Μύκονος και Σαντορίνη στα 11 ιστορικά μνημεία της Ευρώπης που βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο το 2024: Η έκθεση που σημαίνει συναγερμό

FILE PHOTO: Άποψη της καλντέρας στη Σαντορίνη. ΑΠΕ- ΜΠΕ, STR




Μια ιταλική συναγωγή, ένα πολωνικό παλάτι, μια βελγική αίθουσα αγοράς και τα ελληνικά Κυκλαδονήσια είναι μεταξύ των 11 ιστορικών ευρωπαϊκών μνημείων που εκτιμάται ότι κινδυνεύουν περισσότερο από ζημιές και καταστροφές το 2024.

Αυτό σημειώνεται σε δημοσίευμα του Bloomberg που υπογράφει ο Feargus O’Sullivan με τίτλο Europe’s 11 Historical Sites Most at Risk, From Famed Greek Islands to an Ancient Armenian Fort.

Ειδικότερα, επισήμαινεται ότι

Το πρόγραμμα των Επτά Πιο Απειλούμενων μνημείων, το οποίο συντάχθηκε από την ομάδα πολιτιστικής κληρονομιάς Europa Nostra και το Ινστιτούτο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, επιδιώκει από το 2013 να προστατεύσει την ευρωπαϊκή κληρονομιά που απειλείται από κατεδάφιση και ανάπλαση, παραμέληση, υπερεκμετάλλευση ή πόλεμο.

  • Η φετινή λίστα υποδηλώνει ότι η επιβίωση ορισμένων τοποθεσιών με τη σημερινή τους μορφή δεν είναι σε καμία περίπτωση εγγυημένη.

Για τις περισσότερες τοποθεσίες, η ιστορική τους αξία διαφέρει από τη φήμη ή την αναγνώρισή τους. Ένα από αυτά περιλαμβάνει τα λεγόμενα courées της Γαλλίας, κατοικίες της εργατικής τάξης που αντιμετωπίζουν πιθανή κατεδάφιση στις πρώην βιομηχανικές πόλεις Roubaix και Tourcoing στα βελγικά σύνορα.

  • Άλλοι είναι τόσο γνωστοί που η συμπερίληψή τους μπορεί να προκαλέσει σοκ.

Ο κατάλογος δεν περιλαμβάνει μόνο το Palais du Midi των Βρυξελλών, μια μεγαλειώδη αγορά του 19ου αιώνα που κινδυνεύει από την επέκταση του μετρό, αλλά και όλα τα νησιά των Κυκλάδων της Ελλάδας – το δραματικό αρχιπέλαγος που περιλαμβάνει διάσημους τουριστικούς προορισμούς όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη.

  • Αυτή η δημοτικότητα είναι στην πραγματικότητα που τους θέτει σε κίνδυνο. Οι υπέροχες παραλίες των Κυκλάδων, τα θεαματικά χωριά στην κορυφή των βράχων και οι χιλιετίες καταγεγραμμένης ιστορίας τις έχουν κάνει εδώ και καιρό μερικούς από τους πιο μαγικούς προορισμούς της Ευρώπης.

Η μεγαλοπρέπειά τους δεν είναι ολοένα και πιο μυστικό, με τις τουριστικές κλίνες πλέον να ξεπερνούν άνετα τους κατοίκους κατά τρεις προς ένα στη Μύκονο και τη Σαντορίνη, επιβαρύνοντας νησιά που πριν από μερικές δεκαετίες ήταν σε μεγάλο βαθμό ήσυχα, υπανάπτυκτη και στραγγισμένα από κατοίκους που είχαν φύγει για την ηπειρωτική χώρα για αναζήτηση των θέσεων εργασίας.

Ενώ ο μαζικός τουρισμός τείνει να προσελκύει τη μεγαλύτερη περιφρόνηση και ανησυχία από τα μέσα ενημέρωσης και το κοινό, η φετινή λίστα σημειώνει ότι είναι τα λιγότερο γνωστά, πιο αποκλειστικά νησιά των Κυκλάδων που αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη πίεση.

  • Συγκεκριμένα είναι η Σίφνος, η Σέριφος και η Φολέγανδρος — μικροσκοπικά μέρη χωρίς αεροδρόμια, πιο γνωστά για τα μαγευτικά χωριά τους και την απουσία μεγάλης ανάπτυξης από τις παραλίες ή τη νυχτερινή ζωή τους. Το μέγεθος της έστω και μέτριας ανάπτυξης εκεί δοκιμάζει τις υποδομές και το φυσικό τους περιβάλλον με τρόπους που, ακόμη και οι δήμαρχοι των νησιών φοβούνται, ότι μπορεί να το ξεπεράσει ένα οριακό σημείο.

Κατά τα άλλα, τα μνημεία τρίζουν όχι από υπερβολική χρήση αλλά από απλή έλλειψη κεφαλαίων. Το παλάτι του 17ου αιώνα στο Sztynort στη βορειοανατολική Πολωνία, του οποίου ο πρώην Γερμανός ιδιοκτήτης εκτελέστηκε για το ρόλο του στην απόπειρα δολοφονίας του Χίτλερ το 1944, δεν διαθέτει τα 30 εκατομμύρια ευρώ (32,6 εκατομμύρια δολάρια) που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της ανοικοδόμησής του.

Στην Αρμενία, το μεσαιωνικό φρούριο Amberd στην κορυφή του βουνού εκτελείται εργασίες για να αποτραπεί η κατάρρευσή του, αλλά χρειάζεται περισσότερη διεθνή υποστήριξη για να διασφαλιστεί ότι η δομή μπορεί να ενισχυθεί.

Ωστόσο, δεν υπάρχει κάθε εγγραφή στη λίστα λόγω συνειδητής παραμέλησης. Η συναγωγή του τέλους του 18ου αιώνα στη Σιένα της Ιταλίας είναι από καιρό δημοφιλής στους επισκέπτες λόγω της σπάνιας επιβίωσής της και της ροκοκό κομψότητάς της και πιθανότατα δεν θα ήταν στη λίστα εάν δεν υπήρχαν ζημιές από σεισμό το 2023.

Πηγή Bloomberg [Europe’s 11 Historical Sites Most at Risk, From Famed Greek Islands to an Ancient Armenian Fort]

Κώστας Θωκταρίδης, εξηγεί πως έγινε ο Κουστώ της Ελλάδας: Η έρευνα της αβύσσου ξεκίνησε από μια τορπίλη στο Ναυτικό Μουσείο [videos, photos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: