Ο Ζελένσκι αναβάθμισε σε επικεφαλής περιφέρειας, τον δήμαρχο Μελιτόπολης, που είχε απαχθεί από τους Ρώσους το 2022

epa11126082 A handout photo made available by the Ukrainian Presidential Press Service shows Ukraine’s President Volodymyr Zelensky (R) meeting servicemen during a visit to frontline positions near Robotyne village, Zaporizhzhia region, southeastern Ukraine, 04 February 2024, amid the Russian invasion. According to the presidential office, Zelensky, during a working trip to the Zaporizhzhia region, visited Ukrainian soldiers near the frontline village of Robotyne and handed them state awards. Russian troops entered Ukrainian territory on 24 February 2022, starting a conflict that has provoked destruction and a humanitarian crisis. EPA, UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE HANDOUT EDITORIAL USE ONLY




Ο εξόριστος δήμαρχος της ουκρανικής πόλης Μελιτόπολης, ο οποίος κρατείτο για ένα διάστημα από τις ρωσικές δυνάμεις, διορίστηκε από τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επικεφαλής της περιφέρειας της Ζαπορίζια, στον νότο της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα η ουκρανική προεδρία.

Η ανακοίνωση έγινε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ζελένσκι στο νότιο μέτωπο, συγκεκριμένα στις δυνάμεις που βρίσκονται στο χωριό Ρομπότινε, το οποίο το Κίεβο απελευθέρωσε τον Αύγουστο του 2023, όμως έκτοτε δέχεται συνεχείς επιθέσεις από τις ρωσικές δυνάμεις.

“Ο αρχηγός του κράτους παρουσίασε τον νέο επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης της Ζαπορίζια Ιβάν Φεντόροφ, που ήταν δήμαρχος Μελιτόπολης, η οποία προσωρινά είχε καταληφθεί, από τον Δεκέμβριο του 2020 και ο οποίος κρατείτο για ένα διάστημα από τους Ρώσους”, ανακοίνωσε η προεδρία.

Ο 35χρονος Φεντόροφ απήχθη τον Μάρτιο του 2022 από τον ρωσικό στρατό ο οποίος μόλις είχε μπει στην πόλη, μετά την άρνησή του να συνεργαστεί με τη Μόσχα. Ανταλλάχθηκε με μια ομάδα νεαρών Ρώσων στρατιωτών τον ίδιο μήνα.

Η πόλη της Μελιτόπολης, που βρίσκεται 130 χλμ. νοτίως της Ζαπορίζια, έπεσε στα χέρια των Ρώσων τις πρώτες εβδομάδες μετά την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Ο Φεντόροφ, ο οποίος αντικαθιστά τον κυβερνήτη Γιούριι Μαλάσκο, δήλωσε ότι “στόχος του είναι να καταστήσει δυνατό σε όλους όσοι θέλουν πράγματι να επιστρέψουν στα σπίτια τους να μπορέσουν να το κάνουν το συντομότερο δυνατό”, σύμφωνα με την προεδρία.

Η μεγάλη πόλη της Ζαπορίζια, η οποία βρίσκεται σχεδόν 50 χλμ. από το μέτωπο και εδάφη που ελέγχονται από τις ρωσικές δυνάμεις, ήταν στόχος φονικών επιθέσεων.

Η περιφέρεια της Ζαπορίζια είναι μια από τις τέσσερις που προσαρτήθηκαν από τη Ρωσία, αλλά δεν ελέγχεται πλήρως από τη Μόσχα.

Με πληροφορίες AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κίεβο, Ουκρανία

Κόντρα Νετανιάχου με υπουργό του, που καταγγέλλει έλλειψη υποστήριξης από τις ΗΠΑ: O πρωθυπουργός υπενθύμισε πως το Ισραήλ παίρνει “τις δικές του αποφάσεις”…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: