πετρέλαιο, χαμηλές τιμές στο αγροτικό ρεύμα και 100% αποζημιώσεις για όλες τις πλημμυροπαθείς περιοχές.

Στην σημερινή κινητοποίηση των αγροτών βρέθηκαν εκπρόσωποι σωματείων και φοιτητικών συλλόγων, δηλώνοντας την στήριξή τους στους αγώνες του αγροτικού κόσμου.

Συνεχίζονται οι αποκλεισμοί της εθνικής οδού

Σε δίωρο αποκλεισμό της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Νέων Μουδανιών, στο ύψος της Πορταριάς προχώρησαν και σήμερα αγρότες της Χαλκιδικής.

Νωρίτερα, αγρότες απέκλεισαν για περίπου 15 λεπτά την εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Αθηνών, στο ύψος των Μαλγάρων, στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη.

6 Θεσσαλοί αγρότες στην 15μελή επιτροπή που θα βρεθεί στο Μαξίμου

Ενόψει της συνάντησής τους με τον πρωθυπουργό που θα γίνει τελικά το μεσημέρι της Τρίτης, πληροφορίες αναφέρουν πως 6 άτομα απο την επιτροπή Θεσσαλίας έχουν «κλειδώσει». Πρόκειται για 2 Λαρισαίους, 2 Καρδιτσιώτες, έναν εκπρόσωπο από Καρδίτσα και έναν από Μαγνησία. Ζητούν λύσεις στα προβλήματά τους και κυρίως χρονοδιαγράμματα για την καταστροφή από την κακοκαιριά Daniel.

Αιτήματα επιβίωσης

Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι διεκδικούν:

  • Μείωση του κόστους παραγωγής με μέτρα όπως: Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου, πλαφόν 7 λεπτά/KWh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα, επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
  • Να μην εφαρμοστεί και να επαναδιαπραγματευτεί η Νέα ΚΑΠ.
  • Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής ώστε να έχουν εισόδημα για τις βιοποριστικές και καλλιεργητικές ανάγκες τους.
  • Εργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας.

Κασσελάκης από Καρδίτσα: Είναι αδιανόητο να είσαι αγρότης και να μην μπορείς να επιβιώσει

«Οι άνθρωποι μοχθούν εδώ και χρόνια και έχουν γίνει οι σύγχρονοι σίσυφοι της κοινωνίας. Είναι αδιανόητο το να είσαι αγρότης και να μην μπορείς να επιβιώσεις. Βλέπεις αυτό που παράγεις να πωλείται ακριβά στο super market και να αναρωτιέσαι πού χάνεται όλο αυτό».

Αυτά τόνισε σήμερα από το μπλόκο του Ε65 ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Στέφανος Κασσελάκης στο πλαίσιο της περιοδείας του. Ο ίδιος τόνισε επίσης πως ζούμε μια στρεβλή οικονομική πραγματικότητα, όπου οι ελεύθερες αγορές δεν δουλεύουν για τους καταναλωτές και δεν δουλεύουν για τους παραγωγούς, πλουτίζουν ελάχιστοι και πλουτίζουν αδρά αυτοί οι ελάχιστοι.

Ο κ. Κασσελάκης είπε πως αυτό πρέπει να αλλάξει και το πρώτο βήμα για τα απολύτως δίκαια αιτήματα των αγροτών, να καταργηθεί ο φόρος στα καύσιμα στο αγροτικό πετρέλαιο, να υπάρξει πλαφόν στο ηλεκτρικό ρεύμα και επιτέλους να υπάρξει και πλαφόν σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε πώς υπάρχουν πολιτικές λύσεις άμεσες, δεν είναι δυνατόν ο γεωργός, ο κτηνοτρόφος να πουλάει τα προϊόντα κάτω από το κόστος παραγωγής. Πώς γίνεται αυτό; Ο ίδιος δεν παρέλειψε να τονίσει πως για εμάς ο πρωτογενής τομέας είναι η ασφάλεια της χώρας μας. Είναι δυνατόν, συνέχισε ο πρωθυπουργός να παίζει ένα κρυφτούλι και να μην σας βλέπει, ρώτησε απευθυνόμενος στους αγρότες. Επιτέλους, πρόσθεσε, να κάνει τα δέοντα η κυβέρνηση ώστε ο κόσμος να ανασάνει. Αναφερόμενος στη Θεσσαλία και τους πληγέντες τόνισε πως ούτε δωρεάν φάρμακα δεν έχουν οι άνθρωποι… Μάλιστα η περιοχή αυτή είπε, έχει ανθρώπους που ο χρόνος έχει παγώσει, η Θεσσαλία σε πολύ μεγάλο βαθμό μαραζώνει και χάνει και τη νεολαία της. Ενώ οι άνθρωποί της βιώνουν καθημερινά μεγάλη ανασφάλεια. Απαντώντας σε ερώτηση αν θα υπάρξει λύση την Τρίτη στη συνάντηση αγροτών με τον πρωθυπουργό απάντησε κατηγορηματικά όχι, τονίζοντας:

«Ήδη προσπάθησε να αγοράσει λίγο χρόνο πριν μία εβδομάδα με ελάχιστα πράγματα που είπε», τονίζοντας πως πρέπει να έρθει εδώ ο πρωθυπουργός ο ίδιος. Ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ Κώστας Τζέλλας τόνισε πως το θέμα για μας είναι να λυθούν τα προβλήματα. Πιστεύουμε κατέληξε πως μέσα από τον αγώνα μπορούμε να κερδίσουμε τη ζωή μας πίσω.

Νωρίτερα ο κ. Κασσελάκης συνομίλησε με αγρότες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ενώ ανέβηκε και σε τρακτέρ με το οποίο κινήθηκε στο χώρο του μπλόκου της Ε65. Επίσης ο κ. Κασσελάκης επισκέφθηκε το Κεραμίδι που έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό από τις πλημμύρες και το μπλόκο στο Ζάρκο.

Με πληροφορίες από karditsanews.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

«Βοήθεια με σκοτώνουν»: Αποκαλυπτική μαρτυρία για τη μαφιόζικη εκτέλεση στη Μάνδρα

 

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: