Ψηφιακό «ντου» στο Βρετανικό Μουσείο: Κατέκλησαν το Instagram του με αίτημα την επιστροφή αγάλματος στο Νησί του Πάσχα

File Photo The Hoa Hakananai’a statue from Easter Island is displayed in the British Museum in London, Britain, 20 November 2018. A delegation from Easter Island is seeking the return of the statue from the British Museum. EPA/NEIL HALL




Αντιμέτωπο με μια μαζική εισβολή τρολ βρίσκεται το τελευταίο διάστημα το Βρετανικό Μουσείο καθώς χρήστες κοινωνικών μέσων από τη Χιλή, έχουν κατακλύσει τις αναρτήσεις του μουσείου στο Instagram ζητώντας την επιστροφή ενός αγάλματος moai, ενός από τα πέτρινα μνημεία από το Νησί του Πάσχα.

Από τον Ιανουάριο, οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης της Χιλής γράφουν αλλεπάλληλα μηνύματα στο Instagram του μουσείου, ενώ στοχεύουν επίσης τις σελίδες του στο YouTube και στο Facebook.

Σε απάντηση, το μουσείο αναγκάστηκε να κλείσει αρχικά τα σχόλια σε όλες τις αναρτήσεις του στο Instagram, αλλά έκτοτε άνοιξε ξανά τις περισσότερες από αυτές, αν και τα σχόλια εξακολουθούν να είναι περιορισμένα σε ορισμένες αναρτήσεις.

Οι Ράπα Νούι, όπως ονομάζονται οι ιθαγενείς κάτοικοι του Νησιού του Πάσχα δεν ξεχνούν τον «Κλεμμένο (ή χαμένο) Φίλο» τους. Έτσι μεταφράζεται το όνομα Hoa Hakananai που συνοδεύει τον άγαλμα ύψους 2,42 μέτρων το οποίο από το 1869 περιλαμβάνεται στη μόνιμη συλλογή του Βρετανικού Μουσείου στο Λονδίνο.

Το άγαλμα από βασάλτη είναι ένα από τα δεκάδες που Moai (φιγούρες προγόνων) που φιλοξενεί το νησί και έχουν, εκτός από αρχαιολογικό ενδιαφέρον, τεράστια θρησκευτική αξία για τους ιθαγενείς κατοικούν τα πνεύματα που τους προστατεύουν. Μάλιστα, είναι ένα από τα αρχαιότερα, ηλικία περίπου χιλίων χρόνων, και ξεχωρίζει διότι η πίσω πλευρά του είναι χαραγμένη.

Ο Hoa Hakananai αφαιρέθηκε από το Νησί του Πάσχα – Ράπα Νούι για τους κατοίκους του- το 1868 από το καπετάνιο του Βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού Ρίτσαρντ Πάουελ ο οποίος το προσέφερε στη βασίλισσα Βικτωρία, μια πρακτική που συνηθίζονταν την εποχή εκείνη από τα μέλη των διαφόρων βρετανικών αποστολών σε χώρες αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Η διαδικτυακή καμπάνια ξεκίνησε αφού ο influencer Mike Milfort με έδρα το Σαντιάγο ενθάρρυνε τους 1 εκατομμύριο ακόλουθούς του να πάρουν τα πληκτρολόγιά τους και να απαιτήσουν από το μουσείο να επιστρέψει τα μονόπετρα.

Με πληροφορίες από Guardian

Ο αρύβαλλος Peytel είναι η πρώτη και μοναδική πλήρης απεικόνιση ενός δημόσιου ιατρείου στην αρχαία Αθήνα: Η εκλογή του δημόσιου ιατρού και η περίπτωση του Δημοκήδη

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: